Kozmetika

BVLGARI SPLENDIDA… odličnost italijanskega draguljarja… poklon divam…

 

SPLENDIDA

˝Narava je edina knjiga, v kateri lahko preučujemo umetnost.˝

Benvenuto Cellini

Nova linija dišav BVLGARI SPLENDIDA

Bvlgari predstavlja novo linijo dišav Splendida: potovanje v osčje treh ikonskih  ikonskih rož, ključnih v zgodovini parfumerije. Splendida je bistvo umetnosti, ki združuje dišave in dragocene kamne ter razkriva najpopolnejše obraze irisa, vrtnice in jasmina. Tri dišave predstavljajojo nov Bvlgarijev ˝ideal˝, ki ga je tokrat interpretirala mojstrica parfumerka Sophie Labbé: Iris d’Or, Rose Rose in Jasmin Noir.

Ta edinstvena kolekcija dišav poveličuje brezčasne kode, ki jih je vzgodnjih 90-ih začrtal ta izjemni rimski parfumer / draguljar in jih podaril svojim najbolj ikonskim ženskim dišavam: Bvlgari pour Femme, Rose Essentielle in Jasmin Noir. Zapuščina, s katero danes Bvlgari oblikuje svojo olfaktivno prihodnost… šepetajoč besede sijaj, svilnatost, volumen, gostota – vse močan odmev njegovega draguljarskega DNK.

DRAGULJARJEVA ESENCA

Splendida odkriva nove registre, blešči se kot snop najbolj kompleksnih odtenkov irisa; vrtnica in jasmin pa pričata o intenzivnosti in koncentraciji… kot oblike Bvlgarijevih najlepših draguljev. Srž te edinstvene kolekcije, za katero je draguljar napisal tri različne zgodbe, je umetniška vizija treh kraljevih rož.

Kolekcija Splendida je metafora za mogočno vez, ki združuje parfumerja / draguljarja in ženske, njihove odtenke namreč razkriva že več kot stoletje. Boginje, ki jih v Italiji imenujejo dive… zanje Bvlgari išče najbolj čudovite drage kamne, zbrane iz vsega sveta. Sijoča zbirka treh edinstvenih rož je odslej posvečena splendida ženski (veličastni).

 

 

SPLENDIDA ŽENSKA

Splendida ženska poseduje skrivnosten in čuten sijaj, skupen tako dragocenim kamnom, esencam in divam. Vsaka izmed dišav, ki sestavljajo linijo, želi biti metafora za ikonski karakter Bvlgarijeve ženske, ki ljubi najbolj plemenite izmed rož. Njihova avtentična moč in njihova dragocenost odseva oseben smisel za stil in zapeljivost, sredino med skrivnostnostjo in odkritostjo, med prefinjenostjo in naravnostjo. V notranjosti te olfaktivne avtobiografije različnih odtenkov vedno spreminjajoče se ženstvenosti se skriva oris sodobne splendida dive, ki poseduje neverjetno karizmo in za katero Bvlgari širom planeta išče nekaj izjemnega, saj bi ji tako lahko pričaral čudovitost idealnega ˝vrta˝.

 

SPLENDIDA DIVA

Sredi 20. stoletja je Hollywood prižgal ogenj… Cinecittà. Samo en film pa je bil podobno usoden za Bvlgari … Cleopatra… z njim, Via Condotti 10 v trenutku postane del tovarne sanj, kot so to postane tudi Via Tuscalona, kjer so ustvarjali Cecil B. De Mille, Visconti, Fellini in njihovi producenti. Za draguljarja draguljarja, ki je dolgo časa iskal svoje domovanje med antično Grčijo in Rimom, je bil potreben samo korak od Olimpa do Hollywoodskega panteona.

V času, ko je Hollywood-na-Tiberi poustvarjal mitologijo in obrede kulta bogov in boginj, je rimski draguljar spreminjal moderne dive / zvezde v muze, za katere je bil primoran ustvariti nove atribute. Pomembni elementi te nove liturgije, dragulji, majhni koščki kozmosa, če upoštevamo grško definicijo imena, so v njej seveda zasedali osrednjo vlogo. Bvlgarijeva sveža ljubezen do filma je pridobila otipljivo obliko v nagradi, ki jo je navdihnil veliki umetnik italijanske renesanse: Donatellov David, ki so ga ustvarili 1956 in do 1960 podeljevali umetnikom kot so Vittorio de Sica, Anna Magnani, Marlon Brando, Elizabeth Taylor in Ingrid Bergman.

