Kultura

SLOVENSKA KLAPA, KI JE BOLJŠA OD DALMATINSKIH

 

MALA BARKA

JE ZAZIBALA KLAPO SKALA IN DARJO GAJŠEK

 

 

Producent Bojan Šeruga, ki je napisal več kot 1.000 skladb in redno pobira nagrade na največjih festivalih, kot so Splitski festival in Zadar fest, dobil preko 70 zlatih, platinasti in diamantnih plošč za prodajo v 30 letih glasbenega ustvarjanja in dolga leta ustvarja glasbo za Dalmatinske klape in izvajalce, med drugim je zadnjih 8 let sodeloval tudi s Trogirskim slavčkom, Vinkom Cocejem, je kriv za krasno skladbo Mala barka, duet, ki so ga posneli klapa Skala in simpatična Darja Gajšek. Bojan je imel dolgo časa željo, da bo ustvaril slovensko klapo, ki bo boljša od dalmatinske. Vinko Coce mu je le en dan preden je umrl rekel: »Bojan naredi Slovensko klapo in naj pojejo pesmi, ki jih delaš meni saj, to je moja zadnja želja. Ni veliko avtorjev, ki to znajo. Ne dovoli, da ta lepa mediteranska glasba izgine v pozabo. Vsi resni avtorji so umrli, mladi pa se sramujejo komercialnih not. Ljudje to potrebujejo in želijo. To si zapomni.« Bojan Šeruga je zaupal: »Priznam, da me je slovo od najboljšega prijatelja potrla in eno leto sploh nisem ustvarjal. Vendar v meni so zvenele besede zaobljube, ki sem jo dal. In nekega dne se je zgodilo … nastala je klapa Skala.« Že s prvo pesmijo Tri dni sem ljubil so klapa Skala podrli rekord, saj so v izjemno kratkem času presegli 1.6 milijonov ogledov omenjenega spota na Youtube.

 

SKLADBA MALA BARKA

 

»En poletni  večer sem sedel na pomolu in zasledil pesem Darje Gajšek. Rekel sem si, da je to edina slovenska izvajalka, ki sem jo začutil, da bi lahko  delal z njo in je po mojem mnenju edina, ki  lahko postane veliko glasbeno ime, saj je dekle z dušo. Kmalu  smo kontaktirali Darjo in dobili smo se na kavi. Darja je rekla, vaš komad Tri dni sem ljubil si vrtim po cele dneve. V veliko veselje mi bo sodelovati z vami. Potrebujemo samo odlično pesem«, je zaupal producent Bojan Šeruga. Po nekaj tednih je imel napisano in pripravljeno skladbo Mala barka. Dobili so se in skladbo poslušali kar v avtu. Niso veliko govorili, razen nekaj solznih oči Darje  in Vlada je bil odgovor, ki so ga vsi potrebovali. Začutila sta skladbo in tako se je začelo.

»Takrat sem vedel da pesem zmaguje, da ima moč, ki ga dober duet potrebuje za uspeh. Naslednji dan sem odšel v bolnišnico na zelo težko operacijo in na odhodu sem rekel obema,  draga moja, če se ne vrnem imata hit, posnemita ga in zmagajta. Teden dni po operaciji sta mi v telefon pela skladbo, ko sem ležal v bolniški sobi priklopljen na aparate in občutki so bilo nepopisni, a so narekovali zmago, ki se je ne da ustaviti.  Energija je vrela iz telefona«, je še delil ganjeno zgodbo Šeruga.

 

Snemanje dueta  Mala barka je potekalo v izjemnem vzdušju polnem elana, emocij  in zanimivosti. »Darja je izjemna osebnost, preprosta in dobra pevka, s katero bi lahko delal in pisal v nedogled. Je vokalistka, ki je vodljiva in preprosta, a vedno ve kar hoče«, so povedali Šeruga in klapa Skala.

 

Videospot je bil posnet na slovenski obali ter na gradu Štatnberg. Snemanje je potekalo 3 dni in nato sta sledila še dva dneva montaže.  Spot je delala produkcija založbe TOP records. Darja igra vlogo sodnice, ki na sodišču obsodi zapornika na več let zapora. Darja ima status ugledne ženske, ki pa se zaljubi v navadnega delavca, ki v Škveru popravlja  barke. Sodnica sodi drugim, ne zna pa soditi sebi. Na koncu presodi in zmaga ljubezen, ne glede na status, ki ga  ima. Spot je dokaz, da preprost fant lahko dobi marsikaj če so ljudje pošteni in iskreni.

 

 

VIDEOSPOT MALA BARKA:

https://www.youtube.com/watch?v=OsrlQViQfoo

 

VIDEOPSOT V HD OBLIKI ZA TV POSTAJE, MP3 IN WAV:

http://agencija.ekskluzivno.si/PRESS/

 

 

Člani Klape Skala so:

 

Glavni  vokal: Vlado Cverle

Vlado je preprosti fant, ki je  življenje  namenil glasbi, za njo živi in čuti kar je dobro in ne mara kar je slabo. Vlado  je oseba, ki vedno pomaga drugim nase pa pozabi.  Vlado je steber klape in garač, ki nikoli ne popušča.  Brez njega nam ne bi bilo lahko.

 

 

1 tenor: Gregor Kotnik

Kličemo ga Pegi, on je pa posebneš saj mu je ravno za celi svet. Dober vokalist in radi se pohecamo na njegov račun. Upam, da bo naredil ispit za avto.

 

2 tenor: Urban Jager

Vedno nasmejan velik pozitivec, dosledneš in vesten pri delu, ki ga opravlja. Kličemo ga šofer, ker je na snemanju spota imel kazenski vozit kombi z opremo.

 

Bariton: Jernej Završnik

Trda roka in avtoriteta v klapi. Ne popušča ter ve kaj hoče. Zna presenetit s svojo kvaliteto.

 

Bas: Matic Kotnik

Suh velik, ljudje se sprašujejo kako lahko iz trako drobnega telesa spravi ven tako nizek bas.

Po značaju je miren in velik zapeljivec.

 

 

Klapa deluje po ključu lepo nam je in kar delamo ljubimo.  Klapa prihaja iz preprostih družin, zato so fantje preprosti, skromni in pravijo, da bodo tudi takšni ostali. V klapi so pustili dušo in srce. Glasbo, ki jo prepevajo tudi čutijo in to je formula do uspeha.

 

 

 

Fotografija: Albin Bezjak Photography

 

 

13. 4. 2017

Avtor

Administrator