Turizem

Odlični rezultati slovenskega turizma v desetih mesecih letošnjega leta

 

30.november 2016 – Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) je slovenski turizem v obdobju od januarja do vključno oktobra zabeležil za 9 % več prihodov turistov in 7 % več prenočitev kot v istem obdobju lani. S tem se nadaljuje pozitivni trend rasti prihodov tako tujih kot domačih turistov v Sloveniji in napoveduje še eno rekordno leto slovenskega turizma.

Slovenski turizem v letošnjem letu beleži konstanto rast števila prihodov tujih in domačih turistov. Tako je bilo v obdobju od januarja do vključno oktobra zabeleženih skupno za 9 % več prihodov in za 7 % več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Število prihodov tujih turistov je poraslo za 11 %, njihovih prenočitev pa za 10 %. V obodobju od januarja do oktobra je Slovenija zabeležila 71 % prihodov tujih turistov, ki so opravili za 66 % prenočitev. Domači turisti so v prvih osmih mesecih letos ustvarili za 5 % več prihodov in za 2 % več prenočitev.

 

Še eno uspešno turistično leto

Turisti iz Avstrije, Italije in Nemčije predstavljajo tradicionalno pomembne trge slovenskega turizma ter največji delež v prenočitvah tujih turistov. Gostje iz teh držav so ustvarili več prihodov in prenočitev kot v prvih desetih mesecih lanskega leta: Avstrijci za 9 % več prihodov in za 7 % več prenočitev, Italijani za 9 % več prihodov in prenočitev, Nemci za 8  % več prihodov in za 7 % več prenočitev.

Rast prenočitev v višini dvomestnih števil beležimo iz številnih evropskih in prekomorskih držav, med njimi iz Izraela (+28 %), Madžarske (+20 %), Srbije (+11 %), Poljske (+14 %), Češke republike (+17 %), Slovaške (+21 %), Bolgarije (+15 %), Romunije (+19 %), Danske (+ 23 %), Luksemburga (+21 %), Turčije (+28 %), Španije (+22 %), Švice (+ 12 %), Makedonije (+21 %), Republike Koreje (+26 %), Kitajske (+20 %) in ZDA (+11 %).

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo:

»Številke o rezultatih slovenskega turizma v letošnjem letu so zelo optimistične. Dokazujejo, da gredo naši zastavljeni ukrepi v pravo smer in da smo pri promociji naše države kot turistične destinacije uspešni. Vendar pa morajo povečanim aktivnostim glede promocije na drugi strani slediti tudi ponudniki turističnih storitev. Poskrbeti moramo, da bo prav vsak gost Slovenijo zapustil zadovoljen s turistično ponudbo in produkti, ki jih lahko nudimo. To je izziv, ki nas bo na področju turizma čakal v naslednjih letih.«

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo:

»Pozitivnih rezultatov smo zelo veseli. Pomenijo namreč, da so prizadevanja tako slovenskega gospodarstva kot MGRT in Slovenske turistične organizacije (STO) obrodila sadove. Ministrstvo je že v preteklem letu postavilo temelje za učinkovito promocijo slovenskega turizma. Verjamemo, da so ponovna osamosvojitev STO, realizacija najbolj intenzivne promocijske akcije v zgodovini slovenskega turizma, ki smo jo na MGRT financirali z evropskimi sredstvi v višini 3,7 milijonov evrov, ter zagotovitev bistvenega povišanja sredstev za promocijo, ki jo izvaja STO za leto 2016, prispevali k tem rezultatom. MGRT tudi naprej izvaja pomembne ukrepe za spodbujanje razvoja slovenskega turizma. Pripravljen je nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma, novelirali bomo Zakon o gostinstvu, pripravili nov Zakon o Kobilarni Lipica, v pripravi je Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017 – 2021. Pred kratkim je bil zaključen Javni razpis za razvoj novih in inovativnih produktov ter storitev turističnega gospodarstva, v naslednjem letu načrtujemo objavo razpisa za sofinanciranje razvoja in krovne promocije turističnih destinacij. Poleg navedenega menim, da je turizem tako uspešna gospodarska panoga, ker smo zgled zelo dobrega sodelovanja vseh ključnih deležnikov turizma, od zasebne, javne in civilne sfere, ter ker vedno in povsod poudarjamo pomen povezovanja in sodelovanja.«