V obdobju 60-ih, obdobju Dolce Vite, se je v Hollywoodu-na-Tiberi rodil univerzalni model nonšalantnega šika in kristaliziral stil, katerega epicenter je postal Rim. Bvlgari je svoje metamorfoze zasidral v samo srce estetske bombe, ki je vključevala filmsko industrijo in paparace. Prekrivanje draguljev, barv in nenavadnih rezov, opojnih volumnov, kraljevanja rumenega zlata: rimski draguljar je ponudil lastno definicijo oblike glamurja, ki se je rodil na drugi strani Atlantika. Bvlgari spreminja dragocene kamne z vseh kotičkov sveta v pogumne mineralne zamisli z očarljivimi kromatičnimi učinki. Ti predstavljajo žensko z ogledalom ultramoderne poželjivosti, ki je v skladu z obdobjem, v katerem se reinterpretirajo pravila elegance v kreativni svobodi protikonformističnega razkošja.

Bvlgarijeve stvaritve so ˝nastopale˝ v več kot 40-ih filmih, in se ˝sprehodile˝ po vseh rdečih preprogah od Cannesa do Benetk in Los Angelesa. Od Elizabeth Taylor in Anne Magnani, do Sharon Stone in Nicole Kidman. Do zvezd, med katerimi najdemo imena kot so Julianne Moore, Angelina Jolie, Scarlett Johansson, Shu Qi, Naomi Watts, Rachel Weisz, Anne Hathaway in veliko drugih, ki imajo svojo zvezdo na Hollywood Boulevard-u.

Leta 2013 je kolekcija Diva High Jewellery proslavila to zgodovinsko vez med mojstrom barv in oblikovanjem kamna, pa tudi njegove filmske boginje, mitične kraji italijanske riviere, na kateri so v 60-ih zvezde, tajkuni in pomembneži začeli združevati kozmopolitanstvo s hedonizmom. Cel svet je bil njihovo igrišče, potovanje način življenja, Narava pa jim je v vsej svoji čudovitosti predstavljala novi Sveti gral – ideje, ki jih Bvlgarijeva kolekcija Splendida zdaj povzdiguje na nove ravni prefinjenosti in olfaktivne reinterpretacije.

 

 

VONJ DRAGULJA

Dragulji in redke esence so od nekdaj dva odtenka iste misije, ki je rimskega draguljarja / parfumerja vodila na štiri strani sveta, ki ga je spremenil v nekakšno velikansko delavnico. Kolekcija Splendida se potopi v srce Bvlgarijevega bistva… v dušo kiparja lepote, mojstra skrivnosti starodavnega spomina kamnov in njihovih skrivnostnih medsebojnih povezav.

V Bvlgarijevi slikarski paleti se odvija medsebojna igra med pudrnatim in kiselkastim, sijajem in bliščem: želja po harmoniji nemogočega. Bulgarijev panteon je čudovit talilni lonec, mozaik redkih kamnov in cvetov, čuten sprehod do neopazno majhnega, bogat s karati ali dragocenimi sestavinami.

V Bvlgarijevih stvaritvah, dragulji pogostokrat izdihujejo cvetne arome… kot spektakularne vrtne ogrlice sestavljene iz kamnov, ki so kot nasadi rož, ustvarjenih za Diva High Jewellery Collection.

V tej mineralni predstavitvi prekrasnega rastlinskega sveta, lahko že v zgodnjih 50-ih najdemo broške v obliki jerbasa rož imenovanega Giardinetto, uhane z grozdi cvetov, diamante, oblikovane v rosne kapljice, stilizirane naravne teme, v katerih ekstravagantni večbarvni safirji, najdeni po več mesecih iskanja, eksplodirajo s svojo svežino, krajinski dragulji, kot so broške, ki se povzpnejo na Fuji-Yama ali se skrivajo pod lotosovimi cvetovi. V devetdesetih so bile ribe, školjke, ptiči in stilizirane rastline del kolekcije Naturalia, kalejdoskop najbolj nenavadnih večbarvnih dragocenih kamnov. In ne nazadnje je lansko leto predstavilo dragoceno kolekcijo naktita Italian Gardens, z navdihom v umetnosti vrtnarjenja v obdobju italijanske Renesanse.

