Gospodarstvo

S predsednikom vlade o odpravi ovir za poslovanje start-upov, o sodelovanju start-upov in korporacij ter prvi čezmejni sindicirani naložbi poslovnih angelov v slovensko podjetje

 [Maribor, 10. maj 2017] Tudi letošnji PODIM, največja in najvplivnejša startup konferenca v Alpe-Adria regiji, je z okoli 800 udeleženci iz vsega sveta, med katerimi je več kot 50 mednarodno uveljavljenih investitorjev, več kot 50 priznanih govorcev, več kot 100 predstavnikov korporacij in več kot 250 start-up podjetnikov iz 20 držav, presegel pričakovanja organizatorjev. Pozitiven vpliv dogodka na razvoj inovativnega start-up podjetništva na lokalni, nacionalni in regionalni ravni pozdravljata tudi generalni pokrovitelj Nova KBM in ena ključnih podpornic Mestna občina Maribor. Ravno zato je bil PODIM izbran tudi za prizorišče, kjer je slovenski start-up Datafy.it podpisal pogodbo o prvi zasebni čezmejni sindicirani naložbi v slovensko podjetje, ki jo bodo skupaj izvedli poslovni angeli iz Slovenije, Estonije in Madžarske. Hkrati bo letošnji PODIM prizorišče že desete slavnostne podelitve nagrad za Slovenski start-up leta, za katero se letos potegujejo podjetja AgiliCity, Potenza Innova, OptiBar, Fastcast, 45HC in VIAR. V četrtek pa se nam bo na PODIM-u pridružil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je slovenski start-up skupnosti pripravljen dati zavezo za reševanje davčnih, upravnih in administrativnih ovir, s katerimi se start-upi soočajo pri poslovanju in zato nemalokrat podjetje raje ustanovijo v tujini.

Bistvo PODIM-a: kakovostno mreženje in povezovanje ter sodelovanje

”Tudi z letošnjim PODIM-om smo uspeli ustvariti kar nekaj presežkov, predvsem pa smo letos stavili na kvaliteto, ne na kvantiteto. Letos je tako z nami okoli 800 udeležencev iz vsega sveta, lani jih je bilo skoraj 900. Lani je bilo v PODIM start-up katalogu predstavljenih 106 podjetij iz 13 držav, letos jih je 133 iz 20 držav, število spoznavnih ena-na-ena sestankov med start-upi, investitorji, predstavniki korporacij in govorci pa smo podvojili, saj jih je bilo lani 200, letos pa jih bomo s skrbno organizacijo in ‘must-meet’ izbori v t.i. PODIM 1:1 Areni izvedli več kot 400. Še posebej smo ponosni, da se nam je letos pridružilo tudi šest PODIM Challenge ‘blue chip’ partnerjev – Kolektor, Iskratel, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Nova KBM, saj je bistvo PODIM-a ravno mreženje, povezovanje in sodelovanje med udeleženci,” je uvodoma povedal Urban Lapajne, organizacijski vodja Iniciative Start:up Slovenija.

 

S predsednikom vlade o odpravi ovir za poslovanje start-upov

Častni gost letošnjega PODIM-a je predsednik vlade dr. Miroslav Cerar. ”Njegova udeležba je izjemnega pomena za nadaljnji razvoj inovativnega podjetništva v Sloveniji, saj smo v slovenski start-up skupnosti v ta namen pripravili skrben popis vseh glavnih upravnih, davčnih, poslovnih in administrativne ovir, s katerimi se start-upi soočajo pri svojem poslovanju, zaradi katerih nemalokrat zapuščajo domače okolje in podjetje raje ustanovijo v tujini. V izjemno čast si štejemo, da je predsednik vlade pripravljen sprejeti izziv in se soočiti s težavami, ki slovenske start-up podjetnike pestijo že nekaj let, ter se obvezati, da bo v prihodnosti k reševanju težav pristopil sistematično in na medresorski ravni. Zato bomo njegovi zavezi, ki jo bo podal v četrtek, ob zaključku konference, z veseljem prisluhnili ter hkrati tudi objavili članek, v katerem smo v sodelovanju s slovensko start-up skupnostjo te ovire popisali in podali predloge za njihovo reševanje,” je povedal Matej Rus, vodja Iniciative Start:up Slovenija.

