Kultura

Kinotečni spored od 27. marca do 2. aprila

Spoštovani,

v ponedeljek, 27. marca, se v Kinoteki, na večeru Slovenskega flmskega arhiva (SFA), poklanjamo mojstru filmske fotografije Žaretu Tušarju. Ob 18. uri se ga bomo spomnili z izbranim programom kratkih filmov, ob 20. uri pa s projekcijo celovečernega filma Kala (Krešimir Golik in Andrej Hieng, 1958).

Proletariat na poti v raj: slovenska premiera!

V torek, 28. marca, ob 21. uri lepo vabljeni na slovensko premiero filma Proletariat na poti v raj (Marko Cvejić, 2017), ki dokumentira zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe.

Film prikazuje vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v mestu Zrenjanin, ki je nekoč veljalo za eno najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. Intimna drama odstira nov pogled na pozabljene junake delavskega razreda. Ti brez pravega razloga upajo, da bo prihodnost prinesla vsaj kanček stabilnosti, upoštevanja družbenih vrednot in dostojanstva preteklega časa. Vsak dan znova premagujejo čas, sistem in revščino.

14 kolutov

V četrtek, 30. marca, ob 20. uri bo na sporedu antologijski film 14 kolutov. Na projekciji z živo glasbo ga bo pospremil kvartet ZOC, ki ga sestavljajo Blaž Celarec (bobni, tolkala), Žiga Golob (bas), Adi Jakša (kitara) in Chris Eckman (kitara).

14 kolutov je kolektivni eksperiment, posnet na super8-mm trak. Vsak izmed 14 sodelujočih avtorjev je prejel en kolut filmskega traku in en sam napotek: mesto. Mesto kot filmski lik, prizorišče ali izhodišče za intimno potovanje na velikem platnu, ki vabi h kolektivnemu razmisleku o našem odnosu do mesta.

Konec tedna nadaljujemo praznovanje 20. obletnice Festivala slovenskega fima. V petek, 31. marca, ob 19. uri se bosta predstavila nagrajenca 3. Festivala slovenskega filma, Porno film (Damjan Kozole, 2000) in kratki film Hop, Skip & Jump (Srdjan Vuletić, 2000). V petek ob 21.30 uri bomo v sklopu cikla Telesnost zavrteli Krvavo romanco (Alexandre Aja, 2003), v soboto, 1. aprila, pa si ob 20. uri lahko ogledate znamenito klasiko Nekateri so za vroče (Billy Wilder, 1959), v kateri blestijo Tony Curtis, Jack Lemmon in Marilyn Monroe.

Podrobnejši spored najdete na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka

++386 1 4342520

press@kinoteka.si

www.kinoteka.si

27. 3. 2017

Avtor

Administrator