DRAGULJI NARAVE

Bvlgari v prihodnost prenaša nov olfaktivni pristop k irisu, vrtnici in jasminu… kot dolgo trajajoči dvogovoru med Umetnostjo in Naravo, ki ga utelešajo dragocene sestavine. Živeči parfum teh draguljev – rož odmeva na edinstven, skoraj telesen način: Bvlgari – v mešanici električnih šopkov z nepričakovanimi odmevi, ki spominjajo na razkošno in bleščečo drznost draguljarja, kateremu so parfumi predvsem dragoceni ornamenti – oceni njihovo dušo.

Florentinsko veličanstvo irisa, pripeljanega do svoje najvišje ravni dragocenosti v Iris d’Or. Večna ženstvenost vrtnice iz Damaska, ki je dobesedno pomnožena v Rose Rose. Neprimerljiva dvojnost indijskega sambaškega jasmina, ki se predstavi v Jasmin Noir. Te rože, najbolj čudovite v svetu parfumerije, se ponašajo z neverjetno lastnostjo, da so ˝že same parfumi˝, prepojeni z odtenki, eden lepši od drugega, s prav tistimi, ki jih je Bvlgari izbral, da bi izdelek izpopolnili s svojo naravnostjo in mu hkrati dodali spektakularno in nepričakovano harmonijo. Spolirani kot izredni dragulji s svojim sijajem izražajo presežen stas splendida dive.

 

 

 

SPLENDIDA IRIS D’OR

˝Kot zlato, ki se prebuja iz svetlobe… Iris absolute je osvetljen z dragoceno mimozo, s posredno asociacijo vijolice, vrtnice in heliotropa. Pudrast podpis, prestižno združen s sandalovino in teksturo plemenitega srca vetiverja.˝

Sophie Labbé, Mojstrica parfumerka

Leta 1994 je Bvlgari javnosti predstavil svojo prvo draguljsko esenco, prefinjen šopek rož: edinstveno pudrast Bvlgari pour Femme je bil drugačen od ostalih in je kmalu postal ikonska in brezčasna dišava. Zapuščino te legendarne dišave danes izraža Splendida Iris d’Or v sončni in žareči mešanici z izredno raznolikim karakterjem. Njeno ime iponazarja dragocenost irisa pallida in njenih rizomov, ki v svetu parfumerije veljajo za modro zlato, saj njihov arvni ton, spominjajoč na sivko, subtilno vodi k vonju parfuma in njeni mehkobni in nežni tančici.

ZLATA AVRA

S tem novim olfaktivnim  pristopom je Sophie Labbé pazljivo zadržala glavne sestavine, ki so prispevale k uspehu predhodne dišave, vendar jih interpretirala na nove načine z naprednimi tehnikami ter hkrati povečala njihovo koncentriranost. Ta proces je dišavi podaril dodatno briljanco in prestiž: Splendida Iris d’Or, ki izraža metalik blišč modrine sivke, prav tako spominja na dragocene kovine, ki krasijo Bvlgarijeve dragulje.

Sophie Labbé je Splendido Iris d’Or dobesedno okopala v plemenitih in naravnih sestavinah na način, ki ob nastanku izvirnika ni obstajal: poleg irisa, ki kraljuje v višjih notah, se tam prav tako nahajajo listi vijolice in mimoze, združeni z naravnostjo avstralske sandalovine. Trojček iris-mimoza-vijolica nežno prekrije s tančico pudraste svile, ki dišavo naredi edinstveno. Pomlajena in obogatena Splendida Iris d’Or se ponaša s posodobljenim videzom in uporabnicam podari zlato avro prestiža v izgledu cveta, ki je tej stvaritvi služil za navdih. Dišava, ki izžareva razkošje časa; časa, ki je potreben, da iris izdihne celoto svojega obsega.

 

 

 

CVET, POIMENOVAN PO BOGINJI

Njegove trdožive korenine ali rizomi, v katerih skriva svoj opojen vonj, njegovi mečasti listi, njegovi vijolično-modri cvetovi, ki jih lahko najdemo na celotnem območju Sredozemlja, so spoštovani že od časov starodavnega Egipta. Tam je iris veljal za sveto rožo; stilizirane podobe lahko občudujemo na številnih reliefih.

