Kultura

21. marec – svetovni dan lutk

Dragi prijatelji, gledalci in ustvarjalci lutkovnega gledališkega sveta,

ob mednarodnem dnevu lutk vam želim veliko iskanj in najdb, naj vam bo Lutkovno na vaši življenjski poti v pomoč in osvetlitev.

Avtorja letošnjih razmišljanj o lutkovni umetnosti sta lutkovna ustvarjalka Nancy Lohman Staub in Lovro Finžgar, dramski igralec in specializant igre z lutko, predstavnik mlajše generacije slovenske lutkovne misli.

Lepo praznovanje,

Martina Maurič Lazar,
predsednica UNIMA Slovenije

 

Od leta 2003 na pobudo svetovnega združenja lutkarjev UNIMA 21. marca obeležujemo svetovni dan lutk, dan prej, 20. marca pa na pobudo Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade ASSITEJ svetovni dan gledališča za otroke in mlade.

V Lutkovnem gledališču Maribor v ponedeljek, 20. marca, ob 17. uri vabijo na predstavo Kocke (1,5+). Po predstavi bodo mlade obiskovalce pogostili s praznično torto v Minoritski kavarnici. V soboto, 25. marca bo ob 10. uri na sporedu predstava Svetloba (5+). Vstopnice za to predstavo so na voljo po praznični – znižani ceni.

V Hiši otrok in umetnosti bodo svetovni dan lutk praznovali že v nedeljo, 19. marca z lutkovno predstavo Za petimi gorami (4+, produkcija Hiša otrok in umetnosti in Lutkovno gledališče FRU-FRU) ob 16. uri. Vstop je prost.

Lutkovno gledališče Ljubljana bo v torek, 21. marca v znamenju Zverjasca. Dan bodo začeli z dopoldansko predstavo Zverjasec (ob 9.00) in s programom Lutke povezujejo, ki je namenjen babicam, dedkom in njihovim vnukinjam in vnučkom. V Lutkovnem klubu bodo ob 16. uri izdelovali male Zverjasce, po predstavi Zverjasec, ki bo ob 17. uri, sledi ogled zaodrja predstave. Za vse, ki jih zanima ohranjanje in restavriranje lutk so ob 17. uri pripravili program Po lutkovni poti z ogledom delavnice gledališča in Lutkovnega muzeja.

Pošiljamo vam obe poslanici ob svetovnem dnevu lutk in mednarodno poslanico ob svetovnem dnevu gledališča za otroke in mlade Yvette Hardie, predsednice združenja ASSITEJ.

MEDNARODNI DAN LUTKARSTVA _ POSLANICA_SLO-L

Poslanica Yvette Hardie-L

Slovenska poslanica-L

 

Lep pozdrav,
Petra Škofic
Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

20. 3. 2017

Avtor

Administrator