Družabno, Kultura

Otok v mestu – predstavitev bienala na otoku Susku in pogovor

Otok v mestu

Petek, 25. 11. 2016, ob 18. uri

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

image001

Obveščamo vas o ljubljanski predstavitvi mednarodnega umetniškega bienala, ki se vsaki dve leti odvija na otoku Susku. Petra Varl (njena spletna stran je vključena na Internet Portfolio pri SCCA) redno razstavlja in sodeluje na bienalu.

Skupaj s Petro Varl in njenimi kolegi, umetniki in kuratorji: Tomislavom Brajnovićem, Herzogom Dellafiorem, Danielom Devlinom in Microcollection, vas vabimo, da se nam pridružite v petek, 25. novembra, ob 18. uri v Projektni sobi SCCA, na diskusiji o različnih stališčih do umetniških sejmov, bienalov in muzejev sodobne umetnosti, ki se pojavljajo povsod. Predstavitev in pogovor bo vodil Gregor Dražil.

– Mednarodni umetniški bienale, ki ga le pomotoma vidi peščica ljudi

Susak Expo je bienale sodobne umetnosti, ki se na odročnem hrvaškem otoku Susku odvija od leta 2006. Izvirni razlog za organizacijo Susak Expa je bil odziv na vse umetniške sejme, bienale in muzeje, ki so začeli rasti kot gobe po dežju, in poudariti absurdnost tega dogajanja, ravno z organiziranjem takšnega mednarodnega umetniškega bienala, na najbolj nenavadnem mestu, kjer ga, razen sodelujočih umetnikov in pomotoma morda še peščice drugih ljudi, najverjetneje ne bo videl nihče. Ker nihče ne vidi razstave, izgubijo za njo narejena dela (risbe, instalacije, fotografije) na pomenu. Bistveno za ves dogodek postane izkušnja umetnikov v času, ki ga prebijejo skupaj, in idejah, ki si jih delijo. Po zaključku dogodka ostanejo samo še sledi umetniških del. Sodelujoči umetniki morajo sprejeti možnost neuspeha in morda celo privzeti neuspeh kot zaželeni izid. Možnost neuspeha zagotavlja nepredvidljivost projekta. Pri Susak Expu ne gre zgolj za izolacijo; gre za širši kontekst, bodisi politični ali geografski, in zaželeno je, da se umetniki odzovejo na prostor in premislijo svoje lastne prakse. Morda je ideja idealiziranega, domišljijskega otoka – kjer človek lahko pretrga s konformizmom zunanjega sveta in deluje v pričakovanju intelektualne svobode – še posebej privlačna v popotresnih sunkih Brexita in ameriških volitev.

VEČ O BIENALU IN UDELEŽENCIH POGOVORA

 

Zavod SCCA-Ljubljana

24. 11. 2016

Avtor

Administrator