Splošno

OZS proti predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu

 

 V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ostro nasprotujemo predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki so ga pripravili v ZL.

 

Opozarjamo, da gre pri predlogu novele zakona za dodatne administrativne ovire pri prevoznikih. ZL namreč želi doseči, da bi morali imeti šoferji pri sebi pogodbo o zaposlitvi, dokazila o izplačanih plačah za zadnje tri mesece in dokazila o odvedenih prispevkih za zadnje tri mesece. FURS ima že sedaj nadzor nad prevozniki, saj lahko v vsakem trenutku preveri obliko zaposlitve in s tem povezane obveznosti delodajalca – pogodbo, dokazila o izplačanih plačah in dokazila o odvedenih prispevkih.

Glede na zaostreno situacijo v sosednjih državah (Avstrija, Nemčija, Francija, Italija), bi morali v Sloveniji za prevozniško panogo nemudoma sprejeti recipročne ukrepe, kar v OZS že ves čas poudarjamo.  Opozarjamo tudi, da je treba v cestnem prometu poostriti nadzor zlasti nad tujimi prevozniki, ki v Sloveniji opravljajo prevoze in niso dovolj nadzorovani. Svojo nalogo bi morali učinkoviteje opravljati vsi nadzorni organi. Sprememba zakona je le mrtva črka na papirju, če se zakona v praksi ne izvaja!

V OZS nas tudi čudi, da se v ZL s »predstavniki kapitala« ne pogovarjajo, glede na to, da Sekcija za promet pri OZS združuje največ slovenskih prevoznikov.

Ko bomo v OZS dobili celoten predlog novele zakona, ga bomo natančno preučili in se nanj odzvali.

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

10. 2. 2017

Avtor

Administrator