Mnogo pred nastankom simbola fleur-de-lys, s katerim se iris velikokrat povezuje, je v srednjem veku ta roža postala simbol kraljeve moči in se začela prikazovati na številnih grbih plemiških družin po vsej Evrope: v 11. stoletju so jo Medici postavili za emblem mesta Firence, kjer še danes prečudoviti vrtovi proslavljajo njeno kraljevsko avro. Zahvaljujoč Katarini Medičejski je iris, ki so ga v 11. stoletju začeli uporabljati pri pripravi parfumov, postal resnična ikona. Njen osebni parfumer Renato Bianco je prihajal iz Firenc. Z njim se je rodila modnost italijanskih aromatičnih parfumov: rožno vodo so zlivali v javne vodnjake, rokavice, robčke, lase…celo dragulje pa so posipali z prahom irisa.

LEPOTA, KI JE NI MOGOČE OVREDNOTITI

Iris pallida ali ˝vrtni iris˝, znan tudi kot modro zlato, je ena izmed najbolj plemenitih in najdražjih sestavin v parfumski industriji. Šele 6 let po sajenju so korenine, v katerih rastlina skriva svojo aromo, dovolj razvite za uporabo – in so edini del rastline, ki se lahko uporablja v parfumeriji: tri leta preden jih lahko požanjemo, nato pa še dodatna tri leta sušenja v podzemni jami – le po tem dolgotrajnem procesu se poviša intenzivnost olfaktivnega koncentrata, ˝irona˝, ki ga nato lahko izvlečemo. Njegova kremna esenca, ekskluzivna sestavina, se imenuje tudi irisovo maslo ali irisov koncentrat, in se ponaša s čudovitim, mehkim in nežnim vonjem. Po destilaciji se koncentrat spremeni v t.i. absolut z neverjetno lahkotno aromo. Za proizvodnjo enega kilograma koncentrata potrebujemo 40,000 irisov oz. 8 ton svežih korenin… Zaradi tega so irisovi rizomi najdražja surovina v celotni parfumski industriji – za kilogram absoluta je potrebno odšteti tudi do 100 000€. Najboljše korenine irisa pallida rastejo v trikotniku Siena-Firence-Arezzo.

Prašno-cvetna parfumska dišava izraža svoj cvetni akord, ki je prepojen s čutnostjo, nato pa predstavi zaokroženost svoje lesene silaže. Elegantno se zelene in hrustljave note listov vijolice združijo z odtenki mimoze in tako razkrijejo polno čudovitost srca irisovega absoluta in elegantno osnovo s podpisom sandalovine. Moderna in subtilna variacija, dragocene, nežne in elegantne nianse, izredno elegantne note z intenzivno čutnostjo – nežen, vendar zasvojljiv, opojen, vendar pomirjujoč vonj.

 

 

 

ZGORNJE NOTE

Absoluti listov vijolice – robide – heliotropa

Zelena – Hrustljava – Sončna

Dišava ima zelene, hrustljave, kisle zgornje note.

Pudrasta in sončna tekstura heliotropa predstavlja iris, ki se skriva v srcu.

 

SREDNJE NOTE
Absolut mimoze – Absolut irisa

Cvetna – Pudrasta – Žametna

Irisovo cvetoče srce s kančkom medene mimoze z vijolico.

Dišava, okopana v cvetnem razkošju.
OSNOVNE NOTE

Absolut fižola tonka – Srce vetiverja – Esenca sandalovine

Balzamična – Mehka – Lesna – Oljna

Silaža z nežno in pomirjujočo mehkobo in z nežnimi mlečnimi in opojnimi akcenti.

 

ŽENSKA SPLENDIDA IRIS D’OR

Iskanje absolutnega, čutnosti in miru, skrivnostna in sofisticirana avra: sončna, vendar nepredvidljiva, tako temačna kot svetleča – ženska Splendida Iris d’Or vihra preko sveta s kraljevo privlačnostjo, dovolj pogumna, da izrazi globino svojih čustev. Spominja na divo assoluto, ki je v šestdesetih žarela s platna sodobnega italijanskega filma: bujna krhkost, vendar intenziven magnetizem… ničesar ne počne tako kot ostali. Splendida Iris d’Or s svojo edinstvenostjo dragocenega tekočega modrega zlata je nenadomestljiv del nje in v njej z elegantno diskretnostjo globoko odtisne svoj pečat.

