Tehnologija

Evolucija v oblikovanju monitorjev: potovanje skozi čas

Ljubljana, 6. junij 2017 – Kdo se še spomni dobrih starih CRT (katodnih) monitorjev in njihove bež barve ter zajetne oblike? Odkar se nove inovacije monitorjev predstavljajo na skoraj mesečni bazi, je dokaj enostavno pozabiti, kako časa je že preteklo, odkar so bili predstavljeni prvi monitorji. Trg monitorjev se stalno razvija, predstavljajo se novosti, ki ustrezajo različnim potrebam strank in boljšemu načinu življenja. Z naprednim oblikovanjem ali novimi zaslonskimi tehnologijami med drugim omogočajo ostrejšo ločljivost, kot kdajkoli prej. Toda med 4K ločljivostjo in ukrivljenimi zasloni, kdo se lahko še spomni, kako smo prišli sem?

 

                                                                                 Prevladovali na trgu več let: CRT monitorji

 

Prelomni za svoj čas: 4:3 CRT zasloni
Če bi vam kdo leta 1990 povedal, da poskuša postaviti dva monitorja skupaj, bi lahko samo upali, da ima ta oseba dovolj veliko in stabilno mizo. Do začetka leta 2000 so bili po pisarnah in domovih najbolj pogosto uporabljani CRT monitorji, dobro znani po svoji težini in vizualno precej nespektakularnem videzu. Na presenečenje večine ljudi, prvi CRT zaslon dejansko sega že v leto 1897 in ga je razvil nemški fizik Karl Ferdinand Braun. Takrat se seveda ni zavedal, da bo njegov okoren izum prvi mejnik v razvoju, ki se je pred kratkim akumuliral v zaslonih debeline manj kot 1 cm, kot je AOC PDS241 s svojim 5,2 mm profilom. Za razliko od današnjih tankih zaslonov, so CRT modeli lahko enostavno zasedli skoraj ves prostor na mizi. AOC CT720G, CRT zaslon iz začetka leta 1990, je bil na primer debeline 41,9 cm, da je lahko v svojo notranjost spravil barvne katodne cevi, ki so se uporabljale za generiranje slike monitorja na fosforescentnem zaslonu.
Toda debelina ni bila edini oblikovni vidik, ki je postavila te monitorje daleč od sodobnih zaslonov. Na voljo so bili zgolj v 4:3 formatu in običajno oblečeni v precej nezanimiva bež ohišja. Pa vendar, ko se sedaj ozremo nazaj na te okorne spremljevalce z nasmehom, so CRT zasloni imeli prevlado na trgu monitor vse do zgodnjega leta 2000. Šele nato so LCD monitorji postali bolj dostopni in priljubljeni množičnemu trgu – in ti zasloni so naredili velik napredek pri njihovem oblikovanju.

 

                                                                                    Bolj kompaktni in energetsko učinkoviti: LCD monitorji

 

Nova doba: LCD monitorji Čeprav so LCD monitorji postali množično priljubljeni v začetku tega tisočletja, pa je prvi LCD zaslon ugledal luč sveta že leta 1972. Dolgo časa so bili LCD modeli zelo dragi za proizvodnjo in nakup, kar je bilo glavno vodilo, da so CRT modeli prevladovali na trgu več kot pol stoletja. V nekaj letih so se razmere na trgu vendarle spremenile. Ne le, da so energetski standardi postali strožji, so tudi zahteve ljudi po boljšem oblikovanju in novih tehnologijah klicale po večjih, tanjših in bolj elegantnih modelih. Zgrajeni iz plasti filtrov, stekla in tekočih kristalov, LCD zasloni za delovanje ne potrebujejo več zajetnih katodnih cevi, kar omogoča proizvajalcem razvoj modelov, ki ustrezajo vse večjim potrebam trga. Kar naenkrat je postalo mogoče narediti zaslone z ostrejšimi slikami in nižjo porabo energije kot kdajkoli prej. Nastala je možnost eksperimentiranja z novimi modeli, ki niso videti le dobro, ampak so tudi bolj ergonomsko prijazni za svoje uporabnike. Nastavitve položaja zaslona so postale bolj dostopne, na primer, da omogoča uporabnikom nastavitev nagiba monitorja. Ta razvoj je bistveno izboljšal uporabniško izkušnjo. Z izginjanjem CRT zaslonov, za katere se je dolgo govorilo, da njihovi katodni žarki oddajajo majhne količine rentgenskega sevanja, so se skrbi za zdravje pri dolgotrajni uporabi monitorjev še dodatno znižale.