 

Nastopi zvezdniških govorcev

Med govorci letošnjega PODIM-a izpostavljamo govorce, kot so nekdanji manager iz korporacije Apple in bostonski investitor Chuck Goldman iz Sky Ventures Group, soustanovitelj start-upa Layer Tomaž Štolfa, ki živi in dela v San Franciscu, kjer njegovo podjetje velja za enega najbolj vročih start-upov, soustanovitelj izjemno uspešne platforme za nastanitev študentov Uniplaces.com Mariano Kostelec, znan investitor in strokovnjak za virtualno resničnost iz Seattla Michael Nassirian, sicer nekdanji član vodstvene ekipe za HoloLens, in Demetrios Zoppos, ugledni londonski investitor in podjetnik, ki ima v naboru svojih start-up izkušenj tudi prodajo podjetja Onefinestay, ki ga je lani za 170 milijonov dolarjev prevzela hotelska veriga AccorHotels.

 


 

 

 

Svečana razglasitev Slovenskega start-upa leta 2017

Na svečanem zaključku prvega dne konference bomo letos že desetič zapored podelili nagrado Slovenski start-up leta 2017, s katero želijo ključni deležniki slovenskega start-up ekosistema izpostaviti in nagraditi podjetja ter njihove ekipe, ki s svojo vztrajnostjo, globalnimi dosežki ter drzno razvojno vizijo predstavljajo zgled v domačem in tujem start-up okolju. V prvi skupini finalistov so tri podjetja – AgiliCity, Potenza Innova, OptiBar, tako imenovani ”mladi izzivalci” oz. start-upi v najzgodnejših fazah razvoja, ki so se najbolje uvrstili v tekmovanju Start:up Slovenija. V drugi skupini finalistov pa so podjetja Fastcast, 45HC in VIAR, ki so jih nominirali deležniki slovenskega ekosistema. Več informacij o finalistih in poteku izbora zmagovalca najdete v PRILOGI 1 (na koncu tega sporočila).

 

Start-upi na PODIM-u iščejo nove investicije in poslovne priložnosti

Pomen PODIM-a kot stičišča mreženja, povezovanja, sodelovanja, pa tudi učenja, izmenjave znanj ter izkušenj med podjetniki, investitorji in predstavniki korporacij, prepoznava tudi Slovenski podjetniški sklad (SPS). ”SPS je do danes podprl že nekaj več kot 600 slovenskih start-upov, približno 100 od njih jih danes sodeluje na temu dogodku, kjer bodo navezovali stike s potencialnimi investitorji in partnerji. Še posebej nas veseli, da je med letošnjimi PODIM udeleženci tudi veliko število naših start-up mentorjev in zasebnih investitorjev, s katerimi sodelujemo pri naložbah v podjetja, ki prejmejo SK75 ali SK200 investicijo SPS. Skupaj z investitorji iz tujine, predstavniki inkubatorjev, tehnoloških parkov in pospeševalnikov se torej na PODIM-u vsako leto zberemo vsi tisti, ki s skupnimi močmi gradimo slovensko start-up sceno in pomagamo soustvariti marsikatero novo zgodbo o uspehu,” je povedala Maja Tomanič Vidovič.

