Tehnologija

Vas je groza božiča s sorodniki?

b0995210fae7e3877429a50f844cd3f4

Božič in obiski sorodnikov lahko povzročijo ogromno stresa. In ko se oboje zgodi hkrati, stres presega razumne meje.

Po podatkih nove ankete, ki so jo izvedli po Fordovem naročilu, so za večino obiski sorodnikov v božičnem času prava mora.* Najbolj naporni so po mnenju vsakega petega sodelujočega v anketi pogovori, temu sledi preglasno govorjenje in kritiziranje starševskih sposobnosti odraslih otrok. Morda ne preseneča, da v prazničnem času doseže vrhunec tudi število ločitev.

Kaj pa, če bi lahko utišali ‘najedanje’ in godrnjanje s tehnologijo, s katero delujejo nekatere slušalke – a brez slušalk? Ford verjame, da bomo lahko v naslednjih petih do desetih letih izbirali, kaj – in, kar je še pomembneje, koga – bomo poslušali.

“Če postavimo mikrofone in zvočnike na pravo mesto, lahko s tehnologijo za utišanje zvoka omogočimo izbiro, katere glasove želimo slišati in katerih ne,” je povedal Fordov strokovnjak za zvok dr. Ralf Heinrichs. “Še posebej bi se obnesla po božičnem kosilu, ko lahko obilica hrane in alkohola razvname čustva, vgradili pa bi jo na primer v vzglavnike naslonjačev.”

Tehnologija za utišanje zvoka je že vgrajena v nekatere Fordove modele, kjer z mikrofoni nad glavo voznika in potnikov zaznava neželen hrup motorja ter ga izniči s predvajanjem nasprotnih zvočnih valov s pomočjo zvočnega sistema in ojačevalnika.

Naslednji kvantni skok v tehnologiji bodo personalizirana zvočna območja. Z mikrofoni in ojačevalniki v vzglavnikih bodo lahko potniki telefonirali, poslušali glasbo ali spremljali televizijski program, ne da bi motili kogarkoli – obenem pa jim ne bo treba uporabljati slušalk.

Vgradnja slušalk in mikrofonov v vzglavnike bi olajšala tudi pogovor med potniki v vozilu, da bi lahko na primer starši brez težav slišali otroke v zadnjem delu, ne da bi se morali obračati in preusmerjati pogled s prometa. Za boljšo osredotočenost na vožnjo bi bilo možno tudi zmanjšati moteče zvoke.

“Vsega tega se lahko vozniki veselijo že v naslednjih petih do desetih letih,” je dodal Heinrichs. “In če je to uresničljivo v avtomobilih, bo zagotovo na voljo tudi doma. S to tehnologijo smo že uspeli zmanjšati hrupnost motorja, v prihodnosti pa bodo lahko voznik in sopotniki ‘izklopili’ pogovor v vozilu, glasbo ali telefonske klice.”

Fordova anketa kaže, da se ženske bolj bojijo božičnih praznikov s sorodniki. Vsak tretji anketiranec je izjavil, da bi želel skrajšati čas, ki ga preživijo skupaj, ali bi se obisku povsem izognil. Med taktike umika in izogibanja sodijo pogostejše pomivanje posode, hlinjenje bolezni ali pretvarjanje, da nas čaka neodložljivo delo.

# # #

 * V anketi, ki jo je decembra 2016 po Fordovem naročilu opravila agencija Opinion Matters, je sodelovalo 5015 oseb v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.

 

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

21. 12. 2016

Avtor

Administrator