Kultura

Premiera lutkovne predstave Karelčkove zgodbice

 

karelckove-zgodbice-banner

Na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bomo v četrtek, 9. februarja 2017, ob 18. uri, premierno uprizorili lutkovno predstavo Karelčkove zgodbice. Zbirko kratkih zgodb o zajčku Karelčku je napisala Rotraut Susanne Berner, priznana nemška ilustratorka in lanska Andersenova nagrajenka, besedilo za predstavo je priredila Saša Eržen, uprizoritev pa bo režiral in likovno zasnoval uveljavljeni lutkovni ustvarjalec Silvan Omerzu, ki je v našem gledališču nazadnje režiral predstavi Ostržek in Ti loviš!.

Karelčkove zgodbice
Lutkovna predstava za otroke od 2. leta daljeRežiser in avtor likovne podobe: Silvan Omerzu
Prevajalka: Alenka Veler
Avtorica priredbe: Saša Eržen

Igrajo: Asja Kahrimanović, Sonja Kononenko in Lovro Finžgar
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Oblikovalec svetlobe: Jaka Šimenc


Včasih se zbudimo slabe volje. Takrat pomaga, če je za zajtrk to, kar imamo najraje. Ne potrebujemo veliko, da je vsak dan razburljiva dogodivščina. Sploh če imamo štiri leta. Karelček je namreč otrok, ki živi v vsakem od nas, samo da so nekateri nanj pozabili. In enako kot on vsak od nas potrebuje nekoga, ki ga ima rad, ki ga razume in s katerim mu je lepo. Tako preprosto je to.

Predstava Karelčkove zgodbe najmlajšim gledalcem prikaže dan v življenju družine, ki jo sestavljajo Karelček, njegova mama in očka, pa še najljubša igrača, plišasti pingvin. S Karelčkom se zbudimo, z njim zajtrkujemo, si umivamo zobke, zapojemo pesem, in ker nam ni treba v vrtec, se igramo dolgčas, ampak čisto malo, ker je to preveč dolgočasno, nato rišemo, gremo v park, po poti trmarimo, se gugamo res visoko, pobegnemo domov pred dežjem, v teku premagamo mamo, postavljamo nemogoča vprašanja, pričakamo prvi sneg in očka, ki pride iz službe, zapojemo pesem, postavimo ptičjo hišico, pojemo kosilo, zgradimo snežaka in mu zapojemo pesem, skačemo po kavču, premagamo kolcanje ter po večerji odidemo spat. Ker je to čisto preveč dolgočasno in se spanju upiramo z vsemi štirimi, se popeljemo s posebnim vlakom, ki vsak večer vozi iz Korenčkovega v Mižale, s postankom v Mokricah, kjer gredo potniki na stranišče in si umijejo zobke. Pa tudi po tem dneva še ni čisto konec.

Zgodbice Karelčkovega vsakdana se odvijajo na lesenem odru, na katerem so s pomočjo okvirja in drsnih vrat postavljena različna zunanja in notranja prizorišča, v katere vstopamo skupaj z lutkovnimi junaki. Predstava, polna družinske topline in nežnega humorja, je odigrana z lesenimi namiznimi lutkami, katerih natančna animacija gledalcem omogoča, da se popolnoma potopijo v odrsko čarovnijo. Uprizoritev, ki jo dopolnjujejo senčne lutke, je likovno zasnoval režiser Silvan Omerzu. Njegova izčiščena in prepoznavna estetika prežema tako lutke kot scenske elemente, zvočno pa jo dopolnjuje glasba Mitje Vrhovnika Smrekarja, ki poskrbi za to, da si po ogledu požvižgavamo najljubšo melodijo ali prepevamo nalezljivi song.

Več o predstavi in fotografije >>

 

Lutkovno gledališče Ljubljana

3. 2. 2017

Avtor

Administrator