 

Pomen in učinki javno-zasebnega partnerstva

Med podjetji, ki so prejela SK75 ali SK200 investicijo Slovenskega podjetniškega skada, je kar nekaj takšnih, ki so ravno na PODIM-u spoznali zasebne vlagatelje, poslovne angele ali predstavnike skladov tveganega kapitala iz Slovenije ali tujine, s katerimi so zaprli nove investicijske runde. ”Javno in zasebno partnerstvo je tudi sicer v skladu z našimi načeli delovanja, saj so razpisi SPS namenjeni predvsem spodbujanju investicij v tehnološka inovativna podjetja in sodelovanju z zasebnim sektorjem. SPS je denimo prek produktov semenskega in tveganega kapitala, kjer je prisotno javno in zasebno partnerstvo, v mlada inovativna podjetja vložil okoli 22,74 mio EUR finančnih sredstev, dodatno pa so ta podjetja pritegnila še za okoli 18,75 mio EUR privatnega kapitala neodvisnih investitorjev. Skupno z zasebnimi investitorji smo torej v 92 tehnološko inovativnih podjetij vložili okoli 38,55 mio EUR semenskega in tveganega kapitala,” je še povedala Maja Tomanič Vidovič.

 

Dober primer prehajanja med finančnimi podporami SPS

Odličen primer start-up podjetja, ki je glede na stopnjo svoje razvojne faze prejelo finančno podporo SPS, najprej zagonsko spodbudo P2 v letu 2013, nato investicijo SK50 oz. konvertibilno posojilo v višini 50.000 EUR leta 2014, trenutno pa se nahaja v fazi, ko išče kapital za prodor na tuje trge, je podjetje Datafy.it. Ekipa se trenutno poteguje za pridobitev investicije SK200, kar bo torej že tretja oblika podpore SPS, pri čemer jim bo v pomoč dejstvo, da bodo ravno na PODIM konferenci podpisali pogodbo oz. ‘term sheet’ za investicijo poslovnih angelov iz Slovenije, Estonije in Madžarske.

 

Prva zasebna čezmejna sindicirana naložba

Gre za prvi primer zasebne čezmejne sindicirane naložbe v slovenski start-up, ki jo bo istočasno izvedla skupina poslovnih angelov iz Slovenije, Madžarske in Estonije ter nekaterih drugih držav, v skupni načrtovani vrednosti 250.000 EUR. Vodilni investitor je Niko Slavnič, ki je v podjetju Datafy.it prepoznal potencial za hitro rast in širitev na trgu digitalnih poslovnih informacij. ”Gre za trg, ki doživlja renesanso, predvsem pa odpira priložnosti za mlajša podjetja, ki v ustaljeno industrijo vnašamo prepih, ki mu velika podjetja v industriji pravijo Marketing 2.0. Z omenjeno investicijo bomo dobili možnost, da zavzamemo vodilno mesto na področju digitalnih poslovnih informacij v širši regiji in postanemo edino podjetje oziroma ‘one stop shop’, kjer bodo naše stranke lahko dobile podatke o podjetjih iz 200 držav po svetu, podatke o ljudeh v teh podjetjih in podatke o bonitetnih ocenah podjetij,” je povedal direktor in soustanovitelj Datay.it Igor Panjan.

 


 

 

 

Prelomno leto za Datafy.it in razvoj prebojnih produktov

Sicer je letošnje leto za Datafy.it prelomno, saj so po dveh letih delovanja uspeli razviti pravo paleto produktov, ki bodo podjetju omogočili hitro rast in širitev poslovanja na tuje trge. ”Naš osnovni produkt je iskalnik poslovnih kontaktov, ki je namenjen manjšim prodajnim skupinam. Večjim podjetjem nudimo baze poslovnih kontaktov po naročilu – prodajnik pokliče, mi pa baze dostavimo neposredno v elektronski poštni predal naročnika. Prodajnim in marketinškim agencijam nudimo storitve plemenitenja podatkov. To so običajno večji paketi podatkov, tudi do nekaj milijonov podjetij na naročilo. Agencije pa se lahko naročijo tudi na naš API, kjer tovrstne podatke pripeljemo neposredno v ciljno aplikacijo naročnika. Ponudbo naših storitev zaokrožujemo s tako imenovanim ‘prospecting-om’, kjer za naročnika pripravimo baze poslovnih kontaktov, izvedemo e-mail marketing aktivnosti in nudimo storitve klicnega centra v več kot 10 tujih jezikih,” je še razložil Igor Panjan.

