Splošno

Družbena omrežja tokrat namesto nič odstranila 57% prijavljenih primerov sovražnega govora – Vabilo na posvet

​​​​Spoštovani,
vabimo vas k udeležbi na posvetu z naslovom »Sovražni govor globalno in lokalno«, ki bo potekal 9. junija 2017, s pričetkom ob 10. uri, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Tema posveta v organizaciji Fakultete za družbene vede v okviru projekta Spletno oko bo sovražni govor na družbenih omrežjih in v medijih.

 

Posvet sledi aktualni objavi Evropske komisije o rezultatih monitoringa kodeksa ravnanja za preprečevanje nezakonitega sovražnega govora na spletu. Tekom drugega monitoringa kodeksa so IT podjetja Facebook, Twitter ter Youtube odstranila 59% prijavljenih primerov sovražnega govora in v povprečju s tem podvojila delež odstranjenih vsebin v primerjavi s prvim monitoringom. Svoj pogled na rezultate bo na posvetu predstavil gospod Ronald Eissens iz mednarodne mreže INACH, ki povezuje organizacije, ki se spoprijemajo s problematiko diskriminacije na internetu. Ob tem bo predstavil tudi širše trende, ki jih opažajo na področju širjenja sovražnega govora na evropski ravni.

 

Rezultate slovenskega dela drugega dela monitoringa bo v drugem predavanju predstavil kordinator prijavne točke Spletno oko Andrej Motl. Pri primerih, prijavljenih iz Slovenije, so podjetja odstranila 57% vseh prijavljenih primerov sovražnega govora, kar predstavlja res opazno spremembo v primerjavi s prvim monitoringom, ko namreč niso odstranile niti ene tovrstne vsebine. Po drugi strani razlike med posameznimi družbenimi omrežji tako pri stopnji odstranjevanja kot tudi pri odzivnosti na prijave ostajajo zelo velike. Na posvetu bodo predstavljene te razlike ter tudi različni pristopi, s katerimi se je podjetja pozivalo k odstranjevanju spornih vsebin.

 

Program se bo zaključil s predavanjem gospoda Lenarta J. Kučića, novinarja in kolumnista Sobotne priloge Dela, ki bo predstavil svoj pogled na vlogo in izzive medijev pri preprečevanju sovražnega govora.

 

Program posveta je dostopen tu: program (pdf).

 

Posvet je brezplačen, prijava na dogodek pa je obvezna. Prijavite se lahko na sledečem naslovu: https://www.1ka.si/spletnookoPOSVET17

 

Prijave bodo mogoče do torka, 6. junija, oziroma do zapolnitve prostih mest.

 

 

Kontaktna oseba:
Andrej Motl, Spletno oko
Tel.: 01 5805 355
e-naslov: andrej.motl@fdv.uni-lj.si

 

 

Andrej Motl
Koordinator projektov / Projects coordinator

Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu SPLETNO OKO
Center za varnejši internet / Safer Internet Centre Slovenia

5. 6. 2017

Avtor

Administrator