Kultura

V znamenju frankofonskega filma: kinotečni spored od 20. do 26. marca

Spoštovani,

še vse do srede, 22. marca, v Kinoteki gostuje 19. Festival dokumentarnega filma. V ponedeljek, 20. marca, ob 19. uri si lahko ogledate nemški dokumentarec 66 kinodvoran (Philipp Hartmann, 2016), v torek, 21. marca, ob 19. uri bo na sporedu indijski film o fenomenu potujočih kinov, Kino popotniki (Amit Madheshiya & Shirley Abraham, 2016), v sredo, 22. marca, ob 20. uri pa festival zaključujemo s projekcijo pretrtesljivega dokumentarca Globina dva (Ognjen Glavonić, 2016).

 

Alain Bergala v Ljubljani

Pri Društvu za širjenje filmske kulture KINO! je pred kratkim izšlo temeljno delo Vzgoja za film: Razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih. Izid knjige Vzgoja za film bo pospremil tudi obisk avtorja Alaina Bergalaja v Ljubljani. V sredo, 22. marca, ob 18. uri se bo v Slovenski kinoteki z njim odvil pogovor, ki ga bosta vodila Maja Krajnc (urednica knjige) in Andrej Šprah (avtor spremne besede).

Alain Bergala sodi med najvidnejša imena sodobne francoske filmske misli in pedagogike. Pri svojem bogatem udejstvovanju na filmskem področju je pustil najvidnejši pečat kot glavni urednik slovite revije Cahiers du cinéma, kot avtor študij o Jean-Lucu Godardu, v zadnjem času pa predvsem kot filmski pedagog – vodja državnega projekta »Film v šoli«. Izkušnja z uvajanjem filma v francoski šolski sistem predstavljajo tudi jedro monografije Vzgoja za film.

Festival frankofonskega filma v Kinoteki

  1. marca po vsem svetu praznujemo mednarodni dan frankofonije, združenja francosko govorečih držav. V Sloveniji ta dan obeležujemo s Festivalom frankofonskega filma (FFF). Letošnja, 6. izdaja festivala, ki se bo odvila med 20. in 25. marcem, na ogled ponuja 9 odličnih celovečernih in kratkih filmov. V okviru FFF bo v petek, 24. marca, ob 18. uri v Kinoteki potekal tudi pogovor z Brigitte Drodtloff, režiserko kratkega filma Človek (2016).

V znamenju frankofonskega filma bo tudi tokratna kinotečna matinja. V soboto, 25. marca, ob 17. uri bo na ogled Truffautova klasika 400 udarcev (1959). Projekcijo bo uvedla sodelavka Kino-katedre, Maja Krajnc.

Napovedujemo: 14 kolutov

Konec marca v rubriki Kino-uho in Kino-integral združujemo številne filmske in glasbene talente. Na sporedu bo antologijski film 14 kolutov, ki je delo 14 režiserjev in režiserk z različnih koncev sveta. Ker gre za nemi film, ga bo na projekciji v živo pospremil kvartet ZOC, ki ga sestavljajo Blaž Celarec (bobni, tolkala), Žiga Golob (bas), Adi Jakša (kitara) in Chris Eckman (kitara).

Podrobnejši spored najdete na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka

++386 1 4342520

press@kinoteka.si

www.kinoteka.si

20. 3. 2017

Avtor

Administrator