Kultura

Gost Fabulinega fokusa: Martin Balluch

Gost Fabulinega fokusa: Martin Balluch

 

Ponedeljek, 6. 3., ob 18. uri v Trubarjevi hiši literature

 

V okviru Fabulinega fokusa nesmrtnost bo Ljubljano obiskal dr. Martin Balluch, avstrijski fizik, filozof in okoljski aktivist, ki ga je Peter Singer označil za ”enega najpomembnejših borcev za pravice živali, ki se zavzema za nenasilno, demokratično pot k reformam.” Preden se je leta 1997 v celoti posvetil aktivističnemu delu, je bil predavatelj in raziskovalec na univerzah na Dunaju, v Heidelbergu in Cambridgeu.

 

Balluch je med drugim dosegel vpis pravic živali v avstrijsko ustavo ter sodeloval pri najpomembnejših kampanjah za pravice živali v Avstriji, ki je bila tudi po Balluchovi zaslugi ena prvih, ki je denimo prepovedala baterijsko rejo kokoši (2009). Med marcem 2010 in majem 2011 je bil obtoženec na enem najdaljših sodnih procesov v povojni Avstriji, na katerem je tožilstvo njega in druge aktiviste poskušalo obsoditi zaradi pripadnosti kriminalni združbi.

 

V slovenščini je leta 2011 pri založbi Krtina izšla njegova knjiga Upor v demokraciji, v kateri analizira nenasilne oblike državljanske nepokorščine, ki je po njegovem mnenju najpomembnejši vzvod političnega pritiska na oblast in edini način, na katerega naj bi bilo mogoče ohraniti demokracijo.

 

V Ljubljani bo nastopil v ponedeljek, 6. 3. 2017. Ob 18. uri bo imel v Trubarjevi hiši literature krajše predavanje z naslovom Živali umirajo drugače, ki mu bo sledila debata z aktivistom in filozofom dr. Luko Omladičem in filozofom dr. Tomažem Grušovnikom, ki je nedavno napisal knjigo Etika živali.

 

Celotni program festivala lahko najdete tukaj.

 

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma. Svetujemo, da si jih zagotovite nekaj dni pred dogodkom.

 

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM: +386 41 952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

2. 3. 2017

Avtor

Administrator