Tehnologija

Marprom v mestnem prometu testira avtobus na električni pogon

V mestnem potniškem prometu bo danes začel testno voziti sodoben hibridni avtobus proizvajalca Iveco. Novo vozilo, ki ga poganja električni motor, je Mestni občini Maribor oziroma njenemu javnemu podjetju Marprom dala na razpolago družba Dualis. Testiranje tega avtobusa, prilagojenega za mestne vožnje, bo predvidoma trajalo tri tedne.

 
Eden od ključnih ciljev Mestne občine Maribor in javnega podjetja Marprom na področju mestnega potniškega prometa je posodobitev voznega parka z okolju in potnikom prijaznimi avtobusi. Prav tak je tudi omenjeni hibridni avtobus iveco urbanway, ki smo ga dobili v testno uporabo od podjetja Dualis, sicer zastopnika za prodajo avtobusov iveco v Sloveniji. Dvanajst metrov dolgo vozilo, ki sprejme do 72 potnikov in ima tudi prilagojen prostor za invalide, poganja močen električni motor, dizelski motor pa služi izključno za proizvodnjo električne energije. Glavne prednosti so tako zelo nizke emisije, prihranek pri gorivu in tih pogonski motor.
Hibridni avtobus, ki potnikom omogoča lahek vstop/izstop, saj je po celotni dolžini nizkopoden, bo danes začel voziti na progi številka 7 (Kamnica). V naslednjih treh tednih, ko bo krožil tudi na drugih linijah po Mariboru, pa bomo opravili testiranje in čim natančnejšo primerjavo hibridnega vozila z ostalimi avtobusi emisijskega razreda euro 6, saj želimo ugotoviti, kakšne so prednosti in slabosti glede tehnologij, stroškov, upravljanja itd. Podjetje Dualis nam je omogočilo testiranje popolnoma novega hibridnega vozila iveco, ki je iz proizvodnje na Češkem prispelo naravnost v Maribor.
»Naš vozni park sedaj sestavljajo avtobusi na dizelski pogon in stisnjen zemeljski plin, nimamo pa nobenega hibridnega vozila. Ker gre za specifičen avtobus glede načina vožnje, so se štirje naši vozniki udeležili usposabljanja, da ga bodo lahko varno upravljali,« je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič. Ob tem je spomnil, da se je z lanskim nakupom novih mestnih avtobusov starost voznega parka mestnega potniškega prometa znižala na 7 let; letos in v naslednjih letih pa pričakujemo njegovo nadaljnje posodabljanje s ciljem zagotavljanja okolju in potnikom prijaznega, varnega in stroškovno učinkovitega linijskega prometa.

 
Že v kratkem bo v Maribor prispelo še 5 novih mestnih avtobusov iveco z dizelskim motorjem standarda euro 6, ki jih kupuje Mestna občina Maribor (MOM). Ta pa je bila nedavno izbrana tudi za partnerico v evropskem projektu ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities), katerega namen je izmenjava dobrih praks z evropskimi mesti, ki že imajo razvit elektrificiran javni potniški promet. Na podlagi te izmenjave bo mesto Maribor izdelalo strokovno študijo, ki bo opredelila kriterije za izbor najbolj optimalnega koncepta nabave električnih avtobusov v naslednjih proračunskih letih.

 

»K posodabljanju voznega parka mestnega potniškega prometa z električnimi avtobusi smo se zavezali tudi v že sprejeti Celostni prometni strategiji. V sklopu projekta ELIPTIC bomo analizirali 23 konceptov iz 11-ih evropskih mest, ki imajo trenutno najbolje razvite sisteme elektrifikacije mestnega prometa. Med njimi so tudi Barcelona, Bruselj in London,« je povedal župan MOM dr. Andrej Fištravec. Kot je dodal, pa je eden od pomembnih korakov na poti iskanja ekonomsko, ekološko in tehnično najprimernejše variante za nabavo mestnih avtobusov tudi testiranje omenjenega hibridnega vozila iveco na 100-odstotni električni pogon.
Marprom

31. 1. 2017

Avtor

Administrator