Kultura

Duh samurajev: kinotečni spored od 17. do 24. maja

Spoštovani,

v prihajajočih dneh bo kinotečno platno še vedno v znamenju dveh retrospektiv. Do konca maja bo na ogled retrospektiva filmov Filipa Robarja Dorina, ki je posvečena izidu nove kinotečne publikacije Dialogi s Filipom, še do sredine junija pa bo na sporedu retrospektiva filmov srbskega mojstra Puriše Đorđevića.

Fokus: Duh samurajev

V maju in juniju bomo v Kinoteki prikazali cikel filmov z naslovom Duh samurajev. Program filmov, ki bo napovedal in pospremil razstavo Poti samurajev – Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, ki bo v Narodnem muzeju na Metelkovi na ogled med 31. majem in 5. novembrom, je pripravil Igor Kernel.

Cikel bo v četrtek, 18. maja, ob 20. uri odprla epska klasika Akire Kurosawe, Kaos (1985), ki velja za enega največjih filmov vseh časov. V ciklu se bodo odvrteli še novodobna samurajska klasika Yôjija Yamade, Mračni samuraj (2002), Kitanova priredba zgodbe o slepem mečevalcu Zatoiči (2003) in Poslednji samuraj (2003) Edwarda Zwicka. Duha samurajev bomo iskali tudi v filmu Karate Kid ( 1984) in v Tarantinovem postmodernističnem ‘double billu’ Ubila bom Billa 1 (2003) in Ubila bom Billa 2 (2004).

Marjetice

V sodelovanju s Filozofsko fakulteto UL in sejmom akademske knjige Liber.ac 2017 bomo v sredo, 24. maja, ob 21. uri v Kinoteki predvajali Marjetice (Vera Chytilová, 1966), enega izmed biserov češkega novega vala. Izmuzljiva klasika je zmes anarhije in filmskega eksperimenta, zaradi katerega je oblast režiserki za več let prepovedala ustvarjanje filmov.

Ne spreglejte tudi naših rednih rubrik: kultivator tokrat prinaša Fincherjevo Igro (1997), sobotna kinotečna matineja bo dišala po poletju, Kino-katedra za pedagoge pa s filmom Nož v vodi (Roman Polanski, 1962) pod drobnogled jemlje ustvarjalne preboje za železno zaveso. Poleg tega si v kinotečni dvorani do konca junija lahko brezplačno ogledate Razstavo fotografij Boža Štajerja.

Podrobnejši spored vas čaka na na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka

++386 1 4342520

press@kinoteka.si

www.kinoteka.si
— Če ne želite prejemati obvestil o kinotečnem sporedu, prosimo, da nam to sporočite na press@kinoteka.si.

16. 5. 2017

Avtor

Administrator