Kultura

Velika razstava umetnice Georgie O’Keeffe na Dunaju

 

V dunajskem razstavišču Kunstforum bo od 7. decembra 2016 do 26. marca 2017 na ogled razstava del slavne ameriške umetnice Georgie O’Keeffe, ki je znana predvsem po motivih cvetov. Gre za največjo razstavo njenih del v Evropi, saj opus sega od začetkov ustvarjanja leta 1915 do poznih del v 70. letih prejšnjega stoletja.

 

Georgia O’Keeffe, ena osrednjih osebnosti sodobne ameriške umetnosti, se je v svetovno umetnostno zgodovino zapisala kot slikarka cvetličnih slik z erotično konotacijo in puščavskih pokrajin. V ZDA velja za umetniško ikono in eno osrednjih osebnosti sodobne ameriške umetnosti. Njeno delo Bela roža št. 1 je najdražje prodano žensko delo, saj so jo leta 2014 na dražbi prodali za 44,4 milijone ameriških dolarjev. Rodila se je leta 1887 v ameriški zvezni državi Wisconsin in umrla pri 98 letih v Novi Mehiki.

Razstava v Kunstforumu bo zajela tako njena zgodnja dela, v katerih prevladuje emocionalnost, nezavedno in ornamentika, kot tudi njene najpopularnejše slike z motivom rož. Pomemben del razstave so tudi slike pokrajine iz obdobja, ki ga je Georgia O’Keeffe preživela v Novi Mehiki. Te ponazarjajo mentalno združenost s pusto pokrajino.

Razstava, ki bo trajala do 26. marca 2017,  je nastala v sodelovanju z londonskim muzejem Tate Modern  in Art Gallery of Ontario iz Toronta.

foto-1

Georgia O’Keeffe Jimson Weed/White Flower No. 1, 1932 Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, Arkansas © 2016 Georgia O’Keeffe Museum/Bildrecht, Wien Foto: Edward C. Robison III.

 

foto-2

Alfred Stieglitz Georgia O’Keeffe, 1918 Alfred Stieglitz Collection, 1980.70.76 © Board of Trustees, National Gallery of Art, Washington

 

Eurocomm-PR

 

 

 

28. 11. 2016

Avtor

Administrator