Kultura

Politična šola umetnosti: Načini gledanja z Johnom Bergerjem

V torek, 4. 4. 2017, ob 19:00 vas vabimo v galerijo K18 (Koroška cesta 18, Maribor) na mini politično šolo umetnosti z Johnom Bergerjem.

 

Skozi štiri srečanja se bomo spoznavali z enim izmed temeljnih del umetnostne kritike,  z delom Načini gledanja Johna Bergerja (1926-2017). Berger je bil angleški umetnostni zgodovinar, marksistični literarni kritik, slikar, pisatelj in pesnik. Njegova televizijska oddaja “Načini gledanja (Ways of Seeing)”, katere vsebina je leta 1972 izšla tudi kot knjiga, preizprašuje domnevno nevtralnost kanona zahodne umetnosti s tem, ko  izpostavlja ideološke funkcije njegovih podob. Berger trdi, da lahko vse podobe, od del starih mojstrov do oglaševalskih plakatov, razumemo v kontekstu njihovega družbenega in političnega pomena. Njegov velik prispevek je bil, da nam je pokazal ne, kako brati politične podobe, ampak, kako podobe brati politično.

 

Na vsakem izmed štirih srečanj, ki se bodo odvijala v aprilu (4. 4., 12. 4., 19. 4., 26. 4.) ob 19:00 v K18,  si bomo najprej ogledali po en del 30 minutnih BBC-jevih oddaj, ki jim bo sledila samoorganizirana diskusija o političnem v umetnosti, ki bo slonela na izhodiščih podanih v oddajah in zbirki esejev Načini gledanja, iskala pa bo tudi specifike v slovenski in lokalni ustvarjalni sceni.

 

Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma »The Take« z diskusijo

Knjižnica tete Rose te vabi v sredo, 5. 4. 2017, ob 20.00 v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma »The Take«, ki ga je aktivistka in novinarka Naomi Klein posnela skupaj z Avijem Lewisom.

»The Take« predstavlja zgodbo brezposelnih delavcev_k, ki so v Argentini po gospodarskem kolapsu leta 2001 začeli prevzemati upravljanje opuščenih tovarn. Argentina je študijski primer države, ki je v devetdesetih postala poligon izvajanja modela neoliberalističnih reform. Te so državo z radikalno politiko privatizacije, deregulacije in zmanjšanja izdatkov za javne službe potisnile v neobvladljivo inflacijo, naraščanje množične brezposelnosti in eksplozijo dolga. Kot odgovor na stanje v državi, so delavci_ke začeli s samoorganiziranjem in okupiranjem propadlih tovarn. V filmu spremljamo zgodbo tridesetih delavcev v predmestju Buenos Airesa iz bivše avtomobilske tovarne, ki pod geslom »Occupy, Resist, Produce«, ponovno zaženejo stroje v tovarni.

 

Po ogledu dokumentarca bo sledila diskusija z aktivistom Maticem Primcem iz Organizacije za participatorno družbo o samooragniziranju delavcev_k.

 

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, v letu 2017 organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice. Z novim ciklom izobraževanj in predavanj odpiramo prostor informacijam in idejam, o katerih se v javnosti ne govori, saj so onkraj prevladujočega neoliberalnega konsenza, s katerim nas vsakodnevno bombardirajo mediji in izobraževalne institucije. Lokalni skupnosti, zlasti mladim, želimo približati misel in delo pomembnih političnih teoretikov_čark in aktivistov_k ter jih s tem spodbuditi, da bodo izzvali prevladujoči neoliberalni status quo.


***********
Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Youth informative Counseling Center INFOPEKA
Ob železnici 8, 2000 MARIBOR – SLOVENIJA
tel.:     + 386 2 300 68 50
gsm:   + 386 41 481 246
e-mail: infopeka@infopeka.org
http://www.infopeka.org, www.pekarna.org

FB: Pekarna Magdalenske Mreže

3. 4. 2017

Avtor

Administrator