Kultura

SIMFONIČNI ORKESTER IZ NORRKÖPINGA

SIMFONIČNI ORKESTER IZ NORRKÖPINGA

ponedeljek, 24. 04. 2017, ob 19:30

4. koncert Orkestrskega cikla

Velika dvorana SNG Maribor, za red ORKESTRSKI CIKEL in IZVEN

Florian Krumpöck, dirigentEmmanuel Tjeknavorian, violina

Spored


Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert za violino in orkester v e-molu, op. 64


Gustav Mahler:Simfonija št. 1 v D-duru

 

Kmalu po tem, ko smo se z obžalovanjem morali sprijazniti z odpovedjo evropske turneje Jeruzalemskega simfoničnega orkestra, nam je s severa zasijala razveseljiva novica – na voljo za koncert v Mariboru je bil eden najzanimivejših švedskih orkestrov, Simfonični orkester iz Norrköpinga.Vzhodnošvedsko mesto, ki je po svoji velikosti in industrijski zgodovini primerljivo z našim Mariborom, zaznamuje dolga in bogata kulturna dediščina, ki dandanes živi v simbiozi z ostanki norrköpinške industrijske ere. Eden najlepših primerov je impresivna koncertna dvorana Louisa de Geerja, preurejena iz nekdanjega mlina za papir, kjer domuje naš gostujoči orkester. Zgodovino orkestra zaznamujejo same mlade sile – pri njem so svoje kariere pričeli nekateri največjih dirigenti našega časa, in sicer Herbert Blomstedt ali Franz Welser-Möst. Orkester še danes vzdržuje svoj visok profil tudi z vrhunskimi gostujočimi glasbeniki, zaradi katerih se lahko upravičeno ponaša s slovesom enega vodilnih orkestrov severne Evrope.

Glasbeniki iz Norrköpinga prihajajo k nam z že napovedanima dirigentom in solistom ter zgolj rahlo spremenjenim sporedom. Pod taktirko avstrijskega dirigenta Floriana Krumpöcka, ki je sicer glavni dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra iz Liechtensteina, bodo glasbeniki vpeli moči v MahlerjevoPrvo simfonijo; mladega violinista Emmanuela Tjeknavorniana, ki je leta 2015 prejel drugo nagrado Sibeliusovega tekmovanja in tako postal opazen člen mednarodne glasbene skupnosti, pa bomo spoznali skozi slovitiViolinski koncertF. Mendelsohna-Bartholdyja.

http://www.norrkopingssymfoniorkester.se/index.php/enV koprodukciji s SNG MariborAbonenti lahko svoje vstopnice dvignete v Informacijski pisarni Narodnega doma ali na dan koncerta v preddverju SNG Maribor od 18.30 naprej. Za vstop bodo seveda veljale tudi vstopnice, ki ste jih že dvignili za Jeruzalemski simfonični orkester.

19. 4. 2017

Avtor

Administrator