 Zmagovalec nagrade Red Dot Design Award: AOC Angelo s tipkami na dotik in 3-smernim nastavljivim stojalom

Od sredine leta 2000 se je oblikovanje monitorjev spremenilo tako drastično, da so videti časi zajetnih CRT monitorjev že dolgo pozabljeni. Za primer, v letu 2008 je AOC predstavil model Angelo, prejemnika nagrade Red Dot Design Award, 16:9 LCD zaslon s tipkami na dotik in 3-smernim nastavljivim stojalom.

 

Zmagovalca nagrade iF Product Design Award: AOC Razor z zložljivim stojalom (zgoraj)
in serija AOC 57 s tankim okvirjem in snemljivim stojalom (spodaj)

Kasneje so bili predstavljeni še drugi modeli, kot je prejemnik nagrade iF Product Design Award – AOC Razor z zložljivim stojalom za enostavno stensko montažo, ali prav tako prejemnica nagrade iF Award – AOC 57 serija s svojim izjemno ozkim okvirjem in snemljivim stojalom. Modeli, kot so bili ti, niso le obeležitev začetka današnje tekme za oblikovanje in inovacije, ampak so prinesli tudi povečanje prilagodljivosti.

 

                                                                                                  Ultra-široki ukrivljeni igričarski monitor: AOC AG352QCX

 

Sedanjost: širše, tanjše, hitrejše – zasloni za vsak življenjski slog
Kako se je oblika monitorjev spremenila? Kot pri mnogih izdelkih, so potrebe in želje strank postale bolj specifične kot kdajkoli prej. Oblikovno ozaveščen pisarniški uporabnik, tekmovalni igričar, poklicni grafični oblikovalec ali običajen domači uporabnik – različna nišna tržišča se prisilila proizvajalce v razvoj prilagojenih modelov in tehnologij, da zadovoljijo njihovim potrebam in življenjskem slogu. Sodobni modeli monitorjev morajo vizualno in funkcionalno ugajati različnim skupinam kupcev, ki imajo pogosto povsem različne potrebe in želje. Medtem ko grafični oblikovalci iščejo predvsem vrhunsko kakovost slike in ergonomske funkcije, lahko sodobni poslovni uporabniki cenijo elegantne in funkcionalne monitorje, ki jim omogočajo ne le učinkovito delo, ampak da tudi dobro izgledajo na mizi. Rezultat tega sta inovativna modela AOC PDS241 in PDS271, konceptualizirana s strani priznanega Studio F. A. Porsche, in zaradi tega privlačna prav za take uporabnike. Njegova edinstvena modularna zasnova ločuje I/O povezavo iz zaslona, kar omogoča izredno tanek 5,2 mm profil, ki je tanjši od najnovejših pametnih telefonov. Z povezovanjem napajalnega in zaslonskega kabla preko upognjenega asimetričnega stojala ponuja posebno čist in eleganten videz.

                                                                 “3-stransko brezokvirno” in izjemno tanko ohišje z upognjenim asimetričnim stojalom:
                                                                             AOC PDS241, zasnovan v sodelovanju s Studio F. A. Porsche

 

