Splošno

Aktivnostih Čebelarske zveze Slovenije na področju sajenja avtohtonih medovitih rastlin

 

Čebelarska zveza Slovenije si že vseskozi prizadeva spodbujati sajenje medovitih. V preteklih letih je bilo na to temo narejenega kar precej in aktivnosti v tej smeri tudi to leto potekajo v še večjem obsegu. Z letom 2017 v sklopu zelo uspešnega projekta »Kar sejemo to žanjemo« s katerim se je občutno povečala setev ajde nadaljujemo s setvijo in spodbujanjem sejanja sončnic. Organizirali bomo delavnice in okroglo mizo o sajenju medovitih rastlin prav tako pa smo se to leto povezali s podjetjem Semenarna Ljubljana in Zavodom za gozdove Slovenije. Podjetje semenarna bo darovalo semena sončnic vsem Slovenskim osnovnim šolam in vrtcem, Zavod za gozdova pa bo priskrbel za vse šole in vrtce sadike drevesa lipe. Nadaljujemo tudi z pobudo občinam, da ob rojstvu otroka podarijo sadiko medovitega drevesa.

 

  1. Kar sejemo to žanjemo

Projekt »Kar sejemo, to žanjemo«, ki je bil v zadnjih letih namenjen spodbujanju sejanja medovite ajde, bomo letos nadgradili s setvijo sončnic. Sončnice, ki jih pogosto videvamo kot okras vrtov, sejemo tudi kot kulturne rastline, ki jih lahko v celoti izkoriščamo, saj uporabimo vse dele rastline. So tudi bogata paša za čebele, semena sončnic pa so primerna tudi za uživanje, lahko rečemo, da so pomembna hrana za čebele, ljudi in živali. S svojo sončno rumeno barvo ustvarjajo čudovit videz krajine, ki nas navdaja s toplino, veseljem in življenjsko energijo.

S sodelovanjem in povezovanjem partnerjev smo v preteklih letih združili prizadevanja za povečanje posejanosti ajde pa tudi prepoznavnosti in uporabe ajde v prehrani. Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja se je v zadnjih šestih letih posejanost ajde v hektarih povečala za več kot 8-krat (2011 – 527 ha, 2016 – 4.438 ha). Pri projektu se bodo priključile kmetijske šole, ki bodo sejale sončnice, to so: Biotehniški center Naklo, Grm, center biotehnike in turizma Novo mesto, Biotehniška šola Rakičan, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šolski center Šentjur in Biotehniška šola Ptuj. Poleg sodelujočih šol projekt podpirajo še: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Semenarna Ljubljana d. o. o, Izobraževalni center Piramida Maribor in Biotehniška fakulteta.

Projekt bomo podprli tudi s promocijskimi dejavnostmi, o katerih vas bomo sproti obveščali. Tehnološka navodila za setev sončnic bodo pripravile strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

 

  1. Delavnice sajenja medovitih rastlin

Za čebelarje in tudi za širšo javnost organizirata ČZS, JSSČ in Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič delavnico in okroglo mizo o sajenju medovitih trajnic na vrtovih in javnih zelenih površinah, ki bo v vrtnariji Trajnice Golob-Klančič v petek, 31. marca, z začetkom ob 15. uri, na naslovu Vitovlje 18 v Šempasu (www.trajnice.com). Delavnico bosta vodili strokovnjakinji za medovite trajnice ga. Jožica Golob-Klančič, univ. dipl. inž. hort. in krajinske arh., in ga. Mojca Rehar Klančič, univ. dipl. inž. agr., namenjena je vsem, ki želite izvedeti več o medovitih rastlinah, s praktičnim prikazom razmnoževanja in drugih opravil, ki jih boste lahko koristno uporabili pri načrtovanju in zasajevanju lastnega medovitega vrta. Po delavnici sledi okrogla miza. Gostje bodo spregovorili o izzivih zasajanja in razvoju nasadov medovitih trajnic v slovenskih razmerah. Okrogla miza je namenjena spodbujanju in širjenju kulture čebel, narave in okolju prijaznega vrtnarjenja ter skrbi za urejeno in lepo okolje tako v mestih kot na podeželju.

 

  1. Pobuda občinam, da ob rojstvu novega občana le temu podarijo medovito drevo

Čebelarska zveza Slovenije si že vseskozi prizadeva, da se naša krajina bogati in zasaja z avtohtonimi rastlinami, predvsem tistimi, ki so tudi medovite. Avtohtone rastline so tiste, ki so v našem okolju naravno prisotne že stoletja in so prilagojene na naše klimatske razmere. Nedolgo nazaj smo vsem občinam predlagali, da na svojih javnih površinah katere upravljajo sadijo avtohtone medovite rastline ob tem smo kot začetek te akcije delili drevesa lip. Ker je pomlad priložnost za sajenje občinam predlagamo, da ob vsakem rojstvu novega občana le temu podarijo sadiko avtohtonega drevesa. Vsaka občina ima kakšno drevo bolj za svoje, ki je v večjem številu naravno že zastopano v določenem okolju in takšno drevo se lahko podeli. Primerna bi bila drevesa kot so javorji, lipe, pravi kostanji in divje češnje pa tudi iglavci predvsem smreka in jelka. To je simbolna in lepa gesta ob rojstvu vsakega otroka ter lep trajen spomin staršem, kasneje pa tudi otrokom saj je nekaj živega, ki raste in bogati naravo.

 

  1. Ozaveščanje mladih o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja – delili bomo lipe in semena sončnic vsem Slovenskim osnovnim šolam in vrtcem

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in podjetjem Semenarna Ljubljana pripravila sadike drevesa lip in semena sončnic. Za vsako slovensko osnovno šolo in vrtec imamo pripravljeno eno sadiko drevesa lipe in vrečico semena sončnic. Sadike lip in semena sončnic bomo razdelili našim čebelarjem, ki jih bodo dostavili do šol in vrtcev na svojem območju. S to akcijo želimo spodbuditi zavest in razmišljanje o ohranjanju narave in našega torej avtohtonega medovitega rastlinja.

 

 

Zahvaljujemo se vsem podpornikom akcije in nas zelo veseli, da so naša prizadevanja v tej smeri na splošno pozitivno sprejeta. Na takšen način lahko vsi skupaj dokažemo, da nam je mar za naše okolje v katerem živimo in živa bitja, ki nas obdajajo.

 

K sodelovanju pozivamo tudi vse medije, da s poročanjem o vseslovenski akciji prispevate delček v mozaik za bolj prijazen in lepši NAŠ jutri.

 

Lep pozdrav,

 

Čebelarska zveza Slovenije

Brdo pri Lukovici 8

1225 Lukovica

Tel.: 01 / 729 61 14

Mobi.: 051 / 637 204

Faks: 01 / 729 61 32

www.czs.si

3. 3. 2017

Avtor

Administrator