Kozmetika

Veliko več kot samo vonj

 

Po skrbni izbiri oblačil in ličil je kapljica ali dve vaše najljubše dišave zadnji detajl do vašega popolnega izgleda in počutja. A ste se kdaj vprašali, zakaj vas privlači prav nek specifični vonj in zakaj se ob tem vonju počutite tako dobro? Med vonji in počutjem dokazano obstaja povezava, ki v vas prebuja posebna čustva povezana z vašimi spomini. Še več, premišljeno izbrani kozmetični izdelki in dišave ne le izboljšujejo vaše počutje, temveč tudi poudarjajo vašo naravno privlačnost, ki je zagotovo vaš najpomembnejši atribut do resnično popolnega počutja.

Zanimivo dejstvo je, da ženske vonjajo bolje kot moški. Po nekaterih raziskavah naj bi ženske bolj intenzivno dojemale telesne vonjave kakor moški, hitreje naj bi zaznale vonj znoja in tudi ustni zadah. Zato ne preseneča, da so ženske bolj dosledne pri izbiri vonjev, ki jim ustrezajo.

Vonj je močno povezan s spomini, najverjetneje v večji meri kot katerikoli drug čut. Osebe z najbolj izostrenim vonjem lahko, na primer, samo z mislijo na določen vonj prikličejo nekatere spomine. Asociacije vonjev in spominov so zato uporabne tudi v psihoanalizi, saj sproščajo potlačene in pozabljene spomine na tako prijetne, kot tudi neprijetne dogodke. S tem si lahko pojasnimo, zakaj je lahko določen vonj nekomu zelo privlačen, medtem ko drugi izrazito neprijeten.

In če je vonj v veliki meri povezan s spomini, ta posledično v nas vzbuja določena čustva, povezana z njimi. Tega dejstva se še posebej oklepajo parfumske hiše. Na osnovi študij, ki ugotavljajo, kateri vonj sproža katero čustvo, izdelujejo dišave, ki v nas vzpodbujajo točno določene občutke, vse od želje po moči do sproščujočega notranjega miru.

Znanstveniki pa ugotavljajo tudi povezavo med izbiro določene dišave glede na naravni vonj kože, ki je sicer v veliki meri odvisen od prehrane in imunskega sistema. V kolikor je vaš naravni vonj kože bolj sladek, naj bi, sodeč po teh raziskavah, izbrali izdelke za nego kože bolj sladkega vonja in obratno. Tako ali drugače, pomembno je, da izbrani izdelki poudarijo vaš naraven vonj.

Pri tem imejte v mislih, da za dobro počutje in samozavest ne potrebujete nobenih čudežnih krem in parfumov, dovolj je kratko prhanje z izbranimi geli za tuširanje nežnega cvetnega ali sadnega vonja, kot so na primer CD geli za tuširanje z vonjem granatnega jabolka, pomaranče, limone ali lokvanja, ki bodo poudarili vašo naravno privlačnost.

 

Več informacij o blagovni znamki CD je na voljo tudi na: www.cd-koerperpflege.de.

CD dezodoranti in geli za tuširanje so naravi prijazni in koži zagotavljajo le takšno nego, ki jo ta najbolj potrebuje. Ne vsebujejo oporečnih sestavin, kot so aluminijeve soli, mineralna olja, silikoni, parabeni, barvila in sestavine živalskega izvora. Danes, ko so želje po uporabi neoporečnih izdelkov večje kot kadarkoli prej, CD zagotavlja kakovost, neoporečnost in svež, sonaraven, v prihodnost usmerjen pogled na izdelke za nego kože.

 

DODATNE INFORMACIJE ZA MEDIJE:

Aleš Miklaužič

SPEM Komunikacije

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor

T: 02 228 44 30

E: ales.miklauzic@spem.si

9. 3. 2017

Avtor

Administrator