Splošno

Dunajski festival srednje- in vzhodnoevropskega filma LET’S CEE tudi s slovensko produkcijo

 

Konec marca bo Dunaj ponovno zajelo navdušenje nad filmsko produkcijo Srednje in Vzhodne Evrope ter Kavkaza in Turčije. Med 21. in 27. marcem 2017 si bodo gledalci na različnih lokacijah po Dunaju lahko ogledali okoli 130 celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov.

 

Festival, ki se kot edini osredotoča na filmsko produkcijo Srednje in Vzhodne Evrope, bo na Dunaju že peto leto zapored polnil kino dvorane.

 

Letos bodo med 23. in 24. marcem prvič organizirani tudi t. i. „Industrijski dnevi“ z naslovom „Ustvarjanje filmov v prostoru srednje in vzhodne Evrope ter v Avstriji: premagovanje jutrišnjih izzivov“. Predavanja, predstavitve in razprave v angleškem jeziku in z velikimi imeni filmske industrije bodo usmerjeni k temam, kot so filmska (ko)produkcija, subvencije, distribucija, inovacije in trendi. Poudarek bo na praksi in vprašanjih, kot so: Kako lahko izboljšam možnosti svojega filma za sodelovanje na večjih festivalih ali za predvajanje v večjih kinematografih? Kaj lahko večji filmski studio nudi ustvarjalcem in producentom filmov? Kako bo v prihodnosti na nastajanje filmov vplivala virtualna resničnost? V sredo, 22. marca, bosta imela predstavitev tudi Slovenca Ivan Novak in Mina Spiler (Laibach, Neue Slowenische Kunst) z naslovom „Umetnost, propaganda in ideologija“.

 

Tudi letos bodo na dunajskih filmskih platnih v okviru festivala LET’S CEE na ogled filmi slovenske (ko)produkcije. Od klasike s slovenskimi vojnimi filmi „Dolina miru“ (1956), „Sedmina“ (1969) in „Krizno obdobje“ (1981), celovečernega filma Damjana Kozoleta „Nočno življenje“ (2016), kratkima filmoma Damjana Kozoleta „Meje“ in Žige Virca „Selitev“ (2016) pa do celovečernih filmov v koprodukciji „Ministrstvo ljubezni“ (2016), „Družinski film“ (2015) in „Ustava Republike Hrvaške“ (2016) ter dokumentarni film „Dan osvoboditve“.

 

Več informacij in program najdete na:

http://www.letsceefilmfestival.com

 

—konec—

 

Baza fotografij:

https://www.dropbox.com/sh/hnq6hltasayttnm/AAAau24Qhdwbg8rbhwzyfG3_a/Fotos%202017_Abdruck%20honorarfrei?dl=0

 

 

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

 

 

9. 3. 2017

Avtor

Administrator