 

 

SPLENDIDA ROSE ROSE

˝Parfum, ki v misli prikliče zapeljevanje. Prestižna trilogija vrtnic, ki uteleša najpopolnejšo rožo sveta, je obarvana z iskro akorda bele murve in omehčana z lesnim srcem pačulija.˝

Sophie Labbé, Mojstrica parfumerka

Leta 2006 je Bvlgari ustvaril Rose Essentielle, dišavo, posvečeno najbolj občudovani roži na svetu, ki zaseda edinstveno mesto v svetu parfumerije in v srcih številnih žensk. Rose Essentielle je povsem cveten parfum, ki se je odločil na nepredstavljive načine še dodatno povečati intenzivnost svoje arome. Splendida Rose Rose vsebuje mogočno srce vrtnice iz Damaska, kateremu se dišava v celoti prepusti. Edinstvena roža, ki je pravzaprav ˝esencialni parfum˝ s svojimi štiristotimi molekulami, je v celoti zajeta v vsej svoji polni, večni vendar minljivi lepoti.

NOV DUET

Splendida Rose Rose je cvetni šopek z neverjetno naravnostjo, obogaten z ultra ženstvenimi notami novega dueta: absolut turške vrtnice in edinstveno esencialno olje iz vrtničnih listov, ki zajemajo celotno edinstvenost te mitične rože. Subtilno in pod vplivom dialoga med vrtnicami je Sophie Labbé napisala novo interpretacijo Rose Essentielle in ustvarila olfaktivno bogastvo intenzivnejših doziranj, ki odsevajo draguljarjevo barvno paleto. Prilagodila je cvetne liste, enega za drugim, in tako dišavi podarila neskončno dimenzijo vonjev, številne odtenke kraljice med rožami… oblika najbolj ekstravagantnih stvaritev rimskega draguljarja.

Bvlgarijeva Splendida Rose Rose je edinstveno olfaktorno združenje vrtnic v njihovem naravnem stanju in se nosi kot ogrlica 45 svežih vrtnic, ujetih v 100 ml steklenički. Spomin na italijanske romance Bvlgarija in njegovih žensk, popolno utelešenostjo superlativne ženstvenosti.

 

ZAPELJEVANJE VRTNICE

Od Kleopatre do Joséphine de Beauharnais je bila vrtnica vedno 1.kraljičina izbira; v mitologiji je vrtnica blagoslovljena od bogov. Chloris, grška boginja rož, naj bi vrtnico ustvarila iz telesa Rhode, nimfe, ki je roži podarila njeno grško ime: rodhon, ki je ime rože kot grma.

 

 

 

Mit razkriva, da je roži njeno lepoto podarila Afrodita, boginja ljubezni. Dioniz, bog vina, pa ji je podaril njen sladko omamen vonj. Tri miline so dodale očarljivost, sijaj in veselje. Na koncu jo je Zefir ponesel na svoji sapi in jo pripeljal do sončnega boga Apola, ki jo je oblikoval v prvo med rožami. Vrtnice so bile prve rože, načrtno gojene za uporabo v parfumeriji (v Perziji).

Nikakor ni presenečenje, da so Grki in Rimljani – ki so vrtnico uporabljali kot Venerin emblem – vrtnico pojmovali kot dar prebivalcev Olimpa. Spoštovali so jo v vseh možnih oblikah in jo uvažali iz Egipta, iz Kartagine in Kirenacije (današnja Libija) v izredno velikih količinah. Njeno esenco in odišavljeno vodo so uporabljali za odišavljene kopeli, njene cvetne liste za ustvarjanje cvetličnih kron za lepotice ali zmagoslavne vojake, njeno obliko so ovekovečili v freskah v palačah, kot je stala v Pompejih. Preproge in girlande so krasile kraljeve zabave, kjer so vsi pogovori, ki so se odvijali pod obešenimi vrtnicam, ostali skrivnost.

Verjelo se je, da dišava v življenje prikliče bogove, zato so jo v srednjem veku zelo spoštovali zlasti v samostanih, rasla je v številnih vrtovih, v lekarnah so jo spreminjali v vrtnični sirup, sladkor ali med. Rojstvo Venere, ki jo je ustvaril Sandro Botticelli, prikazuje zaljubljenost italijanske Renesanse v to neverjetno rožo.