 

Z naložbo bo start-up ekipa pridobila tudi know-how, znanja, izkušnje …

”Investitorji bodo v podjetje Datafy.it poleg svežega kapitala prinesli tudi know-how, ki ga mlada ekipa v tej fazi rasti zelo potrebuje. Gre za znanja in izkušnje na področju organizacije podjetja, pridobivanja ključnih kadrov, strateškega načrtovanja in še bi lahko naštevali. Podjetje nas je med drugim prepričalo tudi z dejstvom, da so samo v dveh letih sami, z organsko rastjo, pridobili več kot 400 naročnikov, med katerimi so imena kot so NLB, Microsoft, Bisnode, Iskratel, InYourPocket, MDS IT. Naročniki podjetja Datafy.it prihajajo iz EU, ZDA in tudi iz Azije. V bližnji prihodnosti pa bodo naročniki prihajali predvsem iz vrst CRM in ‘sales automation sistemov’, gre za podjetja, kot so HubSpot in Platformax, ki veljajo za pionirje na področju prodajne avtomatike in bi dejansko morali biti prisotni v vsakem podjetju na svetu,” je povedal Niko Slavnič, poslovni angel in vodilni investitor pri čezmejni naložbi v Datafy.it.

 

Vloga korporacij v ‘corpo-startups’ enačbi

Primer podjetja Datafy.je za vodilno sporočilo letošnjega PODIM-a pomemben tudi zato, ker je mladi start-up ekipi v začetnih zagonskih fazah pomagalo veliko uveljavljeno podjetje Bisnode. ”Naše izkušnje jasno kažejo, da svet korporacij veliko doprinese v corpo-startups enačbo, a le pod pogojem, da zelo dobro veš, kaj želiš početi in kaj doseči. To pomeni, da je tudi udeležba na dogodku, kot je PODIM, zelo koristna, če natančno veš, zakaj se ga udeležuješ. Letos se nam je tako pridružilo šest slovenskih ‘blue chipov’ – Kolektor, Iskratel, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Nova KBM, s katerimi smo zelo konkretno zastavili sodelovanje s start-up ekosistemom pred, na in po PODIM-u. Vsak od njih pokriva določeno industrijo oz. področje, čeprav je seveda tudi nekaj prekrivanja – od pametnih mest in skupnosti, prek ekonomije delitve in ‘fintech-a’, do interneta stvari. Te korporacije aktivno povezujemo oziroma zanje delamo ‘must-meet matching’ s start-upi in govorniki, ki jim najbolj odgovarjajo glede na izbran naložbeni fokus. S tem bomo zagotovo precej povečali število ‘naključnih’ srečanj, ki se zelo pozitivno odvijejo za vse strani, kot je bilo denimo lanskoletno PODIM srečanje med Podravko in start-upom SmartFuturistic z njihovo FoodSurplus rešitvijo,” je o pomenu in namenu sodelovanja korporacij in start-upov povedal Matej Golob, partner in soustanovitelj podjetja CorpoHub, ki je že leta 2013 začeli uvajati ‘lean start-up’ način razvoja v uveljavljena podjetja, torej ‘izvažati’ preverjeno metodologijo in način dela iz start-up sveta v svet korporacij.

 