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije:

»Odlični statistični rezultati prvih desetih mesecev kažejo na še eno uspešno, to je rekordno turistično leto slovenskega turizma. Rast števila prihodov tujih turistov in njihovih prenočitev od januarja do vključno oktobra je nad napovedano povprečno stopjo rasti v regiji in v Evropi, kar dodatno dokazuje, da je Slovenija med tujimi ciljnimi javnostmi vse bolj priljubljena in prepoznana butična zelena, aktivna in zdrava destinacija. Z oblikovanjem novih inovativnih turističnih produktov visoke dodane vrednosti Slovenija postaja vse bolj privlačna za tiste turiste, ki iščejo odlična petzvezdična doživetja. Na Slovenski turistični organizaciji smo z dosedanjo turistično sezono zadovoljni, saj statistični podatki dodatno potrjujejo pravilnost naše usmeritve v trajnostni razvoj in trženje slovenskega turizma. Slovenska turistična organizacija je v letu 2016 uspešno izvedla vse v programu dela opredeljene aktivnosti. Zaključena je globalna digitalna kampanja I FEEL SLOVENIA – MAKE NEW MEMORIES, v decembru pa bo lansiran prenovljen portal www.slovenia.info.«

Cilji Slovenske turistične organizacije tudi v prihodnje ostajo enaki: povečanje prepoznavnosti Slovenije, učinkovito partnersko sodelovanje s slovenskim turističnim gospodarstvom in ostalimi ključnimi partnerji slovenskega turizma, koncentracija promocije na najpomembnejših evropskih trgih ter razvoj novih trgov in segmentov. Poseben poudarek bo v letu 2017 dan nadaljevanju krepitve vsebinskega digitalnega marketinga in inovativnih trženjskih prijemov ter spodbujanju in promociji trajnostnega turizma.

 

Uspešno turistično leto napovedujejo tudi posamezne turistične destinacije. V nadaljevanju navajamo aktualne podatke za Ljubljano, Občino Piran, Bohinj.

 

Po oceni Turizma Ljubljana (izračunani na podlagi podatkov za okoli 80 odstotkov nastanitvenih zmogljivosti, ki jih dnevno spremljajo v TIC), je bilo v Ljubljani od 1. do 27. novembra zabeleženo za skoraj četrtino več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Od začetka leta do 27. novembra v Ljubljani glede na enako obdobje lani beležijo 8 % rast prenočitev.

V Občini Piran so novembra zabeležili 57.000 hotelskih nočitev, kar je 9 % več v primerjavi z novembrom lani, še posebej pa so bili zadovoljni z zasedenostjo v času krompirjevih počitnic. Domači gostje so v novembru ustvarili več kot polovico vseh hotelskih prenočitev, kar je za 17 % več kot v enakem obdobju lani. V enajstih mesecih letos  so v občini Piran zabeležili 1.121.000 hotelskih prenočitev, kar je za 5 % več kot lani. Po podatkih Turističnega združenja Portorož pričakujejo nadaljevanje pozitivnega trenda tudi v decembru ter 5-odstotno rast na letni ravni.

V Bohinju prav tako pričakujejo nadaljevanje pozitivnega trenda rasti do konca leta, pri čemer izpostavljajo, da bo na obiskanost destinacije v veliki meri vplivalo vreme oz. snežne razmere.

Ne spreglejte:

 

Že danes vas vabimo, da si na koledarju označite 16. december, ko bo potekala novinarska konferenca s predstavitvijo novega portala www.slovenia.info in rezultatov globalne digitalne kampanje I FEEL SLOVENIA – MAKE NEW MEMORIES. Vabilo s podrobnejšimi podatki bomo posredovali v naslednjih dneh.

 

 

Slovenska turistična organizacija

1. 12. 2016

Avtor

Administrator