Splošno

Izkusite čebelarstvo z vsemi čutili – čebelarski dan za predstavnike medijev

Čebelarska zveza Slovenije v torek 6. junija ob 10.00 uri na svojem sedežu (Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica) organizira čebelarski dan za medije. Predstavili vam bomo Slovensko čebelarstvo, ki se ponaša z bogato tradicijo in hkrati z naprednimi idejami spreminjajo svet na boljše. Velikokrat slišimo, da je Slovenija dežela odličnih čebelarjev. To bo že držalo, saj takšni in podobni komentarji in pohvale prihajajo od vsepovsod, največkrat od ljudi iz tujine. Sami pa se svoje veličine premalokrat zavedamo. Na ČZS nismo prepričani, da je v tem primeru skromnost res lepa čednost. Morda je pred nami priložnost, da se zazremo vase in naglas povemo kdo smo, kaj delamo in kako je prav ljubezen do čebel tista, ki nas žene naprej, preko vseh izzivov. Smo pobudniki svetovnega dne čebel, pobudniki evropskega mednega zajtrka, začetniki čebelarskega turizma, skrbimo za ohranjanje okolja, spodbujamo sajenje medovitih rastlin … Skratka dovolj razlogov, da vas povabimo in vam razkažemo čebelarstvo v vseh njegovih odtenkih in obrazih.

 
Predstavili vam bomo:
Tipični slovenski čebelnjak, ki ga poznamo kot prostor za domovanje čebel, pa tudi kot prostor namenjen sproščanju. Čebelarji ga imenujemo tudi sveti prostor, ker v njem najdemo svoj mir in se sproščamo ob bučanju čebel in vdihavanju aerosola. V čebelnjaku pa boste deležni tudi masaže z medom. Gre za prav posebno obliko sproščanja, ki si jo boste lahko ogledali in tudi sami izkusili in preverili učinke medenega dotika. Prepustite se razvajanju v čebelnjaku. Prav posebno doživetje, ki ga ne smete zamuditi!
Čebeljo družino, ki jo sestavljajo: matica, troti, čebele delavke, si boste ogledali v opazovalnem panju. Skozi steklo boste opazovali člane čebelje družine, trote pa boste lahko vzeli v roke in jih božali. Pri tem ne boste potrebovali zaščitnih rokavic. In zakaj ne? Kako označimo matico in zakaj? Odgovore na ta in ostala vaša vprašanja boste dobili na dogodku.
Ali veste kako čebele nabirajo cvetni prah? Zakaj je cvetni prah različne barve, kako ga uživati? Kako čebelarji pridobivajo cvetni prah? Vse o cvetnem prahu boste izvedeli na dogodku.
Med višje kakovosti: v Sloveniji poznamo tri sheme kakovosti: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in Kraški med ter Kočevski gozdni med z zaščiteno geografsko označbo. Predstavili bomo pomen pridobivanja medu višjih kakovosti. Povabili vas bomo na ogled razstave.
Postopek točenja medu: pripravili bomo polne medene sate in pokazali postopek odstranjevanja voščenih pokrovcev. Sami boste odstranili voščene pokrovce, vstavili sat v točilo in napolnili kozarček medu. Prepričani smo, da boste vsi zmogli napolniti svoj kozarček medu.
Sadili bomo medovite rastline – sončnice in tako poskrbeli za izboljšanje čebelje paše. Vabimo vas, da nam pomagate posaditi 210 sadik sončnic. Toliko, kolikor je čebelarskih društev v Sloveniji.
In seveda za konec, kulinarično razvajanje z medenim pecivom.
Prijavite se na dogodek in izkusite čebelarstvo z vsemi čutili.
Prijavite se najkasneje do ponedeljka 5. junija 2017, več informacij v zvezi z dogodkom dobite na e-naslovu: natasa.strukelj@czs.si ali na mobi številki 040 436 518.
SPOZNAJTE – VONJAJTE – ZAČUTITE – PRISLUHNITE – OTIPAJTE – DOŽIVITE – OKUŠAJTE
SODELUJTE
NA ČEBELARSKEM DNEVU ZA MEDIJE.
Nataša Klemenčič Štrukelj l.r. Boštjan Noč l.r.
Vodja projekta Predsednik ČZS

30. 5. 2017

Avtor

Administrator