Kultura

VABIMO: “Spomni se naših bic, ki so imele več pravic!” in Filmopeka

Kolektiv Pizda!: “Spomni se naših bic, ki so imele več pravic!”

 

  1. marec je mednarodni dan boja žensk za socialne, ekonomske in politične pravice.

    Pri Kolektivu Pizda! želimo javnost opozoriti, da 8. marec nima nič skupnega z nakupovanjem rož. Opozoriti želimo, da v 21. stoletju, kljub dolgemu boju zoper izkoriščanje žensk, še vedno ne moremo govoriti o enakopravnosti spolov. V korporativnem kapitalizmu je realnost naše družbe vse večja prekarizacija, nezmožnost zaposlovanja, ponovno prelaganje večine reprodukcijskega dela na ženske in vse večja politična ter socialna brezpravnost žensk.

    Temeljne ekonomske in socialne pravice, ki so bile izborjene v dolgem in trdem boju, se ponovno krčijo in grozi nam, da bodo počasi izničene, če se ne bomo temu zoperstavili_e. Prve, ki najbolj občutimo ta udar, smo ženske. Kapitalizem in patriarhat gresta z roko v roki in tako smo v Sloveniji priča vse večji feminizaciji revščine. Ženske smo ponovno potisnjene v dvojno odvisnost – odvisnost od delodajalcev_k in v odvisnost od moških. Z rahljanjem javnih servisov in vrtoglavim zmanjšanjem zmožnosti zaposlitve smo ženske primorane iskati nove načine preživetja, sprejemati prekarne oblike dela oziroma postati ekonomsko odvisne od partnerjev_ic oz. družinskih članov_ic.

Stojimo na pomembni prelomnici v zgodovini. Kaj bomo torej storili_e?

Za začetek bomo v sredo, 8. 3. 2017, ob 16.00 zasedli_e Glavni trg v Mariboru, kjer bomo s protestnimi javnimi govori opozorili_e na vse večjo neenakopravnost žensk znotraj neoliberalizma in molčeč konsenz ljudi, ki s(m)o odgovorni_e za vse večje ukinjanje kolektivno izborjenih pravic.

Naredimo konec banaliziranju in kulturni cenzuri resničnega pomena praznika – delavke_ci, prekarke_ci, združimo se in zahtevajmo revolucionarno spremembo v naši družbi.

Na dan dogodka bo izšla tudi 8. številka zine Pizda!” Pridruži se nam!


Filmopeka: Podobe nadzora v Temačnem zrcalu

 

Februarska Filmopeka te vabi, da se v petek, 10. 3. 2017, ob 20:00 uri v prostorih INFOPEKE udeležiš ogleda filma Temačno zrcalo (A Scanner Darkly). Filmu bo sledilo predavanje “Podobe nadzora” filmskega kritika Igorja Harba. Vstop prost!

 

Filmski jezik je pogost medij za prikaz državnih sistemov nadzora in totalitarnih družb. Že Langov Metropolis nam je predstavil docela nenavadno civilizacijo prihodnosti, najbolj pa so se v kolektivno podzavest zasidrale podobe iz filmov 1984, Brazil, Invazija tatov teles, od novejših pa še Gattaca, Posebno poročilo, Matrica in nič kaj znanstveno-fantastična Življenje drugih in Kdo je Bourne?.

 

Tokratna Filmopeka bo predstavila vzporednice med filmskimi prikazi totalitarnih družb, za zaključek pa si bomo ogledali spregledani kultni film Richarda Linklaterja Temačno zrcalo (A Scanner Darkly), priredbo istoimenskega romana pisatelja Philipa K. Dicka in se pogovorili o animacijski tehniki rotoskopije, ki je v filmu uporabljena.

 

Temačno zrcalo (A Scanner Darkly, Richard Linklater, 2006, 140 min)

 

Temačno zrcalo je zgodba o Bobu, policijskem ovaduhu pod krinko, ki skuša s preprodajo manjših količin mamil razkriti širšo distribucijsko mrežo, pri tem pa zapade v odvisnost. Dogajanje je postavljeno v bližnjo prihodnost, tako da lahko film vpelje nekatere ZF elemente, predvsem osrednje mamilo, imenovano substanca D, in kamuflažna oblačila, ki jih policisti pod krinko nosijo, ko komunicirajo drug z drugim. Bob namreč svojim nadrejenim ovaja svoj krog prijateljev in znancev, vključno s samim sabo, pri čemer je ključno, da nadrejeni ne izvedo, kateri izmed njih je Bob, da so lahko bolj nepristranski. Za prikaz teh oblačil je Linklater bistro uporabil animacijsko tehniko rotoskopije, pri kateri gre za nanos animacije neposredno na že posnet film, prek igralcev in scenografije. Drugi znan film, ki je uporabil to tehniko, je izraelski Valček z Baširjem režiserja Arija Folmana.

Kot v številnih drugih zgodbah Philipa K. Dicka, je tudi v Temačnem zrcalu v ospredju narava same resničnosti, ki je pod vprašajem najprej zaradi psihotropnega delovanja substance D, v drugi vrsti zaradi prirejenih Bobovih poročil njegovim nadrejenim, v tretji pa tudi seveda v njihovih navodilih njemu, saj so nenazadnje vsi brez obraza in identitete.

 

Režiser Temačnega zrcala Richard Linklater je sicer znan po romancah, dramah in komedijah, kot so Pred sončnim vzhodom, Fantovska leta in Šola rocka, a izkoristi svoje prednosti in prikaže distopijo skozi povsem vsakdanje ljudi. V glavnih vlogah so Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson in Winona Ryder.

 

Predavatelj Igor Harb je filmski kritik Vikenda, priloge Dela in Slovenskih novic in soavtor YouTube kanala harb2harb. Diplomiral je na Folozofski fakulteti v Ljubljani iz Batmana, natančneje iz razmerja med komedijo in dramo v Batmanu skozi zgodovino razvoja tega junaka.

 

Povezava do FB dogodka tukaj.

***********
Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Youth informative Counseling Center INFOPEKA
Ob železnici 8, 2000 MARIBOR – SLOVENIJA
tel.:     + 386 2 300 68 50
gsm:   + 386 41 481 246
e-mail: infopeka@infopeka.org
http://www.infopeka.org, www.pekarna.org

FB: Pekarna Magdalenske Mreže

***********
Dejavnost zavoda podpirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Slovenski filmski center, Zavod RS za zaposlovanje, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Urad Vlade RS za komuniciranje

1. 3. 2017

Avtor

Administrator