Kultura

LUD Literatura. Kdor bere, je zraven.

 

LUD Literatura

Vrnite se nazaj v preteklost in spoznajte Arabca prihodnosti. Strip, ki je bil aktualen, še preden je postal prodajna uspešnica.

Sejemska cena: 15 €.
Po dolgem času spet sozaložništvo s Stripburgerjem.
Prevedla Barbara Pogačnik.

riad_sattouff_arabec_prihodnosti_naslovka-723x1024

Riad Sattouff: Arabec prihodnosti

V svojem ranem mladostnem življenju v Libiji, Franciji in Siriji je Riad Sattouf dodobra spoznal skrivnostne vektorje moči, ki niso oblikovali le političnega sveta, temveč tudi intimno sfero njegove lastne družine. Z očarljivimi, a močnimi risbami in živo občutenimi podrobnostmi nam Sattouf podaja pogled otroka na zapleteni svet odraslih v vsej njegovi kompleksnosti, pokvarjenosti in brezupnosti. Gre za prekrasne, smešne in pomembne spomine v stripu. – Alison Bechdel

Arabec prihodnosti potrjuje, da sodi Riad Sattouf med najboljše stripovske avtorje svoje generacije. – Le Monde

Riad Sattouf v svojem udarnem in virtuoznem slogu, ki prikazuje tako otroško neposrednost kot tudi gorečnost političnega idealizma, pripoveduje o svojem nomadskem otroštvu in odraščanju v podeželski Franciji, Gadafijevi Libiji in Asadovi Siriji. Vse dogajanje poteka v senci njegovega očeta, sirskega panarabista, ki celotno družino potegne v svoja prizadevanja za uresničitev visokoletečih sanj arabskega naroda.

Riad, nežen otrok z velikimi očmi, ima precej nenavadne starše: njegova mati, knjigoljubna francoska študentka, je skromna vsaj toliko, kolikor je njegov oče ekscentričen in nastopaški. Družina, ki se najprej iz Francije preseli v Veliko socialistično ljudsko libijsko arabsko džamahirijo, nato pa v bližino Homsa v Siriji, kjer živijo očetovi sorodniki, se trdno drži pričakovanja, da je raj vedno nekje takoj za vogalom. Resničnost pa je precej drugačna. Riad, ultimativni ›outsider‹ z lepimi svetlimi kodri, je celo tarča najhujše žaljivke … da je Jud.

Arabec prihodnosti kipi od življenja in temačnega humorja, razkrivajoč resnico in teksture neke ekscentrične družine na absurdnem Bližnjem vzhodu, ob tem pa izpostavlja Sattoufa kot mojstrskega striparja in avtorja dela, ki bo postalo klasika med stripovskimi življenjepisi.


RIAD SATTOUF (1978) je priznan francoski stripovski in filmski ustvarjalec, ki je odraščal v Siriji in Libiji, zdaj pa živi v Parizu. Sattouf je poleg Arabca prihodnosti avtor več stripovskih albumov in še štirih stripovskih serij ter nekdanji sodelavec satiričnega časopisa Charlie Hebdo. Prvi del serije Arabec prihodnosti je mednarodna uspešnica, ki je bila doslej prevedena v sedemnajst jezikov in je njegovo prvo delo, prevedeno v slovenščino. V Franciji je letos izšel že tretji del serije Arabec prihodnosti. Je eden redkih stripovskih avtorjev, ki je na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu kar dvakrat prejel nagrado za najboljši stripovski album. Režiral je tudi filma Les beaux gosses in Jacky au royaume des filles. Za Les beaux gosses je dobil nagrado cezar za najboljši prvenec.

 

LUD Literatura

24. 11. 2016

Avtor

Administrator