Kultura

Vabilo na pogovor o dramah Simone Semenič

jebemumater, a ne vidiš, da nam stvari še niso jasne?

da ne vidimo še čiste slike?

da ne zmoremo sprocesirat tako hitro?

več časa rabim, več časa rabimo, mi,

da se vzdignemo

(Simona Semenič, mi, evropski mrliči)

 

 

Četrtek, 8. 6., ob 21. uri

Klub Slovenskega mladinskega gledališča, Vilharjeva cesta 11, Ljubljana

 

VABILO

Na pogovor o dramah:

 

Simona Semenič

Tri drame

 

Simona Semenič (1975) je dramatičarka in perfomerka. Prejela je tri Grumove nagrade. Njeno prvo nagrajeno delo 5fantkov.si je bilo doslej prevedeno v enajst jezikov in uprizorjeno v več evropskih državah, v ZDA in na bližnjem vzhodu. Uprozoritve njenih besedil so nagrajevane tako v Sloveniji kot v tujini.

 

V dramskem besedilu 1981, ki se dogaja v manjšem mestu v časovnem razponu treh desetletij, se moralna praznina današnjega potrošniškega sveta sooči z ideologizirano preteklostjo in nam zastavlja vprašanje, ali je bila preteklost nujna in ali je prihodnost res odprta.

Zgodbo gledališke igre sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije so navdihnile usode treh izjemnih žensk, ki so v zgodovini človeštva pustile pomemben pečat. Nemka Sophia Magdalena Scholl, Rusinja Sofija Lvovna Perovska in Francozinja Marie-Sophie Germain so živele v različnih stoletjih in državah, vendar so imele sorodno usodo in isto lastno ime. Bile so neuklonljive aktivistke in intelektualke, ki so se vse življenje borile zoper nasilje, neznanje in neenakopravnost vseh vrst ter za svoja prepričanja plačale visoko in okrutno ceno.

Besedilo mi, evropski mrliči je izrazito sodobno, saj nima niti vrstice dialoga niti klasične zgodbe ali dramskih likov. V besedilu so nanizani različni prizori, asociacije in situacije v na prvi pogled naključnem vrstnem redu. Globlji prerez teksta nam izriše dva plana – intimnega, kjer se avtorica ukvarja predvsem z zelo osebno zgodbo svoje babice, in družbenega, v katerem so na mnogotere načine izpostavljeni simptomi družbene sedanjosti.

 

Z avtorico se bo pogovarjal Boštjan Narat, odlomek iz drame mi, evropski mrliči pa bo interpretirala Damjana Černe.

 

 

Prijazno vabljeni!

1. 6. 2017

Avtor

Administrator