Kultura

Telesa s platna: kinotečni spored od 3. do 9. aprila

Spoštovani,

večer Slovenskega filmskega arhiva bo v ponedeljek, 3. marca, ob 18. uri posvečen filmom skupine W.O.R.M.S. Ob 20. uri pa bo na sporedu klasika novega Hollywooda, Polnočni kavboj (John Schlesinger, 1969)

Kino-integral: Postaja Diva predstavlja III

Video in novomedijski arhiv Postaja DIVA v torek, 4. aprila, ob 20. uri v Kinoteki predstavlja kuriran program, sestavljen iz sedemnajstih del, razdeljenih na tri sekcije: Iz analognega k digitalnemu zajema dela, ki vsako na svoj način obravnavajo televizijo kot institucijo ali množični medij, Od spomina k fikciji se z izborom del ukvarja s spominom, tako kolektivnim kot osebnim, ter išče narative, ki tečejo na meji med resničnostjo in fikcijo, Od vtisa do odklona pa sestoji iz video del, ki temeljijo na impresiji, ki prehaja v digresijo – od mestnih vedut in avtocestnih zidov do telesa in urbanega zvoka, nadzora in fotoničnega zvoka.

Telesnost

S programom filmov Telesnost se v Kinoteki pridružujemo skupinski razstavi z istim naslovom, ki je še do konca tega tedna na ogled v Mestni galeriji Ljubljana . Pri programu smo se osredotočili na tiste filme, ki so se v zgodovino zapisali zaradi reprezentacij telesnosti, ki so gledalca osupnile ali fascinirale in nanj tako delujejo še danes. V sklopu cikla bodo ta teden na ogled filmi Psiho (Alfred Hitchcock, 1960), Avatar (James Cameron, 2009) in Daleč od nebes (Todd Haynes, 2002)

Napovedujemo: Mednarodni simpozij o restavriranju filmske dediščine

Med 10. in 12. aprilom bo v prostorih Slovenske kinoteke potekal prvi mednarodni simpozij o restavriranju filmske dediščine pri nas. Gre za odziv strokovne javnosti na vse bolj nujne težnje po ohranitvi slovenske filmske dediščine, na pomanjkanje enotnih etičnih normativov in akutno potrebo po vzpostavitvi infrastrukture za restavracijo. Na simpoziju bomo gostili najvidnejše strokovnjake s področja ohranjanja filmske dediščine in restavriranja ter pokazali nekaj primerov restavriranih filmov.

Natančen program simpozija najdete na naši spletni strani in v priloženi priponki.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka

++386 1 4342520

press@kinoteka.si

www.kinoteka.si

 

3. 4. 2017

Avtor

Administrator