Kultura

Dobrodošli v Vipavski dolini!

Predstavitev knjige dr. Friderika Vodopivca: Teran – vinska posebnost Krasa
Ponedeljek, 13. marec ob 18:30 – Krajevna knjižnica Vipava
Bogato opremljena knjiga, govori o izvoru poimenovanja, sestavi mošta in vina, ki je dobilo ime po rdeči kraški zemlji na zaokroženem območju Krasa, kar se odraža v okusu, barvi in drugih posebnostih. Teran je del kulturne krajine Krasa, zato je vino že dolgo zaščiteno z nacionalno zakonodajo – z vstopom Slovenije je zaščita prešla v pravni red EU. Knjiga je izšla pred odločitvijo Evropske komisije, da Hrvaški podeli izjemo od zaščite, ki jo je teran doslej užival. Ker je dr. Vodopivec avtor strokovnega dela projekta in vodja skupine, ki je pripravljala dokumente za zaščito terana, bo predstavitev priložnost, da iz prve roke izvemo, zakaj je teran vinska posebnost, ne le Krasa, pač pa tudi Evrope.

Predstavitev knjige Aleša Lokarja: Sekularna miselnost znanstvene domneve, prerokovanje in podjetništvo kot iskrice Božjega
Torek, 14. marec ob 18:30 – Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Upokojeni predavatelj podjetništva na več univerzah in ekonomist Aleš Lokar je bil rojen v Ajdovščini, kjer mu je na svet pomagal njegov stric, zdravnik in pisatelj dr. Danilo Lokar. V Ajdovščino prihaja na predstavitev svoje knjige – zbirke esejev, v katerih razmišlja o številnih vidikih današnjega razmerja med znanostjo in religijo, predvsem krščanstvom. Knjigo predstavljamo v sodelovanju z Mohorjevo družbo Celovec, od koder prihaja urednik Hanzi Filipič. To bo tudi priložnost, da od Aleša Lokarja in brata Vanje, ki se bo tudi udeležil večera, izvemo kaj novega o Lokarjevih, njihovih življenjskih poteh in povezanosti z Ajdovščino.

Dan odprtih vrat Centra fizioestetike v Ajdovščini
Sreda, 15. marec – Center fizioestetike, Tovarniška cesta 4a, Ajdovščina
Spoznali boste celovito kozmetično linijo dr. med. Christine Schrammek, ki je bila narejena z dermatološkim vodilom, medicinsko navdihnjena za maksimalno učinkovitost. Pomembno vlogo ima uporaba visoko tehnološke aktivne sestavine v kombinaciji z naravnimi aktivnimi sestavinami z dokazano učinkovitostjo v vseh izdelkih. Izvajali bomo 4 različne nege, originalno trajajo vse nege približno 1 uro, cena vsake je 30 €.
Info: 05 368 15 52, info@tarol.si, www.fizioestetika.si

Delavnica s Pivopis.si: Katero pivo je zame?
Četrtek, 16. marec ob 19:00 – Predstavitveni prostor in trgovina Pivovarne Pelicon, Cesta IV. Prekomorske 61 b, Ajdovščina
Pivopisova turneja 2017 poteka v številnih lokalih po Sloveniji, ki točijo kakovostno pivo iz vseh koncev sveta in s svojim trudom skrbijo za dvigovanje kulture pitja piva pri nas.
Pripravili smo prav posebno interaktivno delavnico, skozi katero se bomo podali v neverjetni in marsikomu še precej skriti svet piva. Odkrili bomo, kako pivo nastane, glavne vrste piva in različne stile, spoznali bomo pozitivne učinke zmernega pitja piva ter slišali zanimive anekdote. Seveda bomo vrhunske zvarke iz različnih držav tudi degustirali.
Udeleženci dogodka v Ajdovščini bodo prvi, ki bodo lahko poskusili nov pšenični zvarek Pivovarne Pelicon – Pelicon Walter Wheat v novih predstavitvenih prostorih Pivovarne Pelicon.

EL1 plesna scena: Čuječi ples
Petek, 17. marec ob 18:00 – Vipavska cesta 4j, Ajdovščina
Naravno in spontano telesno gibanje ter svobodni ples brez forme izboljšujeta telesno in duševno počutje s povezovanjem telesa, uma in duše.
Izvajalka: Urška Merljak, specializantka integrativne psihoterapije in plesalka
Prijava: info@intiniti.si, 041 238 552
Info: https://www.facebook.com/events/350252512042037/

Predavanje: Vzroki bolezni – tema, o kateri navadno molčimo
Petek, 17. marec ob 18:00 – Vilalavanda, Lokavec 202d
Predavanje vodi dr. Breda Poljanec, zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva, ki predava vibracijsko medicino, se ukvarja z GVD slikanjem energetskega polja in je članica Duhovnega centa Sveta gora Triglav.
Obvezne predhodne prijave, prispevek 10 €.
Info: 031 843 890 (Urška), lavandalokavec@gmail.com

Večerno druženje s pivovarjem Matejem Peliconom
Petek, 17. marec – Predstavitveni prostor in trgovina Pivovarne Pelicon, Cesta IV. Prekomorske 61 b, Ajdovščina
Iz prve roke boste izvedeli, kaj je Matej počel, da iz kozarca tako lepo zadiši.