Lahko zanesljivo rečemo, da so sodobni zasloni tanjši in hitrejši, medtem ko ponujajo vedno večje velikosti zaslonov. Zaradi vse večje priljubljenosti tekmovalnega in entuziastičnega igričarstva, mnogi uporabniki danes zahtevajo zaslone, ki ne zagotavljajo le krajše odzivne čase in višjo stopnjo osveževanja, ampak tudi oblikovanje, ki omogoča potopitev v resnično igralno izkušnjo. Glede na tržišče, so ukrivljeni zasloni – ki so presenetljivo svoj prvenec doživeli v TV sektorju že leta 1952 – postali zelo priljubljeni med igričarsko skupnostjo. S svojim 21:9 formatom, 2000 mm ukrivljenostjo, 4 ms odzivnim časom, 200 Hz hitrostjo osveževanja in podporo tehnologiji Adaptive-Sync, AOC AGON AG352QCX dokazuje razvoj v tej smeri. Prav tako so odlične postale ergonomske možnosti prilagajanja. CRT monitorji so v preteklosti le redko dosegli osnovne funkcije vrtenja, medtem ko mnogi izmed današnjih zaslonov omogočajo nastavitev nagiba in vrtenja ali prilagoditev višine. Model AG352QCX na primer omogoča, da igričarji ohranijo zdravo držo med igranjem, zahvaljujoč stojalu z možnostjo prilagoditve višine in nastavitve nagiba ter vrtenja. Tudi v pisarniških okoljih, poslovni monitorji ne smejo več zgledati zajetno in dolgočasno. To je razlog, zakaj je AOC na primer posodobil svojo Pro linijo monitorjev s “3-stranskim brezokvirnim” oblikovanjem: monitorji iz serije 90 omogočajo uporabnikom, da se osredotočijo izključno na vsebino, prikazano na zaslonu, poleg tega pa omogočajo brezhibno postavitev več monitorjev eden zraven drugega.
To je le nekaj primerov, da današnji računalniški zasloni niso samo del osnovne pisarniške opreme, ampak tudi prilagojene naprave, ki združujejo slog in priročno funkcionalnost, s čemer ustrezajo potrebam nenehno spreminjajočega se življenjskega stila potrošnikov.

 

 

Pregled AOC omenjenih produktov
AOC PDS241 & PDS271 16:9 IPS monitorja v dveh dimenzijah; 24-palčni PDS241 in 27-palčni PDS271, oba z ločljivostjo Full-HD 1920 x 1080 slikovnih pik in ekstra tankim “3-stranskim brezokvirnim” oblikovanjem. Edinstveno upognjeno asimetrično stojalo skrije napajalne in video kable znotraj ločenega zunanjega modularnega ohišja. Z odlično kakovostjo slike, širokim barvnim razponom, širokim vidnim kotom in funkcijami, kot so Flicker-Free tehnologija, monitor zadovoljuje potrebe stilsko zavednih domačih in poslovnih uporabnikov.
AOC AGON AG352QCX
Ukrivljen monitor s 35-palčnim (21:9) VA panelom, široko Full-HD ločljivostjo 2560 x 1080 slikovnih pik, 4 ms odzivnim časom, 200 Hz frekvenco osveževanja in Adaptive-Sync podporo. Z radijem 2000 mm je bolj ukrivljen od drugih običajnih ukrivljenih zaslonov, kar zagotavlja izjemno visoko stopnjo potopitve za igričarje in več-opravilne uporabnike.
AOC I2490PXQU and I2790VQ : From the upcoming 90 series
24- in 27-palčna monitorja z elegantnim in preprostim “3-stranskim brezokvirnim” oblikovanjem v kovinsko sivem zaključnem sloju, opremljena z najnovejšimi IPS paneli v Full-HD ločljivosti. Ponašata se s številnimi priključki in funkcijami, kot sta Flicker-Free tehnologija in način Low Light Blue. Nova serija 90 bo na voljo to poletje.

 

Za dodatne informacije se obrnite na:
Digital Design d.o.o. Hrastovec 22 1236 Trzin Dušan Pristavec M: +386 31 429010 E: dusan.pristavec@digitaldesign.si
ali
AOC International (Europe)
B.V. Prins Bernhardplein 200,
6th floor 1097 JB Amsterdam
Anna Stefańczyk Tel: +31 205046950
Email: anna.stefanczyk@tpv-tech.com
O podjetju AOC
AOC sodi med najbolj prepoznavne globalne blagovne znamke v svetu računalniških monitorjev. Njegove izdelke odlikujejo visoka kakovost izdelave, privlačen in atraktiven dizajn, inovativnost in okoljska prijaznost ter konkurenčne cene. Vse to so razlogi, zakaj vse več potrošnikov, distributerjev, partnerjev in direktorjev podjetij zaupa znamki AOC. Računalniški monitorji AOC se znajo prilagoditi tako poslovnemu kot domačemu uporabniku ali igričarju. Več informacij o podjetju AOC, ki je podružnica družbe TPV Technology Limited, največjega proizvajalca LCD-zaslonov na svetu, in njegovih izdelkih najdete na spletni strani www.aoc-europe.com.

6. 6. 2017

Avtor

Uredništvo