Družabno, Splošno

Enajst mladičkov skalnih pingvinov na Dunaju

 

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn se je sredi aprila izvalilo enajst mladičkov skalnih pingvinov, ki so v naravi zelo ogrožena živalska vrsta. V evropskih živalskih vrtovih trenutno živi le 96 severnih skalnih pingvinov, največjo kolonijo s 45 odraslimi živalmi pa imajo prav na Dunaju.

 

Po 33 dneh valjenja se v najstarejšem živalskem vrtu na svetu skotilo enajst mladičkov skalnih pingvinov, ki so prepoznavni po živo rumenem štrlečem perju na glavi. Starša izmenično skrbita za naraščaj ter mladičke grejeta in hranita z že prebavljeno hrano.

 

Živalski vrt Schönbrunn je edini živalski vrt na svetu, kjer vsako leto uspešno vzrejajo to živalsko vrsto, saj simulirajo svetlobne in podnebne razmere njihovega naravnega okolja ter jim tako zagotavljajo optimalne razmere za življenje. Od odprtja polarija leta 2004 so v druge vrtove oddali že 41 mladičkov te ogrožene živalske vrste. “Z našimi dolgoletnimi izkušnjami glede vzreje želimo tudi ostalim vrtovom pomagati vzrediti kolonije, ki bodo uspešne pri naraščaju,” je povedala Dagmar Schratter, direktorica dunajskega živalskega vrta, ki je vodi Evropski vzrejni program (EEP) za to vrsto pingvinov.

 

Vzreja skalnih pingvinov v živalskih vrtovih je zelo pomembna, saj je njihova vrsta v naravi ogrožena. “Severni skalni pingvin gnezdi na otokih okrog otoka Tristan da Cunha v južnem Atlantiku in je zelo ogrožen. Glavni vzroki za to so prekomeren ribolov, onesnaženost morja in tudi klimatske spremembe,” je še povedala Dagmar Schratter.

 

 

VIDEO:

http://transfer.zoovienna.at/~presse/Felsenpinguine.zip

(uporabniško ime in geslo: presse)

 

ali

https://www.youtube.com/watch?v=t3Yu9JhDs2g

 

Foto: © Daniel Zupanc

 

 

Lepo vas pozdravljam,

 

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

 

 

Predstavništvo mesta Dunaj

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

5. 5. 2017

Avtor

Administrator