OBLJUBA JUTRANJE ZORE

Nežna in krhka vrtnica iz Damaska spada v razred starodavnih vrtnic, njena izredno krhka esenca velja za eno najbolj cenjenih v svetu parfumerije.

Njena lepota se skriva v ročnem nabiranju takoj ob cvetenju in še to ob zori, preden se vlaga na listih porazgubi. Njeni čisti, rožnati cvetovi imajo sladek, naravno čuten in opojen vonj: vrtnica iz Damaska zapelje s svojo lepoto in cvetno, lesno in medeno aromo. Skrivnost te lepote je skrbno varovana, saj njena zapletena struktura združuje več kot 300 molekul, kar onemogoča sintetično proizvodnjo. Za proizvodnjo enega litra esencialnega olja vrtnice je potrebno skoraj 4 tone cvetnih listov, za proizvodnjo enega litra absoluta pa nekaj več kot 700 kilogramov.

Cvetna dišava se predstavi s sadnim, okusnim in izredno nežnim začetkom, ki se svetlika z akordom posebne vrste bele murve, ki spremlja čutno srce in odkriva vse odtenke vrtnice iz Damaska.

Da bi karseda v celoti natančno reproducirala njeno esenco, je Sophie Labbé uporabila dve esencialni olji in absolut vrtnice iz Damaska. Esencialno olje vrtnice izraža svežino vrtničnega cveta, ki ga poudarja iskrica mandarine. Vrtnični absolut dišavi dodaja čutnost, ki jo lesne note patochulija in sandalovine dodatno oplemenitijo. Intenzivnost Splendida Rose Rose omehča skupno delovanje in združen učinek pačulija, vetiverja in mošusov.

 

 

 

ZGORNJE NOTE

Bela murva – Esenca mandarine

Citrusna – Sveža – Sočna – Barvita

Dišava se odpre z zelo sijočo sadno svežino citrusov. Žareča otvoritev, ki jo spremljajo

mehki in mošusni akcenti bele murve.

 

SREDNJE NOTE
Esencialno olje vrtnice – Absolut vrtnice

Bujna – Čutna – Žametna

Intenzivno cvetno srce vrtnice, ki združuje svežino cvetnih listov s čutnostjo in izredno ženstvenostjo

absoluta in esencialnega olja vrtnice iz Damaska.
OSNOVNE NOTE

Sandalovina – Srce vetiverja – srce pačulija – esenca gvajaškega lesa – mošus

Čutna – Lesna – Lahkotna

Silaža z notami bele ciprese, združenimi z dragocenimi lesnimi notami srca pačulija in sandalovine.

 

ŽENSKA SPLENDIDA ROSE ROSE

Najbolj intimen in edinstven del vsake ženske se je vedno predajal tej edinstveni muzi, temu neverjetnemu sprožilcu čustev. Ženska Splendida Rose Rose je dolce diva, njena občutljiva narava in veselje do življenja sta očarljivi, njena milina in sposobnost preseganja sebe sta neverjetni, njena lepota žari iz njene notranjosti. Ne glede na njeno navidezno krhkost je utelešenje nežnosti in sposobnosti preseganja vseh ovir. Esenca njenega celotnega bitja raste proti ˝izpolnitvi želje iskre, ki jo nosi v notranjosti˝, kot roža, ki jo tako zelo dobro uteleša.

 

 

 

 

SPLENDIDA JASMIN NOIR

˝Vzvišen cvetni oksimoron… Čistost zvezdaste rože sambaškega jasmina počasti mlečnost satenastega mandlja, ki ga osvetljujejo note zelene smole. Njena čutnost se pod vplivom skrivnostnih odtenkov globokih in skrivnostnih gozdov povečuje.˝

Sophie Labbé, Mojstrica parfumerka

Leta 2008 je Bvlgari z dišavo Jasmin Noir predstavil inovativen, vendar nepopustljiv stil: dišavo, ki je dobesedno prekršila vsa pravila parfumerije. Združila je čisto in opojno cvetno kvaliteto z izredno suhim lesom. Splendida Jasmin Noir se ponovno posveti akordom, ki so si nasprotni v vsem, od njihovih imen do njihovih formulacij. Sijoča in skrivnostna, elegantna in zasvojljiva; dišava, ki je nežna kot beli cvet, ki ji je posodil svoje ime, čigar dvojnost izraža drznost, lastnost rimskega draguljarja.

