Družabno

Nevarnost na dunajskem plesu Life Ball 2017

Po enoletnem premoru se na Dunaju ponovno pripravljajo na tradicionalni ples „Life Ball“, največjo humanitarno prireditev za zbiranje sredstev za boj proti aidsu v Evropi. Letos bo najbolj pisan ples obarval dunajsko mestno hišo 10. junija 2017.

 

Sporočilo letošnjega plesa Life Ball „Prepoznaj nevarnost“ podpira celoletno temo „Poznaj svoj status“. Gre za zelo pomembni opozorili, saj na svetu kar 54 odstotkov HIV-pozitivnih ljudi za svojo okužbo sploh ne ve, v zahodni Evropi pa približno tretjina. Hitro odkrivanje dramatično omeji prenosljivost bolezni in bistveno olajša zdravljenje. Zato je nevednost še zmeraj največja nevarnost in Life Ball želi z opozarjanjem na to problematiko detabuizirati in preprečiti nove okužbe.

 

Letošnji moto bo podčrtal duh časa dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja, ki je zaznamovan s samokritičnimi deli, kot so portreti nemškega slikarja Otta Dixa. Organizator plesa Gery Keszler: „Odprimo oči in poglejmo nevarnosti v obraz – samo tako lahko pravočasno reagiramo – za našo družbo, za naše zdravje, za našo prihodnost.“

 

Od začetka plesa leta 1993 se organizatorji zavzamejo za detabuizacijo in boj proti virusu HIV in aidsu ter povzemajo relevantne družbeno politične teme. Čisti izkupiček za avstrijske in mednarodne projekte za boj proti virusu HIV in aidsu je nazadnje leta 2015 znašal 2,3 milijone evrov, zaradi visokokaratnih gostov z vseh koncev sveta – v preteklih letih so ples med drugimi obiskali tudi Bill Clinton, Charlize Theron, Sharon Stone in Janet Jackson, pa sporočilo plesa seže tudi daleč čez avstrijske meje.

 

Novost letošnjega plesa je dodatni dogodek v nedeljo, 11. junija 2017 – ples za mlajšo generacijo z naslovom Life Ball Next Generation. Ta ples je namenjen osveščanju mladih, ki se vse manj zavedajo še zmeraj izredno prisotne nevarnosti virusa HIV in aidsa. Trenutno je na svetu okuženih okoli 36.700.000 ljudi. Organizatorji želijo na ta resen problem opozoriti tudi z izobraževanjem ambasadorjev v starosti od 16 do 18 let na Dunaju, v Gradcu in Salzburgu. Ambasadorji nato na svojih šolah organizirajo delavnice s temami spolna identiteta, seksualnost, spolno prenosljive bolezni in kontracepcija.

 

—konec—

 

 

 

Foto 1: Life Ball / © Harald Klemm

Foto 2: Conchita Wurst in organizator plesa Life Ball Gery Keszler na predstavitvi teme za leto 2017: Life Ball / ©Jana Madzigon

 

 

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

22. 5. 2017

Avtor

Uredništvo