Gospodarstvo

Obrtnik leta 2016 je Štefan Pavlinjek

Ljubljana, 2. december 2016 – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na sinočnji slovesnosti na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani razglasila že 14. Obrtnika leta. Prestižno priznanje je za svojo poslovno odličnost prejel Štefan Pavlinjek. Najstarejši obrtnik leta je postal prevoznik 79-letni Boris Zucchiati iz Vrtojbe, ki v prevozništvu vztraja že 52 let. Na dogodku so podelili tudi 50 mojstrskih diplom že 16. generaciji mojstric in mojstrov.

Štefan Pavlinjek je ob prejemu priznanja dejal, da je priznanje Obrtnik leta zanj največje priznanje in čast.

Štefan Pavlinjek lastnik podjetja ROTO group, je obrtnik in podjetnik, za katerega je podjetništvo način življenja. Samostojne obrti se je lotil takoj po končanem študiju strojništva in bil že takrat s svojo inovativnostjo in stalno željo po rasti vedno korak pred drugimi. Danes vodi sodobno in prepoznavno podjetje tako na domačem kot na svetovnih trgih. Z več kot 4000 izdelki do volumna 25 m³ in z več kot 3 milijoni kilogramov predelanih polimerov letno sodi Roto med vodilna podjetja s proizvodnjo po tehnologiji rotomolding v Evropi. Z lastnim razvojnim oddelkom in proizvodnjo iz leta v leto širijo in razvijajo številne nove izdelke.

Konkurenčne prednosti družbe Roto izvirajo iz drugačnosti in fleksibilnosti, inovativnostjo v trženju in dobri tehnično tehnološki podpori kupcu. Na trgu zapolnjujejo tržne vrzeli in s funkcionalno obliko povečujejo dodano vrednost izdelkom, povečujejo kakovosti izdelave, vgrajujejo komponente v plastične izdelke za celovito rešitev problemov kupcev, uporabljajo inteligentne materiale in sodobne tehnologije proizvodnje.

Za svoje izdelke so v podjetju prejeli številna priznanja, nagrade in certifikate, s številnimi se ponaša tudi Štefan Pavlinjek, ki je osebno angažiran in uspešen tudi na različnih področjih zunaj podjetja. Kot dolgoletni zbornični funkcionar je vplival tudi na razvoj obrtno-podjetniškega sistema in prispeval, da je ta postal uspešna podporna organizacija za obrt in podjetništvo.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ki je največja reprezentativna zbornica malega gospodarstva v Sloveniji, si že skoraj pol stoletja prizadeva za čim ugodnejše poslovno okolje s ciljem, da bi obrtniki in podjetniki lažje delali, poslovali in živeli. »Naše zahteve so predvsem razbremenitev stroškov dela, sprememba toge delovne zakonodaje in čim manj administrativnih ovir. Trdno sem prepričan, da bomo priča še večjemu številu uspešnih zgodb, če nas bo država v naših zahtevah končno uslišala,« je v svoji poslanici med drugim dejal predsednik OZS Branko Meh.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je uvodoma poudaril, da smo se iz krize izvlekli in da so napovedi precej obetavne. »Ni pa mogoče računati na stopnjo rasti pred finančno krizo leta 2008. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da se naš razvoj nadaljuje. Odločilnega pomena je, da ne bomo prehitro zadovoljni s premalo. Treba je sprejeti strukturne reforme za trdnejše gospodarsko okrevanje. Zelo pomembna pri tem je politična stabilnost, ki je nenadomestljiv pogoj.« Pahor meni, da obrtni mojstri pridobivajo na ugledu. »Zanimanje mladih za obrtne poklice se povečuje, naloga države pa je, da temu sledi,« je zaključil Pahor.

Med nominiranci za prestižno priznanje Obrtnik leta so bili še Aleksander Bizjak, Bizjak Aleksander d.o.o., Anton Erznožnik, LESKO, proizvodnja in trgovina d.o.o., Bojan Breznik, O.P.S Breznik d.o.o., Janez Krajnc, KGS Krajnc d.o.o. in Roman Pirnar, Pirnar d.o.o.

Najstarejši obrtnik leta je postal Boris Zucchiati iz Vrtojbe. Je eden pionirjev prevozništva na Goriškem. Eden najstarejših članov OOZ Nova Gorica se je na samostojno pot podal že aprila leta 1964. Na njej pa kljub častitljivi starosti – ne le kot nosilec dejavnosti, pač pa tudi kot voznik – vztraja še danes. V skoraj 52 letih je v dejavnosti doživel ogromno sprememb, ki so od prevoznikov terjale vedno nova prilagajanja in dokazovanja usposobljenosti.

V okviru slovesnosti so podelili tudi 50 mojstrskih diplom že 16. generaciji mojstric in mojstrov. OZS že vse od leta podeljuje mojstrske diplome in skrbi za izobraževanje mojstrov ter tako pomaga in skrbi za razvoj obrtništva in malega podjetništva. V Sloveniji imamo že skoraj 2700 mojstrov, ki potrošnikom ponujajo mojstrsko izdelane, kakovostne izdelke in storitve. Z diplomo mojstri pridobijo peto stopnjo izobrazbe, diploma pa jim omogoča izobraževanje vajencev, lahko pa postanejo tudi sodni izvedenci ali cenilci.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je ob tem poudarila, da moramo posodobiti izobraževalni sistem in se obenem zahvalila OZS, da sodeluje pri pripravi novega zakona o vajeništvu, ki bo prinesel več usposabljanja na delovnem mestu.  »Treba je poučevati mlade tako, da bodo znali in zmogli,« je še dodala ministrica.

Dogodek je popestrila tudi modna revija, na kateri so se s svojimi kreacijami kolektivne blagovne znamke Izdelek slovenske obrti predstavili oblikovalci iz Sekcije tekstilcev pri OZS.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

 

 

2. 12. 2016

Avtor

Administrator