 

CVETNI OKSIMORON

Nova dišava Splendida Jasmin Noir se poigrava s sodobnostjo in sublimnostjo: Sophie Labbé z dodajanjem absoluta indijskega sambaškega jasmina potrdi čutni karakter jasmina, ikono dišave. Njegova raznolikost, ki je izredno priljubljena pri parfumerjih, ga ima za ˝olfaktornega velikana˝; njegova modernost namreč izvira iz njegovih poudarkov, ki so paradoksalno medeni in rahlo pomarančni in sijoči, ne glede na očitno prisotnost čutnosti. Razveseljuje s svojimi številnimi sadnimi odtenki, tako nežnimi kot narkotičnimi, zahvaljujoč vsebnosti indolov, zaradi katerih je ta indijska lepotec postal tako hipnotičen.

Cvetni oksimoron, Splendida Jasmin Noir, ujet med slepečo belo in globoko črno, v celoti temelji na roži, ki… ne obstaja. Imenovan Jasmin Noir – njegove bele note so v popolnem kontrastu, skoraj v nasprotju z visoko vrednotenimi lesnimi odtenki – kašmiranom, pačulijem in sandalovino – ki skupaj oblikujejo dragoceni lesni akord.

Ta nepričakovana, edinstvena in raznolika cvetnost je poklon zapeljivosti in obliki glamurja, ki se ponaša z afrodizičnimi kvalitetami absoluta te rože, s svojo čutno in očarljivo naravo.

 

 

 

LJUBIMKA NOČI

Sambaški jasmin, izvorno iz Indije, kjer so ga od najzgodnejših časov v velikih količinah darovali bogovom, so v 16. stoletju uvozili v Evropo: njegovo ime prihaja iz perzijsko-arabske besede yâsimin, ki pomeni ˝beli cvetovi˝. Egipčani so ga uporabljali za izdelavo kyfi, s katerim so odišavljali svoje templje in piramide. Hindujci sambaški jasmin imenujejo ˝ljubimka noči˝, zaradi njegovega afrodizičnega, rahlo pomarančnega vonja, ki zvečer postane še močnejši, in ki spominja na karakter zgodb Tisoč in Ene Noči… To divo skromnega videza, v Indiji razporedijo po posteljah mladih nevest, saj je eden od najmočnejših cvetov in ena izmed prvih rastlin, ki so jo začeli načrtno gojiti zaradi njene arome. Njena povezanost z ženstveno milino se praznuje v vseh kulturah sveta.

Sodeč po italijanski legendi je nekoč, pred davnimi časi, vrtnar v Toskani dobil jasminovo rastlino in eno izmed njenih vej podaril svoji ljubimki: nežen vonj jo je tako očaral, da je privolila v poroko z njim. Od takrat dalje se jasmin tradicionalno vedno skriva v nevestinemu šopku. Lady of the Jasmine, znana slika Lorenza di Credi predstavlja Caterino Sforzo, držečo šopek jasminovih cvetov, izraža strast do rože, katere popularnost je med obdobjem italijanske Renesanse dobesedno zacvetela. Milanska aristokratinja na sliki je bila zelo podučena o parfumeriji in kozmetiki svojega časa, te skrivnosti je zapisala tudi v knjigi. V srcu Rima nežen in mogočen vonj jasmina že stoletja za sabo pušča posebno olfaktivno sled. Sončna privlačnost te bele rože s šestimi cvetnimi listi in nežno zeleno dišavo, ki je hkrati lahkotna in opojna, je povsem osvojila vrtove tega Večnega Mesta.

BELA MAGIJA INDIJE

Krhka, nežna in dragocena, vendar z izredno olfaktivno mogočna sestavina. Petlistne cvetove sambaškega jasmina ročno naberejo pred zoro, takrat je vsebnost molekule indola (ki jo oddajajo ponoči) namreč najvišja. Obiranje cvetov zahteva izredno nežnost – da ne bi poškodovali velikih, belih cvetov – in prav tako veliko hitrost, saj lahko le tako zagotovimo kvaliteto ekstrakcije arome. Cvetovi proizvedejo zelo majhno količino esence, ki jo lahko izvlečejo le s procesom enfleurage, saj so arome preveč krhke, da bi jih lahko destilirali. Za obiranje 7,5 milijona cvetov, kar je približno 600 kg, potrebujemo 1800 delovnih ur, iz nabranih cvetov pa dobijo 1 kg jasminovega absoluta.