Novo KBM zanimajo napredne ‘fintech’ uporabniške rešitve

Generalno sponzorstvo dogodka, kot je PODIM, je pomemben del poslovne usmeritve tudi v Novi KBM. Sodobne tehnologije in ‘fintech’ start-up ekipe namreč hitro in korenito spreminjajo finančno industrijo. Med področji, kjer tudi v Novi KBM pričakujejo precejšnje spremembe, sta predvsem plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami, saj visokotehnološka zagonska podjetja razvijajo rešitve, kot so mobilne denarnice, mobilna plačila in plačilni promet v realnem času. Zato v Novi KBM želijo vnašati podobne rešitve ali izboljšave tudi v lastne sisteme, pri tem pa zagotavljati enostavno in varno uporabo kanalov oziroma vmesnikov, hitrejše opravljanje storitev in čim boljšo uporabniško izkušnjo. Na letošnjem PODIM-u bodo zato pozorni na inovativne ekipe in produkte, s pomočjo katerih bodo lahko razvijali napredne uporabniške rešitve na področju upravljanja osebnih financ, razvoja virtualnih bančnih svetovalcih in klepetalnih robotov, ‘blockchain’ tehnologije in poslovanja na daljavo z nekomitenti.

 

 

 

 

O novem vzponu Maribora

Poleg Nove KBM je pomemben podpornik PODIM-a tudi Mestna občina Maribor. Po besedah župana Maribora dr. Andreja Fištravca je ”za prihodnost Maribora nujno, da postane prepoznavna točka na globalnem zemljevidu sveta. S konferenco PODIM to vsekakor postaja, saj je največja in najbolj vplivna start-up konferenca v Alpe-Adrija regiji. In naša lokalna start-up skupnosti ni več lokalna skupnost. Veseli me, da se je umestila v globalne tokove in da prekipeva od vitalnosti in socialne ter kulturne samozavesti. Maribor je postal eno od najbolj prepoznanih urbanih središč Slovenije, za katerega se ve, da je investitorjem prijazno okolje. Prizadevamo si, da bodo spodbude občine še naprej zanimive, sem pa že zdaj ponosen na vse nove generacije podjetnikov, ki soustvarjajo gospodarski razvoj regije.”

 

 

###

 

Za več informacij smo vam na voljo: Stanislava Vabšek, komuniciranje in PR konference PODIM, stanislava.vabsek@startup.si; +386 31 707 204

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudi letos smo PODIM konferenco ustvarili s skupnimi močmi in v sodelovanju s številnimi partnerji domačega in regijskega start-up ekosistema:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRILOGA 1: Več informacij o finalistih in poteku izbora za Slovenski start-up leta

 

V petek, 5. maja 2017 so se v Ljubljani s svojimi petminutnimi predstavitvami strokovni komisiji predstavili finalisti že 10. tradicionalnega izbora Startup leta. Startupi AgiliCity, Optibar, Potenza Innova, 45HC, Fastcast in Viar so komisijo poskusili prepričati, da s svojimi dosežki izstopajo iz povprečja nove generacije inovativnih slovenskih podjetnikov in si zaradi tega zaslužijo naziv Startup leta 2017.

 

Strokovno komisijo letošnjega izbora Startup leta  so sestavljali Mateja Lavrič (Kolektor Ventures), Jure Mikuž (RSG Kapital), Bošjtan Bregar (Marg), Damjan Slapar (Iskratel), Gregor Rebolj (Kyuriosity) ter Niko Klanšek (BizMe). Startup leta komisija izbira po naslednjih kriterijih:

  • produkt (Podjetje je uspešno potrdilo vrednost svojih produktov na trgu, to se odraža v številu prvih uporabnikov in njihovi rasti.);
  • ekipa (Podjetje vodi kompetentna, predana in dobro organizirana ekipa z jasno vizijo in komplementarnimi znanji in izkušnjami.);
  • potencial za uspešno poslovanje in rast (Podjetje ima inovativen poslovni model, zasnovan na preverjenih predpostavkah, ima vsaj določeno neubranljivo prednost, ima dovolj velik in rastoči trg ter rezultate, ki se kažejo v visokih prihodkih, številu zaposlenih, dobičkonosnostiin verjetnostjo za disrupcijo industrije oziroma tržne niše.)

 

Preden so podali končne ocene letošnjim finalistom izbora Startup leta, so si člani komisije vzeli čas za razpravo o predstavitvah. Razprava je potekala o disruptivnosti posameznih rešitev, o velikosti trgov in poslovnih modelih, člani komisije so tudi izpostavili določene nevarnosti, s katerimi se lahko soočijo startupi.

