Kultura

Vabilo na predstavitev unikatne knjižne izdaje Sikstinska kapela

image005

 

VABILO NA PREDSTAVITEV

BIBLIOFILSKE IZDAJE

SIKSTINSKA KAPELA

Antonio Paolucci

prevod Irena Trenc – Frelih

sreda, 21. decembra 2016, ob 11. uri

v Trubarjevem antikvariatu

image001

 

 

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na predstavitev prestižne knjižne mojstrovine SIKSTINSKA KAPELA, ki jo je v sodelovanju z italijansko založbo Scripta Maneant in z Vatikanskimi muzeji v slovenskem prevodu Irene Trenc – Frelih  izdala Mladinska knjiga.

Avtor tega izjemnega in unikatnega dela, ki je izšlo v treh knjigah, vsaka od njih pa vsebuje 254 barvnih strani z najsodobnejšimi fotografskimi posnetki fresk iz Sikstinske kapele, je Antonio Paolucci, mednarodno priznani umetnostni zgodovinar in direktor Vatikanskih muzejev.

Na izjemno podrobnih fotografijah, ki so bile posnete z najsodobnejšo digitalno tehnologijo, so umetnine predstavljene v izvirni podobi, prvič so vidni in prikazani novo odkriti znaki, sence, podpisi. Več kot 40 odstotkov vseh slik je v merilu 1 : 1, med njimi je tudi več tristranskih barvnih prilog in prvič po restavriranju kapele so freske v celoti videti kot ob nastanku.

Prestižna izdaja Sikstinska kapela ima še druge posebnosti. Izšla je v omejeni svetovni nakladi 1999 izvodov; na slovenskem trgu je na voljo v 50 izvodih. Gre za doslej cenovno najdražjo knjigo v Sloveniji, v prednaročilu so kupci zanjo odšteli 10.000 evrov, po izidu pa je na voljo za 13.000 evrov.

Na predstavitvi, ki bo v sredo, 21. decembra 2016, ob 11. uri v Trubarjevem antikvariatu, Mestni trg 25 (nasproti Mestne hiše) v Ljubljani, bodo o pomenu knjižnega projekta Sikstinska kapela govorili prevajalka Irena Trenc – Frelih, strokovnjak za renesančno kulturo dr. Igor Škamperle in urednik knjige Tine Logar. Vse tri knjige si bo mogoče ogledati tudi v živo.

 

Mladinska knjiga

 

 

20. 12. 2016

Avtor

Administrator