Tehnologija

Dunajčani lahko preko mobilne aplikacije predlagajo izboljšave v mestu

 

Mesto Dunaj je razvilo novo mobilno aplikacijo “Povej Dunaju” (Sag’s Wien), preko katere bodo meščani še bolj neposredno vključeni v proces odločanja. Z brezplačno aplikacijo lahko s samo nekaj kliki pristojne službe obvestijo o nepravilnostih v mestu in so po odpravi o tem tudi obveščeni.

Dunajčanke in Dunajčani lahko odslej preko aplikacije za pametne telefone na enostaven način pristojnim organom sporočajo, kje v mestu so na primer pokvarjeni semaforji, smeti v parkih, nezavarovana gradbišča ali udarne jame na cestišču. Iz aplikacije bo razvidno, ali je že kdo drug prijavil isto nepravilnost, ali zadevo že urejajo in tudi, ko je nepravilnost že odpravljena.

“Izboljšana komunikacija z meščani vodi v krepitev demokracije, zato še naprej razvijamo meščanom prijazne in praktične rešitve,” je povedal dunajski mestni minister za kulturo, znanost in šport Andreas Mailath-Pokorny, ki je zadolžen za digitalizacijo mestne uprave.

Dunaj je že vrsto let vodilno mesto v Evropi na področju odprte javne uprave (Open Government). Nova aplikacija je del digitalizacijske strategije mesta, v okviru katere že sedaj deluje skoraj 600 spletnih strani e-uprave. Mesečno na teh straneh tako zabeležijo milijon obiskov, kar uporabnikom prihrani veliko časa in poti. Prav tako stalno povečujejo število vstopnih točk v brezžično omrežje na javnih mestih. Trenutno je po Dunaju 412 wi-fi točk, medtem ko je po šolah v lasti mesta na voljo 3.000 tovrstnih točk.

Im Rahmen der Digitalisierungsoffensive hat die Stadt Wien eine neue App mit dem Namen "Sag's Wien" entwickelt, mit Hilfe derer BürgerInnen in 30 Sekunden ihre Anliegen an die Stadtverwaltung übermitteln können.

Foto: Predstavitev brezplačne aplikacije “Povej Dunaju”(Sag’s Wien); Na sliki: župan Michael Häupl, mestna ministrica Ulli Sima in mestni minister Andreas Mailath-Pokorny © PID / Walter Schaub-Walzer

Eurocomm-PR

16. 2. 2017

Avtor

Administrator