Kultura

Odprtje Galerije mesta Ptuj in mednarodne razstave After China 2016 Group

Ptuj, 27. 2. 2017

Sporočilo za medije:

petek, 3. marca 2017, ob 18. uri, Prešernova ulica 29, Ptuj

Razstava bo na ogled do 10. 4. 2017.

Stavba na Prešernovi ulici 29 je bila v 17. stoletju svobodna hiša, namenjena uradom. Ko je bila tik pred koncem 19. stoletja v njeni neposredni soseščini zgrajena gimnazija, so na Prešernovi 29 uredili dijaški dom, v zadnjih desetletjih pa je glavnina prostorov ponovno uradniška. V letu 1939 je v zgradbi razstavljal France Mihelič, ki je takrat služboval na ptujski gimnaziji kot profesor risanja. Razstava je vzbudila vsesplošno pozornost in o njej so pisali vsi slovenski časniki in kulturniške revije. Med drugim je Mihelič postavil na ogled znamenitega Mrtvega kurenta, ki velja za ključno sliko v njegovem celotnem opusu in tudi za eno najpomembnejših likovnih del slovenskega medvojnega slikarstva.

Gradbena dela v letih 2015 in 2016

V tretjem nadstropju zgradbe so velike dvorane v skupni izmeri 460 m2, ki so jih člani Komisije za ustanovitev in razvoj mestne galerije ocenili kot nadvse primerne za galerijsko dejavnost. Mestna občina Ptuj je objekt statično sanirala že v letu 2016, na začetku leta 2017 pa prostore še opremila za galerijsko funkcijo.

Mestna občina Ptuj je leta 2015 iz tretje etaže preselila upravo Vrtca Ptuj in začela statično sanacijo tal severnega dela te etaže. V letu 2016 je bila izvedena še sanacija severnega dela podstrehe. Investicija v statično sanacijo je znašala okrog 290.000 EUR.

Potem ko je omenjena komisija ocenila te prostore kot ustrezne za galerijsko dejavnost, je Mestna občina Ptuj začela pripravo projekta. Ta je bil že od vsega začetka zasnovan zelo ekonomično, saj so se tla le protiprašno zaščitila. Stare radiatorje smo morali odstraniti, ker so bili locirani previsoko, saj smo med samo sanacijo odstranili predhodno enometrsko nadvišanje tal. Razsvetljavo pa smo izbrali strokovno in na podlagi referenc dobavitelja. Sama ureditev prostorov za potrebe galerije površine 460 m2 znaša okrog 70.000 EUR.

Kmalu tudi dvigalo

S posegom statične sanacije nas zakonodaja obvezuje, da uredimo dostop za invalide. V tem trenutku je v pripravi projektna dokumentacija za ureditev dvigala, s katero nameravamo še letos pridobiti gradbeno dovoljenje in prihodnje leto dvigalo namestiti.

Ptuj je tako končno pridobil galerijo, ki omogoča razstave sodobne umetnosti, vključno z instalacijami velikih izmer. Radi se ponosno pohvalimo, da je Ptuj prostor plemenite tradicije in bogate kulturne dediščine, ob tem pa prepogosto spregledamo, da v mestu tudi dandanašnji živahno utripa kreativnost, ki ji je umetnostna dediščina preteklih dob navdih in merilo za visoko kakovost.

Prva razstava: After China 2016 Group

Prva razstava, ki jo odpiramo v stavbi na Prešernovi 29, je mednarodnega značaja. V letu 2016 je ministrstvo za kulturo Ljudske republike Kitajske podprlo umetniško delavnico za udeležence iz Srednje in Vzhodne Evrope in vodenje projekta zaupalo Družbi za kulturni razvoj Ji’an Cheng iz Pekinga oziroma njenemu direktorju Xin Dong Chengu. Vabilu se je odzvalo 16 umetnikov iz 12 držav Srednje in Vzhodne Evrope, ki so obiskali pokrajino Guizhou na jugozahodu Kitajske in njeno glavno mesto Guiyang, ob zaključku pa so pripravili razstavo v galeriji ArtZone 789 v Guiyangu skupaj s tamkajšnjimi ustvarjalci. Eden od udeležencev umetniške delavnice je bil tudi Dušan Fišer, predsednik Komisije za ustanovitev in razvoj mestne galerije na Ptuju. Druženje na poti po Kitajski je med evropskimi umetniki pustilo globoke vtise in ob vrnitvi so si obljubili, da jih bodo prenesli v likovni medij. Sestavili so umetniško skupino After China 2016 Group, prvo razstavo pa ponujajo na ogled prav v novi Galeriji mesta Ptuj na Prešernovi 29.

 

Umetniško skupino After China 2016 Group sestavljajo:

Draško Dragaš (Črna gora) / Andris Eglitis (Latvija) / Dušan Fišer (Slovenija) / Franc Golob (Slovenija) / Tibor Gyenis (Madžarska) / Agne Jokunte (Litva) / Ivona Jurić (Hrvaška) / Arkadiusz Karapuda (Poljska) / Siniša Kašavelski (Makedonija) / Zolt Kovač (Srbija) / Desislava Minčeva (Bolgarija) / Karl-Kristjan Nagel (Estonija) / Pashk Pervat (Albanija) / Eva Szakal (Madžarska) / Josip Tirić (Hrvaška) / Virginius Viningas (Litva)

 

Do konca leta 2017 se bodo v Galeriji mesta Ptuj zvrstile še naslednje razstave:

  • Albin Lugarič (1927–2014). Iz umetnikove zapuščine (pomlad 2017);
  • Art Stays (poletje 2017);
  • Razstava ptujskih ustvarjalcev (jesen 2017).

Prijazen pozdrav,
odnosi z javnostmi Mestne občine Ptuj
27. 2. 2017

Avtor

Administrator