Kultura

Simpozij Moč povezav in odkritje spomenika Borisu Pahorju

 

Ljubljana, 6. aprila 2017 – Pred slabimi štirimi leti, ob praznovanju stotega rojstnega dneva pisatelja Borisa Pahorja, smo slavljencu med srečanjem pri pomniku Edvardu Kocbeku v ljubljanskem parku Tivoli omenili zamisel, da bi slovenska prestolnica kmalu dobila tudi njegov, Pahorjev, spomenik. Zdaj je ta čas dozorel in danes ob 15. uri se bo Boris Pahor v skulpturi Mirsada Begića prav tam, kjer se je ideja rodila, pridružil svojemu vzorniku in sogovorniku. Ob odkritju pripravlja Mladinska knjiga, skupaj s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, tudi simpozij o tržaški reviji Zaliv, ki je bila torišče kulturnega in političnega dela Borisa Pahorja.

 

Obeležje slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju postavljata Mladinska knjiga in Mestna občina Ljubljana v trenutku, ko se zdi, da moč pričevanj dvajsetega stoletja bledi in spoznanja izgubljajo sporočilo. Boris Pahor je priča, da je obstajalo zlo fašizma in odpor proti njemu, je preživeli iz uničevalnih taborišč, ki so pobila milijone, dejavni borec za demokratična načela in delovanje v Sloveniji po drugi svetovni vojni, zagovornik pravice narodov do kulturne, politične in jezikovne samobitnosti. In je pomemben ustvarjalec, ki je o tem pustil pisateljsko sled. Spomenik v ljubljanskem Tivoliju naj preko Pahorjeve osebnosti ohranja navzočnost teh pričevanj. Obenem pa ne le spominja na prijateljstvo dveh sorodnih duhov v prelomnem času slovenske zgodovine, ampak s pomembnima Slovencema iz Sv. Jurija in Trsta opominja, da je Ljubljana povezovalec vseh vitalnih delov nacionalnega življenja in kulture.

 

Dobra dva metra visok spomenik, ki bo postavljen v neposredni bližini spomenika Edvarda Kocbeka, je izdelal Mirsad Begić. »Kip mora biti nadnaravno velik, ker sicer v okolju ne bi prišel do izraza,« pojasnjuje umetnik svojo odločitev.  Na prireditvi, ki bo v četrtek, 6. aprila, ob 15. uri v parku Tivoli, bodo spomenik odkrili minister za kulturo Tone Peršak, podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek in predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič.

 

Danes ob 9. uri pa se v dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti začne simpozij Moč povezav, O reviji Zaliv in njenih vplivih.

 

 

 

 

mojca.hribar@mkz.si

Služba za odnose z javnostmi

T 01 241 31 74, 051 325 811

Mladinska knjiga Založba, d.d., Slovenska 29, 1000 Ljubljana

www.mladinska.com

 

6. 4. 2017

Avtor

Administrator