 

Za naziv Slovenski start-up leta se je potegovalo šest start-up podjetij, in sicer tri nominirana podjetja v najzgodnejši fazi razvoja – t.i. “mladi izzivalci” iz tekmovanja Start:up Slovenija – ter tri podjetja, ki so jih nominirali aktivni deležniki slovenskega start-up ekosistema.

 

Tri nominirana start-up podjetja v najzgodnejši fazi razvoja oziroma “mladi izzivalci” iz tekmovanja Start:up Slovenija so:

 

  1. AgiliCity, kjer razvijajo Modelur, napredno orodje za načrtovanje prostorskega razvoja mest

 

 

Problem

V prihodnjih treh desetletjih se bo mestno prebivalstvo po svetu povečalo za poltretjo milijardo ljudi. Obenem se mesta soočajo z velikimi tehnološkimi, ekonomskimi in družbenimi spremembami, zaradi katerih postaja razvoj urbanih območij izjemno zahteven. Kljub temu pa mestne oblasti za načrtovanje svojega prostorskega razvoja še vedno uporabljajo zastarele instrumente, ki se v zadnjem stoletju niso bistveno spremenili. Dokumenti, ki obsegajo stotine strani besedil in zemljevidov, niso dovolj prilagodljivi, da bi mestom omogočali ustrezno odzivanje na dinamiko sprememb. Zato razvoj mest zavirajo, namesto da bi ga spodbujali.

 

Rešitev

Ekipa AgiliCity zato razvija Modelur, inovativno CAD rešitev, ki obsežne in zapletene dokumente preoblikuje v interaktivni prostor rešitev. Z uporabo Modelurja lahko urbanisti hitro in enostavno oblikujejo več enakovrednih variant zazidave, ki so vse izvedljive in sledijo regulacijskim določilom prostorskega načrta. Z Modelurjem je delo opravljeno hitreje, natančneje in z manj napakami.

 

 

Ekipa

Modelur razvija izkušena multidisciplinarna ekipa, ki jo sestavljajo Jernej, Žiga, Martin in Sigi. Program so začeli razvijati pred več kot petimi leti. Od ustanovitve podjetja februarja 2017 so osvojili nagrado Univerze v Ljubljani za najboljšo inovacijo ter prvim uporabnikom po vsem svetu prodali že več kot 100 licenc za uporabo programa.

 

Produkt v enem stavku

AgiliCity poenostavi urbanistično načrtovanje!

 

Kontakt

startup@modelur.com

 

 

  1. Potenza Innova z inovativnim higienskim tamponom TampoRelief 2/1 za hitro, varno in učinkovito lajšanje menstrualne bolečine

 

 

Problem

Raziskave so pokazale, da vsako sedmo žensko pestijo hude menstrualne bolečine, ki so podobne bolečinam pri rojevanju, zaradi česar sta pri 10% žensk močno zmanjšana kakovost življenja in učinkovitost pri delu. Samo v Sloveniji se to odraža v 11 milijonih izgubljenih delovnih ur letno. Ženske trenutno nimajo na voljo rešitev, ki bi bile namenjene izključno premagovanju menstrualne bolečine, zato se ženske zatekajo k jemanju oralnih protibolečinskim sredstvom, ki imajo lahko resne neželene učinke in niso primerna za vse.

 

Rešitev

TampoRelief je inovativni tampon, ki na konici vsebuje aktivno substanco za lajšanje menstrualne bolečine. Gre za prvo rešitev, ki so jo razvili izključno za lajšanje menstrualne bolečine. TampoRelief s svojim 2 v 1 pristopom zagotavlja primerljive rezultate in hitrejšo učinkovitost sredstva proti bolečinam brez neželenih stranskih učinkov, ter namerava prevzeti vodilno vlogo na področju blaženja menstrualnih bolečin.

