Splošno

V cesarstvu čutil: kinotečni spored od 24. do 30. aprila

Spoštovani,

novi filmski teden v Kinoteki pričenjamo s projekcijo filma Stalker (Andrej Tarkovski, 1979), o katerem je Serge Daney zapisal: »Stalker je metafizična pravljica, tečaj morale, lekcija zaupanja, razmislek o poslednjih smotrih, iskanje, vse, kar hočete. Stalker je tudi film, kjer prvič srečamo telesa in obraze, ki prihajajo iz kraja, ki nam je znan le toliko, kolikor se o njem govori ali piše. Kraj, za katerega smo mislili, da sovjetski film o njem ni ohranil nobene sledi. Ta kraj je Gulag. Cona je tudi arhipelag. Stalker je tudi realističen film.«

Stalker bo na sporedu v ponedeljek, 24. aprila, ob 19. uri v okviru rubrike Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju z revijo Ekran in smo jo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. O filmu Andreja Tarkovskega bosta po projekciji razmišljala Ekranova sodelavca Anja Banko in Anže Okorn.

V torek, 25. aprila, ob 19. uri bo Združenje filmskih snemalcev Slovenije podelilo strokovne nagrade IRIS za dosežke na področju filmske fotografije v letu 2016. Vstop na svečano prireditev je prost.

V sredo, 26. aprila, vas razvajamo z dvema klasikama. Ob 17. uri bo v sklopu Kino-katedre za pedagoge na sporedu Metropolis (Fritz Lang, 1926) – film bo v živo na klavirju spremljal Andrej Goričar, projekciji pa sledi predavanje Andreja Špraha. Ob 21. uri pa si lahko ogledate film Jules in Jim (François Truffaut, 1962), eno najlepših ljubezenskih zgodb, ujetih na filmski trak.

Konec tedna z očarljivo francosko romantično komedijo Dekle na mostu (Patrice Leconte, 1999), brezčasno mojstrovino Cesarstvo čutil (Nagisa Oshima, 1976) in enim največjih vesternov Bilo je nekoč na Divjem zahodu (Sergio Leone, 1968) zaključujemo cikel Telesnost, v katerem smo skozi film raziskovali človeško telo.

Na voljo je tudi že novi Kinotečnik in z njim program za maj in junij. Vabljeni k branju!

 

Slovenska kinoteka

++386 1 4342520

press@kinoteka.si

www.kinoteka.si

24. 4. 2017

Avtor

Administrator