Kultura

Mladinska kniga in Cankarjeva založba na Debatni kavarni

 

image001

 

DEBATNE KAVARNE

Sreda, 23. novembra, ob 13. uri

Kult (anonimnega) avtorja

Sodelujejo: Ana Schnabl, dr. Andraž Jež, Aljoša Harlamov.

V začetku oktobra je italijanski novinar domnevno razkril resnično identiteto slavne pisateljice, ki piše pod psevdonimom Elena Ferrante, in s tem sprožil številne burne odzive. Gre res za novinarstvo v interesu javnosti ali za vdor v zasebnost? Roland Barthes je leta 1967 pisal o smrti avtorja, toda danes se zdi, da je kult avtorstva celo močnejši kot kadarkoli – pisatelji, ki so se umaknili v anonimnost, s svojim dejanjem pogosto dosežejo ravno obraten učinek: status oboževanih superzvezdnikov. Zakaj nas pri branju leposlovja sploh zanima, kdo in kakšen je avtor? Je pisatelj danes še vedno romantični genij?

O vsem tem se bo s pisateljico in literarno kritičarko Ano Schnabl ter dr. Andražem Ježem, asistentom na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, pogovarjal urednik in publicist Aljoša Harlamov.

 

Četrtek, 24. novembra, ob 10. uri

O »spopadu generacij«

Sodelujejo: Rok Kogej, dr. Mirjana Ule, Miha Blažič – N’Toko, dr. Tadej Troha.

Nekdaj smo zgodovinske procese razlagali predvsem s kategorijo družbenih razredov. Dandanes pa si lahko ustvarimo vtis, da se ključni konflikti odvijajo na generacijski fronti, predvsem med »milenijci«, generacijo prekercev, cinikov in individualistov, ki posledice zadnje gospodarske krize čutijo najbolj ter starejšimi generacijami. Je teza o »spopadu generacij« dejansko sposobna pojasniti družbene napetosti, ki so se nakopičile v točkah trga delovne sile, socialne države in stanovanjskega vprašanja? V pogovoru, ki ga bo vodil politolog in urednik Rok Kogej, bodo sodelovali socialna psihologinja dr. Mirjana Ule, glasbenik in kolumnist Mladine Miha Blažič – N’Toko ter filozof in kolumnist Dnevnika dr. Tadej Troha.

 

Četrtek, 24. novembra, ob 19. uri

Kako vrniti humanizem nazaj v Slovenijo?

Sodelujejo: dr. Ali Žerdin, dr. Boris Paternu, dr. Janez Markeš, dr. Dušan Keber.

Krizna stanja sodobne družbe pomikajo pomen humanistike in njenih funkcij vse bolj proti središču današnje družbene refleksije. Kakšna prihodnost se obeta slovenskim državljanom, ko nam pred očmi razpadata javno zdravstvo in šolstvo, socialna država pa odmira, kot da nimamo nikakršnega zgodovinskega spomina? Smo zaradi delitve na »naše« in »vaše«pripravljeni žrtvovati vitalne interese lastnega naroda?  Kako globoko sta notranja moralna in etična kriza ter gospodarska dezintegracija Slovenije najedli srž slovenskega naroda? Je rešitev iz tega na videz brezizhodnega položaja v restavraciji vrednot racionalizma in humanizma, na katerih so gradili že naši predniki?  Odgovore na ta in druga vprašanja nam bodo v pogovoru, ki ga bo vodil novinar dr. Ali Žerdin, osvetlili literarni zgodovinar dr. Boris Paternu, novinar in publicist dr. Janez Markeš ter predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber.

 

Petek, 25. novembra, ob 12. uri

Miti in legende o slovenskem knjižnem trgu

Sodelujejo: dr. Samo Rugelj, dr. Miha Kovač, dr. Uroš Grilc in Rok Gregorin

Kakšne iracionalne poteze vleče tista »skrita roka«, ki uravnava slovenski knjižni trg, in na kakšen način to vpliva na intelektualno in duhovno sliko Slovenije? Kako v Sloveniji nastanejo knjižne uspešnice? Ali so knjige, o katerih slovenski mediji pišejo največ, dejansko tudi najbolj brane in najbolj prodajane? Ali drži, da je na področju knjige javni sektor prerasel zasebnega in pri tem prevzel njegove obrazce obnašanja? Kateri žanri in formati prevladujejo na slovenskem trgu? Zakaj v slovenščini tako kot v drugih jezikih celinske Evrope ne obstajajo resni e-knjižni trgi?

 

books-441866_960_720

Mladinska knjiga

 

23. 11. 2016

Avtor

Administrator