 

Ekipa

Za TampoReliefom stoji uravnotežena ekipa dveh iskušenih poslovnežev in razvojnikov ter dveh mladih podjetnikov. Z bogatimi izkušnjami s področja raziskav, regulative ter prodaje na področju farmacije, z že vzpostavljenimi prodajnimi kanali in širokim naborom pomembnih kontaktov je ekipa pripravljena za hiter razvoj podjetja.

 

Produkt v enem stavku

Ženskam vračamo 10% življenja.

 

Kontakt

irena.znidarsic@potenza-innova.si

 

 

 

 

 

  1. OptiBar, kjer razvijajo orodja za izboljšanje povezovanja gostinskih lokalov in njihovih dobaviteljev

 

 

Problem

Veliko ljudi se poda v gostinski posel z mislijo, da gre za enostaven posel, a se jih večina zelo hitro sreča z neučinkovitim vodenjem. Trenutno slabo kadrovanje vodi v kar 70% stopnjo fluktuacije na delovnem mestu, 60% gostinskih lokalov pa propade že v prvem letu. Velika fluktuacija zaposlenih in pogoste spremembe lastnikov gostinskih lokalov predstavljajo veliko izzivov za dobavitelje, ob čemer veliko težavo predstavlja tudi pomanjkanje učinkovitega komunikacijskega kanala in pomanjkanje nadzora nad distribucijsko mrežo, ki vodi v nizko zadovoljstvo z dobavitelji.

 

Rešitev

OptiBar je spletna in mobilna platforma, ki gostinskim lokalom pomaga izboljšati kakovost storitve in predstavlja neposreden dvosmeren komunikacijski kanal med lokali in njihovimi dobavitelji. Lokalom omogoča bolj učinkovito interno komuniciranje, načrtovanje in usklajevanje dela ter virtualno usposabljanje. Dobaviteljem pa predstavlja časovno in stroškovno učinkovito komunikacijsko/marketinško rešitev, ki jim nudi boljši nadzor nad prodajno/marketinško in distribucijsko mrežo ter jim obenem omogoča, da zaposleni v gostinskih lokalih postanejo ambasadorji njihove blagovne znamke.

 

Ekipa

Soustanovitelji Dean, Jaka in Matic so v preteklosti skupaj delali na različnih projektih in imajo izkušnje tako iz Silicijeve doline kot iz EU. Ekipo krasi uravnotežena mešanica mlade ambicioznosti in izkušenj.

 

Kontakt

dean@optibar.si

 

 


 

 

 

Tri startup podjetja, ki jih je nominiral slovenski start-up ekosistem:

 

  1. Fastcast, podjetje za učinkovitejše upravljanje talentov in lokacij

 

 

 

Problem

Pri izbiranju igralske zasedbe imajo producenti in skavti zelo zahtevno nalogo. Kljub vsej razpoložljivi tehnologiji rekrutiranje ljudi za nastopanje v filmih in oglasih še vedno predstavlja enega izmed najbolj zapletenih procesov zabavne industrije. Gre za zelo drag, počasen in stresen postopek.

 

Rešitev

Fastcast je razvil spletno platformo za komercialno filmsko produkcijo, ki je specializirana za optimizacijo odkrivanja in upravljanja talentov ter snemalnih lokacij po celem svetu. Producentom omogoča, da enostavno dostopajo do največje baze talentov, poiščejo ustrezne kandidate ter rezultate svojega iskanja delijo s svojimi strankami in člani ekipe. Platforma Fastcast je čas iskanja igralske zasedbe uspešno skrajšala s sedmih dni na samo pet ur! Ekipa je na svojem MVP začela delati pred tremi leti, do danes je platforma Fastcast  v filmski industriji postala prava regionalna senzacija.

 

Ekipa

Ekipo sestavljajo strokovnjaki z izkušnjami iz industrije – David, Jošt, Rory in Eva. Skupno imajo več kot 20 let izkušenj iz filmske idustrije, zaradi česar so lahko razvili najboljši produkt na področju svojega delovanja. To so dokazali tudi z delom na dosedanjih projektih, med katerimi so bili nekateri nagrajeni s prestižnim Oskarjem in nagrado glasbene televizije MTV.

