Tehnologija

Aplikacija RTV 4D za hibridno televizijo

 

V prizadevanjih, da gledalcem ponudimo nove sodobne storitve, smo na RTV Slovenija razvili aplikacijo RTV 4D za TV-sprejemnike, ki podpirajo storitev hibridne televizije (HbbTV). Nova aplikacija, ki je enostavna za uporabo, je nastala v sodelovanju Multimedijskega centra, Oddajnikov in zvez, Televizije Slovenija ter Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

65372260_4-arhiv-predvajalnik

Hibridna televizija je tehnologija, ki združuje televizijo in internet. Na TV-sprejemnikih, ki podpirajo hibridno televizijo, so gledalcem na voljo posebne aplikacije, ki ponujajo dodatne vsebine in funkcije, vezane na TV-program. Poleg sporeda, arhiva in novic sta tipična primera aplikacij anketa, ki se uporabniku pojavi na TV-zaslonu med ogledom pogovorne oddaje, ali prikaz dodatnih informacij, ki jih uporabnik med gledanjem nogometne tekme na TV-zaslonu aktivira s pritiskom na barvni gumb. Običajno se uporablja gumb rdeče barve, zato se tovrstne aplikacije pogosto imenujejo tudi ”Red button” aplikacije.

65372262_9-vreme

Aplikacija RTV 4D ponuja večdnevni RTV-spored, dostop do spletnega arhiva radijskih in televizijskih oddaj ter prispevkov, novice in druge vsebine s portala rtvslo.si ter spremljanje radijskih programov. Aplikacija deluje v javnem radiodifuznem omrežju (DVB-T), v kabelskem omrežju ter v okviru satelitskega oddajanja. Pogoj za uporabo je TV-sprejemnik, ki podpira standard HbbTV in je priključen v internet. Aplikacija se aktivira s pritiskom rdečega gumba na daljinskem upravljalniku.

65372261_8-novice-podrobno

Prek aplikacije bomo gledalcem v prihodnosti ponudili dodatne vsebine in storitve, ki bodo vezane na trenutni TV-program. S pomočjo interaktivnih storitev, kot sta pošiljanje tvitov ter možnost izpolnjevanja anket, bodo gledalci lahko aktivno sodelovali v okviru televizijskih oddaj. Razvijamo tudi funkcionalnosti, ki bodo olajšale spremljanje vsebin senzornim invalidom.

 

65372272_6-spored

Fotografije: RTV Slovenija

Več informacij o hibridni televiziji najdete na tej spletni povezavi.

***

Za hibridno televizijo stoji iniciativa HbbTV (www.hbbtv.org), ki jo podpira več pomembnih organizacij (ETSI, W3C in EBU), televizijskih hiš (BBC, RTL), operaterjev telekomunikacij (britanski in nemški telekom) in proizvajalcev TV-sprejemnikov (Samsung, Sony, LG). HbbTV je neke vrste protiutež obstoječim nestandardiziranim ”Smart-TV” aplikacijam. HbbTV v zadnjih letih v Evropi doživlja velik razmah. Tehnologijo je že implementirala večina evropskih držav. V Evropi po uporabi prednjači Nemčija, kjer storitev, ki jo omogoča že več kot 70 televizijskih programov, uporablja prek 15 milijonov uporabnikov. Več kot dva milijona uporabnikov je tudi v Franciji, Španiji in Švici. Aplikacije hibridne televizije ponujajo tako javne kot komercialne televizijske hiše.

 

RTV Slovenija

11. 1. 2017

Avtor

Administrator