Splošno

Na Dunaju kmalu eno največjih središč za mednarodna startup podjetja na svetu

V 2. dunajskem okrožju se bo letos poleti odprl nov podjetniški hub weXelerate, ki bo ustvarilo od 800 do 1.000 novih delovnih mest. Tukaj bodo imeli sedež tako inkubatorji, velika podjetja, poslovni partnerji, mentorji, servisni in prodajni partnerji ter investitorji kot tudi mlada in že uveljavljena startup podjetja.

 

WeXelerate v avstrijski prestolnici bo eno največjih startup središč na svetu. Do poletja se bo vanj naselilo sto mednarodnih zagonskih podjetij, večinoma s področij interneta stvari, finančne tehnologije (FinTech) in medijev. Ker bodo pod isto streho združeni z že uveljavljenimi velikimi avstrijskimi podjetji in organizacijami, bodo profitirali vsi: startupi bodo velikim podjetjem pomagali z inovativnimi idejami, medtem ko bodo že uveljavljena podjetja mladim startupom ponujala mentorstvo, poslovna sodelovanja in pomoč pri vstopu na trg.

 

Ustanovitelji središča weXelerate letno pričakujejo 10.000 prijav mednarodnih startupov, izmed katerih bodo izbrali 100 najbolj obetavnih ter jim ponudili brezplačen 100-dnevni najem prostorov, celotno infrastrukturo v pospeševalniku in mentorsko pomoč. Povezovali se bodo lahko z oglaševalskimi agencijami in našli finančno podporo pri investitorjih. Ker bodo že uveljavljena podjetja neposredno lahko videla, s čim se določeno startup podjetje ukvarja in kakšen inovativen produkt razvija, bo na ta način lažje prišlo do sodelovanja in naročil.

 

Ustanovitelji središča weXelerate pri iskanju partnerjev niso imeli težav. V samo nekaj mesecih je sodelovanje potrdilo več ducatov uglednih partnerjev, kot so Speedinvest, Pioneers, Reiter PR, UniCredit Bank Austria, Kurier, T-Mobile, UNIQUA, Gospodarska agencija Dunaj, Avstrijska gospodarska zbornica, WeAreDevelopers in drugi.

 

V štirih nadstropjih, na 8.000 kvadratnih metrih površine, bo pod eno streho delovalo 100 izbranih zagonskih podjetij, 20 prodajnih in servisnih partnerjev ter 30 največjih avstrijskih podjetij. Središče bo odprto vsak dan v letu, 24 ur na dan. Celotno pritličje bo namenjeno javno dostopnemu prostoru za coworking, medtem ko bodo imela v prvem nadstropju sedež izbrana zagonska podjetja, ki bodo deležna stodnevnega brezplačnega programa v podjetniškem pospeševalniku. Drugo nadstropje je rezervirano za že uveljavljene startupe, v tretje pa se bodo naselili servisni, prodajni in poslovni partnerji, svetovalci, velika podjetja in poslovni angeli. Ponudbo središča weXelerate bodo dopolnjevali še številni dogodki, razprave in predavanja mednarodnih strokovnjakov.

 

“Naš svet se vedno hitreje spreminja. Skupaj lahko napredujemo, spodbujamo inovativnost in povečujemo dodano vrednost v Avstriji. Zato smo izbrali ime weXelerate. Ne samo to. Sedaj imamo možnost, da v središču Dunaja v eni najprestižnejših nepremičnin ustvarimo nov simbol za inovacije za celotno regijo Srednje in Vzhodne Evrope. Računamo, da bomo letno prejeli 10.000 prijav startupov s celega sveta, ki bi želeli delati z nami in našimi partnerji,” je povedal eden od soustanoviteljev in pobudnik centra weXelerate Hassen Kirmaci.

—konec—

 

Foto: © Uniqa/G. Menzl

Več informacij: http://wexelerate.com/

 

(c) www.annarauchenberger.com / Anna Rauchenberger – Wien, 02.02.2017 – FOTO v.l.: Thomas Polak (UNIQA), Markus Wagner (i5invest), Eveline Steinberger-Kern (Blue Minds Group), Dominik Greiner (Camouflage Ventures), Hassen Kirmaci (CEO, weXelerate)

 

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

 

27. 2. 2017

Avtor

Administrator