 

Kontakt

Info@fastcast.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 45HC, platforma za enostavno naročanje ladijskih prevozov

 

 

Problem

Manjši uvozniki, ki uvozijo do 100 kontejnerjev letno, navadno niso zanimivi za velika logistična podjetja. Zato se pri iskanju logističnih rešitev pogosto soočajo s kompleksnimi sistemi naročanja in višjimi cenami, manjšo izbiro ter daljšim čakanjem na ponudbo.

 

Rešitev

Spletna platforma 45HC.com za enostavno rezerviranje kontejnerjev podjetjem omogoča rezervacijo kontejnerskega transporta v zgolj 60 sekundah. Stranke imajo popoln pregled nad stroški prevoza različnih prezovnikov, stroški zavarovanja in katerimi koli ostalimi stroški. Platformi 45HC.com zaupa že več kot 170 podjetij iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Hrvačke, Madžarske in Grčije, ki ji dajejo prednost pred konkurenco. Stranke pa lahko dodatno naročijo tudi kontrolo kvalitete, ki je velika težava manjših uvoznikov.

 

Ekipa

Ekipo start-upa 45HC sestavljajo soustanovitelji Štefan Kukman (CEO), Primož Kopač, Janez Kranjc ter zaposleni s področja prodaje, IT, marketinga, procesov in komuniciranja. Leta izkušenj, ki so jih pridobili na področju logistične industrije, tudi kot zunanji svetovalci, so jim v izjemno pomoč pri razvoju platforme. Lani so prejeli investicijo Poslovnih Angelov Slovenije, osvojili prvo mesto na EBAN Winter University v Zagrebu, trenutno pa so v dogovorih o sodelovanju z več zainteresiranimi partnerji.

 

Produkt v enem stavku

45HC.com – Varno, Zanesljivo, Enostavno, Hitro,

 

Kontakt

info@45hc.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. VIAR, kjer razvijajo rešitve na področju virtualne resničnosti.

 

 

Problem

Učitelji, novinarji, “coachi” v korporacijah… Ljudje v teh večmilijardnih industrijah v tehnologiji virtualne resničnosti vidijo izjemen potencial, vendar pa je za 98% teh ustvarjanje interaktivnih VR vsebin enostavno preveč zapleteno.

 

Rešitev

VIAR360 je najbolj intuitivna “white label” spletna platforma za ustvarjanje vsebin, ki uporabnikom omogoča, da s pomočjo 360-stopinjskih fotografij in video posnetkov v krajšem času ter z manj truda in znanja ustvarijo privlačne zgodbe v virtualni resničnosti.

 

Platforma uporabnikom, ki so tehnično slabše podkovani, omogoča, da brez programiranja ustvarijo interaktivne zgodbe in jih objavijo v svojih aplikacijah, na spletnih straneh ali družbenih omrežjih. Po objavi Viarjeva vgrajena analitična orodja spremljajo uporabo ter obnašanje uporabnikov. Viar 360 že uporabljajo nekatere najboljše ameriške univerze, agencije in korporacije.

 

Ekipa

Ekipo Viar sestavljajo trije soustanovitelji in devet zaposlenih. Ekipa ima globoko razumevanje VR & AR industrije ter skupno več desetletij izkušenj s tehničnim razvojem in računalniškimi grafikami. VIAR so skupaj popeljali od majhne pisarne v Celju do mednarodnega podjetja s strankami po celem svetu. Njihove produkte uporabljajo podjetja kot so Disney, Microsoft, Samsung in Bosch, vse od Združenih držav Amerike do Nove Zelandije.

 

Produkt v enem stavku

Viar360 – PowerPoint virtualne resničnosti.

 

Kontakt

dejan@viar.si

 

 

 

 

 

11. 5. 2017

Avtor

Administrator