Družabno, Kultura

Inspiracija za dunajski operni ples 2017 je opera

Oči svetovne javnosti bodo v četrtek, 23. februarja 2017, ponovno uprte v Dunajsko državno opero, ki bo 5.150 obiskovalcem odprla svoja vrata za 61. opernem plesu. Najvidnejši gostje tega prestižnega dogodka bodo tokrat zvezni predsednik Alexander van der Bellen, tenorist Jonas Kaufmann in hollywoodska zvezdnica Goldie Hawn.

 

Umetniški program se bo pričel ob 22. uri, in sicer s svetovno priznanim nemškim tenoristom Jonasom Kaufmannom, Dunajskimi filharmoniki, orkestrom Dunajske državne opere, orkestrom dunajskega opernega plesa, Dunajskim državnim baletom in baletno akademijo Dunajske državne opere. Temu bo ob zvokih Josefa Straussa sledilo 144 debitantskih plesnih parov iz devetih držav.

 

Debitantke vsako leto prejmejo tudi dragocene tiare Swarovski, ki pa jih je letos oblikoval slavni modni oblikovalec Karl Lagerfeld. Navdih je našel v skladbi „Na lepi modri Donavi“, kar se odraža tudi v barvi izbranih kristalov.

 

Organizatorka plesa Marie Großbauer je za rdečo nit želela poudariti to, kar ples nosi v svojem imenu, vendar je v preteklosti nekoliko zašlo v pozabo. V ospredje je postavila opero. Vse od cvetličnih aranžmajev, sestavljeni iz košeničic, vrtnic in cvetočih vej, ki bodo sledili temi Mozartove „Čarobne piščali“ oz. „čarobnega gozda in njegovih pisanih ptic“, skozi marmorne dvorane in kristalni bar s silhuetami iz Mozartovih oper, okrašenimi s kristalnimi zavesami, pa tja do uradne pijače opernega plesa z imenom „Ljubezenski napoj“ po operi Gaetana Donizettija.

 

 

Cene vstopnic so znašale 290 evrov, za ložo so obiskovalci odšteli med 10.000 in 20.500 evri, za mizo pa med 400 in 1.200 evri. Tisti, ki so ostali brez karte, se lahko pridružijo več kot 1,46 milijonom gledalcem pred televizijskimi zasloni. Pravila oblačenja ostajajo enaka kot doslej in za dame zahtevajo dolge večerne toalete, za moške goste pa črn frak. Prireditev se bo pričela ob 20.40 in tradicionalno zaključila okoli 5. ure zjutraj.

 

—konec—

 

Dodaten material:

Foto 1 in 2 © Wiener Staatsoper GmbH / Michael Pöhn

Skica: Karl Lagerfeld, skica tiare Swarovski „Na lepi modri Donavi“ za debitantke opernega plesa 2017, izklicna cena za skico znaša 500 evrov

 

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

 

Predstavništvo mesta Dunaj

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

M +386 41 275 210

T +386 1 320 77 77

E mravlje@eurocommpr.si

W www.eurocommpr.si

 

Spremljajte nas na Facebook in Twitter strani.

22. 2. 2017

Avtor

Administrator