Koncertna promocija nove plošče Balladero: Perfect You
Petek, 17. marec ob 22:00 – MC Hiša mladih Ajdovščina
Vabljeni!

196. Bolšja tržnica
Sobota, 18. marec ob 8:00 – Trg 1. slovenske vlade Ajdovščina
Dobrodošli prodajalci, nakupovalci, slučajno mimoidoči. Stojnice so pripravljene. Vabljeni! Info: Društvo zbiralcev Ajdovščina – Nova Gorica, 040 357 510 (Boris Žigon).

Peliconova pivska tržnica
Sobota, 18. marec – Predstavitveni prostor in trgovina Pivovarne Pelicon, Cesta IV. Prekomorske 61 b, Ajdovščina
Pivovarna Pelicon začenja s začenja s prvo letošnjo sobotno pivsko tržnico. Tudi tržnica se bo preselila pred nove prostore, ki so le nekaj korakov stran od prejšnje lokacije.

MOJKINO Ajdovščina
Sobota, 18. marec ob 15:00 – Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina
Sobotni spored filmov:
– ob 15:00 Vrabček Richard (sinhronizirano)
– ob 16:45 Snežna kraljica 3: Ogenj in led (sinhronizirano)
– ob 18:30 Lepotica in zver
– ob 21:00 Petdeset odtenkov teme
Cena posamezne vstopnice 6,50 €, za člane Moj kino kluba 5,20 €.
Info: www.mojkino.si/ajdovscina/.

Prireditev: Družinske zdraske
Sobota, 18. marec ob 19:00 – Kulturni dom Gojače – Malovše
V komediji Družinske zdraske se nasmejte prigodam, s katerimi se spominjamo življenja na planinskih domačijah. V prepletu generacij je vsaka želela imeti svoj prav.
Avtor in režiser komedije: Dušan Česen
Za dobrodošlico bodo poskrbele članice Ženskega pevskega zbora Društva gospodinj pod vodstvom Janje Pirnar. Na harmoniki zbor spremlja Joško Ferjančič.
Vabimo pa vas, da spoznate tudi delo in tehniko tistega, ki pokonci drži četrti hišni vogal. Zato smo za vas pripravili tudi kratek dokumentarni film in razstavo o delu in pomembni vlogi moškega v družini. Nekoč in danes.
Vstopnina: 6 €
Info: Mateja (051 370 906 ali drustvogospodinj@gmail.com).

 

Regijsko srečanje tamburaških skupin
Sobota, 18. marec ob 19:00 – Večnamenska dvorana SŠ Veno Pilon Ajdovščina
Nastopajo Otroški orkester GD Tamburjaši Vipava, Kulturno društvo Vipavski tamburaši, Glasbeno društvo Tamburjaši Vipava in Tamburaški orkester Šmartno – Šmartno pri Litiji.
Info: JSKD OI Ajdovščina, Gregorčičeva 17, 5270 Ajdovščina, tel. O5 3643072 ali 031 711 289, e-mai: katarina.volk@jskd.si

Stand up večer: Žan Papič & Marko Žerjal
Sobota, 18. marec ob 21:00 – MC Hiša mladih Ajdovščina
Tokrat vas bosta nasmejala Žan Papič in Marko Žerjal.
Žan Papič je Kraševec. Prijatelj Srečka Kosovela, dvojnik Sylvestra Stalloneja, bivši nogometaš, občasni filozof, ki med “razmišljanjem” doživlja kratke stike med levim in desnim polom možganov, je razumljiv in smešen samo na odru. Je voditelj RTV oddaje Ambienti, po novem pa ga lahko vidite tudi v komediji Buh pomagej, ki navdušuje z gostovanji po vsej Sloveniji.
Marko Žerjal je komik iz Kopra. Po principu “če jih nasmeješ, te ne ubijejo” (b)analizira teme od politike, religije, feminizma do športa in seksa, kot zaveden primorec pa vse skupaj splakne še z dobro dozo črnega.
Vstop prost!

Koncert skupine: Mad Ones (Torotno,Canada)
Nedelja, 19. marec ob 21:00 – Klub Baza, Ajdovščina
https://www.facebook.com/events/369741563412336/

 

AKTUALNO:

 

Pomlad kliče k akciji

http://www.ajdovscina.si/arhiv_vseh_objav/2017031310221318/

 

Šola teka za začetnike in tudi bolj izkušene tekače

http://www.tic-ajdovscina.si/?lng=slo&vie=cnt&id=2017031311503674

 

Povej naprej …

 

Če ne želite več prejemati naših obvestil, nam na ajdovscina@vipavskadolina.si

 pošljite obvestilo – odpoved.

 

TIC Ajdovščina, Cesta IV. Prekomorske 61 a, 5270 Ajdovščina, 05 365 91 40, tic.ajdovscina@siol.net, www.tic-ajdovscina.si

14. 3. 2017

Avtor

Uredništvo