Kultura

Brezplačni Koncert poletne noči na Dunaju tokrat s Harryjem Potterjem

Dunajski filharmoniki bodo 25. maja 2017 ob 20.30 nastopili na tradicionalnem Koncertu poletne noči v grajskem parku Scnbrunn na Dunaju. Znamenitega koncerta na prostem, ki je za obiskovalce brezplačen, se je lani udeležilo 102.000 obiskovalcev.

 

Vodenje koncerta na prostem pred veličastno kuliso razsvetljenega gradu bo prevzel nemški dirigent in pianist Christoph Eschenbach, kot solistka pa bo nastopila svetovno znana ameriška sopranistka Renée Fleming. Obiskovalci bodo v baročnem parku v živo prisluhnili delom Antonína Dvořáka, Petra Iljiča Čajkovskega, Sergeja Rahmaninova, Engelberta Humperdincka, Johna Williamsa in Igorja Stravinskega. Rdeča nit programa bodo pravljice in miti, med drugim tudi glasba iz filma Harry Potter.

 

Oder za Dunajske filharmonike bodo letos zaradi boljše akustike namesto pod Neptunov vodnjak postavili pred dvorec Schönbrunn. Vstop je za obiskovalce tudi letos prost. Na ta način želijo klasično glasbo približati čim širšemu krogu ljudi in jo narediti dostopno za vse ljubitelje kulture.

 

Dunajski filharmoniki letos praznujejo 175. obletnico obstoja. Od leta 1842, ko jih je ustanovil skladatelj in dirigent Otto Nicolai, so z orkestrom sodelovali najvidnejši svetovni dirigenti. Vsako leto poleg Koncerta poletne noči pripravijo tudi tradicionalni novoletni koncert, posvečen glasbi Straussove dinastije. V orkestru, ki slovi kot eden najboljših na svetu, trenutno igrata dva Slovenca: violinistka Petra Kovačič in kontrabasist Iztok Hrastnik.

 

 

Foto 1: © WPH, Richard Schuster

 

360 o VIDEO koncerta 2016:  https://www.youtube.com/watch?v=rM–Bw2a7MM

Program Koncerta poletne noči: http://www.sommernachtskonzert.at/index_en.html

 

 

 

 

 

 

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

 

 

18. 5. 2017

Avtor

Administrator