Gospodarstvo

Mednarodna humanitarna akcija in 18. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije v Trbovljah v polnem teku

 

Trbovlje, 25. novembra 2016: Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je letošnjo mednarodno humanitarno akcijo in 18. tekmovanje slikopleskarjev in črkoslikarjev Slovenije organizirala v Zasavju, in sicer v Splošni bolnišnici Trbovlje. Ker se že tretje leto zapored akciji pridružujejo tudi mojstri iz drugih evropskih držav, je zaradi njihove udeležbe ta odmevna vseslovenska humanitarna akcija postala že mednarodna. Našim slikopleskarjem so se letos pridružile delegacije pleskarjev iz Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Velike Britanije, ogledal pa si jo je tudi predsednik Upravnega odbora Evropskega združenja slikopleskarjev UNIEP, Helmut Schulz.

V trboveljski bolnišnici je danes na delu 97 slikopleskarjev tekmovalcev in članov humanitarnih skupin, od tega 22 tujih, ki bodo v enem dnevu prepleskali kar 3.000 kvadratnih metrov zidnih in drugih površin. Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič je ob tej priložnosti  povedala: ”Ko smo izvedeli, da so slikopleskarji po dvanajstih letih znova izbrali našo ustanovo, nismo mogli skriti navdušenja. S pastelnimi  barvnimi odtenki bodo tako mojstri osvežili vse bolniške sobe in spremljajoče prostore v naših zelo frekventnih oddelkih v prvem in drugem nadstropju, ki so bili res nujno potrebni prenove. Organizatorju OZS, sodelujočim podjetjem in vsem posameznikom ter ekipam, ki vsi po vrsti prostovoljno sodelujejo v današnji akciji, se za njihov trud in dobrodelnost tako v imenu uporabnikov kot vseh zaposlenih v bolnišnici res od srca zahvaljujemo.”

Delo slikopleskarjev je pozorno spremljala tudi županja Občine Trbovlje, Jasna Gabrič, v živo pa si zjutraj potek dela ogledal tudi Miran Jerič, župan Občine Hrastnik. Skupaj z Občino Zagorje so namreč tudi vse tri občine podprle izvedbo te akcije, izdatno pomoč pri organizaciji pa so nudile tudi vse tri zasavske območne obrtno-podjetniške zbornice.  Županja Jasna Gabrič je pojasnila, kako velik pomen ima ta zdravstvena ustanova za zasavsko regijo: ”Trboveljska bolnišnica, ki s preko 300 zaposlenimi sodi med večje organizacije v naši občini in tudi v Zasavju, je ena izmed 11 splošnih bolnišnic v Sloveniji, ki na sekundarni ravni nudi zdravstvene storitve okrog 45 tisoč prebivalcem ožje zasavske regije oziroma 70 tisočem prebivalcem ožje ljubljanske regije. Tega, da je mogoče tako hitro, če simbolično uporabim besede- tako rekoč ”čez noč” barvito prenoviti prostore, si človek, dokler tega na lastne oči ne vidi, sploh ne more predstavljati. Zato čestitke in zahvala vsem slikopleskarjem, organizatorju, podjetjem, ustanovam ter posameznikom, ki so omogočili ali skrbeli nad uspešno izvedbo te obsežne humanitarne akcije, ki smo jo v občini Trbovlje z veseljem podprli.”

Državno tekmovanje slikopleskarjev, ki vsako leto poteka v eni od javnih ustanov in predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi, si je pred 18. leti zamislil slikopleskar Branko Goričan, ki je letos prevzel vlogo predsednika akcije. Njegova ideja je bila tako v dobrem združevati ne le slikopleskarje prostovoljce iz vse Slovenije ter podjetja, ki za akcijo preskrbijo vse potrebne materiale in orodja, pač pa vsako leto razveseliti tudi uporabnike javnih ustanov v eni od slovenskih regij. Ključne podatke o letošnji akciji je na tiskovni konferenci kot predsednik organizacijskega odbora predstavil Dušan Presetnik: ”Dela v bolniških sobah, na hodnikih in v drugih pomožnih prostorih bodo  intenzivno potekala do 17. ure. Zjutraj so morali mojstri najprej zmešati barve, da so lahko pričeli z delom. Tiste, ki tekmujejo, čez dan večkrat ocenjuje strokovna komisija. Dvanajstim dijakom dveh srednjih strokovnih šol, ki so prišli v Trbovlje, smo določili mentorje, ki bodo nanje prenesli tudi svoje dragocene izkušnje. Ob koncu dneva bomo preverili, kako so akcijo doživljali naši kolegi iz tujine, ki za razliko od nas priprave barvnih odtenkov niso vajeni. V vseh prostorih, tudi tam, kjer izvajamo dekorativne tehnike, uporabljamo barve in premaze JUPOL, letos jih bomo porabili kar 1.500 litrov. Prispeval jih je JUB, za trboveljsko bolnišnico pa so njihovi arhitekti v sodelovanju z osebjem bolnišnice pred tem pripravili še vse potrebne barvne študije. Žima je letos slikopleskarjem zagotovila 1.100 valjčkov in čopičev, podjetje Rigips za 8.500 kvadratnih metrov pokrivnih folij, podjetje tesa tape pa za 22.000 metrov zaščitnih lepilnih trakov. Ob tisoč delovnih urah za vse izvedeno delo in za ves porabljen material, stroške prevozov tujih udeležencev, ki jih je opravila ljubljanska agencija ABCTour, ter njihove namestitve, ki jih pokrivajo občine, v sekciji slikopleskarjev v OZS ocenjujemo, da je vrednost letošnje akcije dosegla 67.000 evrov.”

Akcijo že vsa leta tradicionalno podpira družba JUB, ki zagotovi vse potrebne barve in premaze. Direktor Željko Kovačevič je poudaril, da JUB na ta način izkazuje svojo družbeno odgovornost, saj je s svojimi barvami v skoraj dveh desetletjih omogočil prenovo številnih bolniških sob in ambulant v zdravstvenih ustanovah, pa tudi učilnic in igralnic v šolah in vrtcih po vsej Sloveniji. ”Smo ena najstarejših slovenskih tovarn s kar 141-letno tradicijo, naša legendarna blagovna znamka JUPOL pa ima že tudi svojih 47 častitljivih let. Upamo in želimo si, da bodo z rezultati današnje humanitarne akcije v Trbovljah zadovoljni vsi, tako tisti, ki so dela izvajali, kot tisti, ki bodo z akcijo pridobili.”

V imenu organizatorja je poslanico sodelujočim v akciji preko podpredsednika Upravnega odbora OZS, Ivana Meha, namenil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh: ”Akcije, kakršna je humanitarna akcija slikopleskarjev, dokazujejo, da smo obrtniki širokosrčni ljudje in da nam ni težko pomagati pomoči potrebnim. Ponosen sem tako na sekcijo slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev, ki deluje znotraj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kot na stanovske kolege, ki so v minulih 18. letih sodelovali pri tej akciji. Želim si, da bi bilo tovrstnih humanitarnih akcij tudi na drugih področjih v prihodnosti še več.”

Na večerni slovesnosti, ki bo ob 18.30 potekala v Delavskem domu, bodo vsem udeležencem podelili priznanja, družba JUB pa bo nagradila še najboljše tri tekmovalne ekipe. Rezultati tekmovanja bodo znani po zaključeni sklepni prireditvi. Ker je tudi letošnja akcija odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem dobrodelnem projektu, se sodelujoči strinjajo, da jo bodo izvajali tudi v prihodnje.

Obrtno-podjetniška zbornica slovenije

 

 

28. 11. 2016

Avtor

Administrator