V zgornjih notah tega lesno-cvetno-orientalskega vonja je Sophie Labbé obdržala značilnosti zelenih not dišave Jasmin Noir: združujejo se z belimi notami jasmina in z mlečnostjo satenastega mandlja ter še poglobijo opojno naravo dišave, ki se ji ni moč upreti. V osnovi je srce pačulija, nove sestavine v formuli, ki lesu, temnim mošusom in tonka fižolu prinaša dotik čutnosti. Sophie Labbé je ustvarila parfum, ki niha med lučjo in temo in poveličuje nasprotje med belino zvezdastega jasmina in skrivnostnostjo dragocenih lesnih akordov.

 

ZGORNJE NOTE

Zelena smola – Gardenija

Sijoča  – Živahna – Zelena

Dišava se odpre s svetlečimi poudarki zelene in živimi notami, ki nakazujejo na prve cvetne namige jasmina.

 

 

 

SREDNJE NOTE
Absolut sambaškega jasmina – satenasti mandelj

Bujna – Hipnotična – Balzamična

Cvetno srce z brezmadežnimi poudarki jasmina in mlečnimi poudarki satenastega mandlja.

Čuten, opojen in živalski napoj, ki očara.
OSNOVNE NOTE

Srce pačulija – kašmiran – Absolut fižola tonka

Lesna – Jantarjeva – Skrivnostna

Intenzivnost pačoulija, resonanca belega lesa in zasvojljivost absoluta fižola tonka, za avro skrivnosti in znak lahkotne in tople silaže.

 

SPLENDIDA JASMIN NOIR ŽENSKA

Pooseblja vse, strašnost impulzivnih narav, odsev notranje inkandescence, ki je vedno strastna. Splendida Jasmin Noir ženska ima nepredvidljivo dvojno naravo, katere se ne sramuje: diskretna in samozavestna, odločna in intuitivna, poseduje izredno karizmo. Kjerkoli je ta diva po naravi osvoji in za sabo pusti sled, kot zvezdni prah, čarobno in skrivnostno. Kamorkoli gre, se zaveda, da jo vedno opazujejo oči in se popolnoma zaveda, da je ˝nekaj˝ edinstvenega v načinu njenega nasmeha in ter da se ji zaradi tega ˝nečesa˝ ni moč upreti. Uskladi zapeljivost, čutnost in krhkost in odkriva korenine svojega bita v edinstveni in zapeljivi dišavi.

 

DRAGULJARJEV PODPIS

Med nejasnostjo in transparentnostjo se steklenička Splendida Bvlgari, ki je okrašena z rumenim zlatom, igra z nasprotji, s prestižno modernostjo. Od strani so njene linije ravne, vendar je njeno srce polkrožno. S treznostjo in eleganco polkrožnost izraža globoko intimnost dišav, ki jih vsebuje in na Bvlgarijev način podaja obliko bistva ženskosti, ki jo draguljar izraža že 130 let.

Bvlgari je za to kolekcijo našel navdih v domišljijskih oblikah vrtov italijanske Renesanse. Gospodovalna geometrija grmov ali nasadov cvetlic palač je združena z romantičnostjo nežno ukrivljenih linij. Ukrivljenost, ki v mehkem loku cveti na vrhu stekleničke… kot krivine ženskega oprsja, omehčane s parure-parfumom, ki prepoji kožo.

Bvlgari, ki poveličuje najbolj očarljive vizualne lastnosti cvetov, oblači svoje parfume v emblematične barve, ki spominjajo na njihove absolute. Steklenička, pečat in škatlica so za Splendida Iris o’Or rumeno-zlate barve, za Splendida Rose Rose lahkotno rožnate, za Splendida Jasmin Noir pa globoko črne barve.

Splendida stekleničke imajo na pokrovčku in na škatlici vgraviran Bvlgarijev logo, ki krasi kreacije rimskega draguljarja že več kot stoletje.

 

Področni vodja izobraževanja & PR

Area training manager & PR

 

 

Leskoškova cesta 9e, 1000 Ljubljana, Slovenia

Tel: +386 1 586 22 50; Fax: +386 1 586 22 59

16. 5. 2017

Avtor

Administrator