Kultura

Koncertni cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška

 XXIII. sezona:

 

 

  1. koncert:

Aleš Lavrenčič, violina

Hilarij Lavrenčič, klavir

 

Torek, 23. maja 2017, ob 20. uri

Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

 

 

V torek, 23. maja 2017 bo v dvorani Frančiškanskega samostana na Kostanjevici zazvenela glasba tretjega koncerta XXIII. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, ki ga Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica prireja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom na Kostanjevici. Tokrat bosta na odru nastopila violinist Aleš Lavrenčič ob spremljavi očeta Hilarija Lavrenčiča na klavirju. Koncert nastaja v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel in 12. edicijo cikla koncertov Snovanja 2017. Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana. Vabljeni!

 

Aleš Lavrenčič je že pri štirih letih prejel v roke violino in radovedno odkrival njene skrivnosti. Po podružnični šoli glasbenega centra E. Komel v Doberdobu  je študij nadaljeval na goriškem sedežu v razredu prof. Jurija Križniča, s katerim je z najvišjo oceno zaključil predakademski program na Konservatoriju J. Tomadini v Vidmu in bil tako sprejet v akademski trienij. Uveljavil se je na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, udeležil se je masterclassa s praškim kvartetom, redno sodeluje tudi na izpopolnjevalnih tečajih pod mentorstvom priznanih violinistov. Po uspešno opravljenih avdicijah je od junija 2016 član državnega mladinskega simfoničnega orkestra italijanskih konservatorijev. Sodeluje tudi z drugimi orkestrskimi sestavi, kot je Academia Symphonica iz Vidma (prva violina), z orkestrom Glasbene Matice iz Trsta, z orkestrom Arsatelier iz Gorice in Filarmonici Friulani. S temi in drugimi priložnostnimi sestavi je tudi kot solist nastopil tako na domačih odrih kot po raznih italijanskih velikih mestih in Evropi. Trenutno obiskuje tretji letnik na videmskem konservatoriju J. Tomadini pod mentorstvom Lucia Deganija, sledi mu pa tudi prof. Diana Mustea.

 

Hilarij Lavrenčič je ob študiju na slovenskem klasičnem liceju P. Trubar v Gorici obiskoval pouk klavirja na mestni glasbeni šoli Istituto di musica pri prof. E. Lipizerju. Leta 1982 je diplomiral iz klavirja in zborovske kompozicije, dvanajst let kasneje tudi iz dirigiranja na videmskem konservatoriju J. Tomadini. Leta 1988 je dokončal študij harmonije, fuge in kontrapunkta pri prof. Danielu Zanettovichu. Od leta 1986 je kot korepetitor zaposlen v opernem gledališču G. Verdi v Trstu, občasno tudi kot odrski dirigent, obenem pa poučuje harmonijo na osrednjih slovenskih glasbenih ustanovah v zamejstvu. Kot dirigent se je uveljavil z uspešnimi koncerti in na tekmovanjih zbora Hrast ter z izvedbami kantat, operet in raznovrstnih vokalno-simfoničnih koncertov. Napisal je tudi nekaj zborovskih skladb, priredb in orkestracij.

 

Program:

  1. S. Bach:

Adagio in Fuga

iz prve sonate v g-molu za violino solo S. 1001

  1. Bazzini:

Fantazija za violino iz opere Traviata, op. 50

 

  1. Paganini:

Mosé Fantasy

tema in variacije na četrti struni

 

  1. I. Čajkovski:

Meditacija op. 42

 

  1. Ravel:

Tzigane

Koncertna rapsodija

 

 

Zahvaljujemo se vam za najavo dogodka v vašem mediju in ostajamo na razpolago za dodatne informacije.

 

 

16. 5. 2017

Avtor

Administrator