Kultura

LETO DNI OD ODPRTJA NAŠE KULTURNO INFORMACIJSKE STIČNE TOČKE – KIT

 

Danes, 7. junija 2017, mineva natanko leto dni od odprtja naše Kulturno informacijske stične točke – KIT v prostorih stavbe novogoriške Železniške postaje ob znamenitem trgu Evrope. Do prvega junija letos se je v točki ustavilo 5.250 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz raznih koncev Evrope in sveta, ki prihajajo posamezno ali v večjih skupinah na Trg Evrope in redko zaidejo v center Nove Gorice in Gorice. Poleg nudenja informacij vezanih na kulturno ponudbo obeh mest, turističnih informacij in urnikov glede železniškega prevoza smo junija začeli vzpostavljati tudi trgovinico s spominki ter izdelki lokalnih umetnikov in obrtnikov.

V Kulturnem domu Nova Gorica se zavedamo, kakšen neverjeten kulturni potencial skriva v sebi Goriška, zato ves čas razvijamo čezmejne projekte ter se načrtno in premišljeno posvečamo povezovanju s sosednjim mestom z ambicijo, da bi razvijali skupni kulturni prostor in bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto. Seveda v duhu medsebojnega spoštovanja drugačnosti in različnosti. Zato smo v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 in Kulturnim domom Gorica v stavbi Železniške postaje v Novi Gorici pred letom dni odprli čezmejno Kulturno-informacijsko točko – KIT s poslanstvom nudenja kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na Novo Gorico in sosednjo Gorico ter celotno Slovenijo in regijo Furlanijo-Julijsko krajino. Poleg tega je eden od naših primarnih ciljev tudi vrednotenje skupnega mestnega trga, najbolj nazornega stičišča Nove Gorice in Gorice.

 

KIT se nahaja na zelo strateški poziciji, kjer so »vrata v Slovenijo«, saj je ravno na železniški postaji, tik ob trgu Evrope, velik pretok turistov z vsega sveta, ki si pridejo bodisi ogledati trg Evrope in železniško postajo, bodisi ravno tukaj prvič vstopijo v Slovenijo in gredo z vlakom do najpomembnejših destinacij v Sloveniji, kot so Bled, Bohinjska Bistrica ali Ljubljana. Samo od letošnjega januarja 2017 smo v KIT-u zabeležili turiste iz naslednjih držav: Italija, Avstrija, Brazilija, Nova Zelandija, Tajvan, Anglija, Avstralija, Kitajska, Japonska, Španija, Hrvaška, Čile, Indija, Ukrajina, Švica, ZDA, Francija, Irska, Srbija, Švedska, Nemčija, Norveška, Madžarska, Libanon, Singapur, Poljska, Češka, Vietnam, Kanada, Južnoafriška republika, Nizozemska in Argentina.

 

Čezmejno kulturno-informacijsko točko radi obiščejo tudi državniki in drugi evropski odločevalci, 13. maja 2017 si jo je na obisku v Gorici in Novi Gorici prišel ogledati tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Po enem letu delovanja lahko tako z veseljem zatrdimo, da KIT uspešno uresničuje svoje poslanstvo stične točke obeh Goric ter promocijo turistično-kulturnih znamenitosti in dogodkov skupnega čezmejnega prostora. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bo ta točka živela kot živahno središče zbiranja različnih pobud za sodelovanja, izmenjave kulturnih in drugih vsebin ter kot odprt prostor srečevanja vseh tistih, ki iščemo skupne poti v povezovanju obeh mest.

 

Obiščete nas lahko vsak delovnik med 9. in 12. ter 12.30 in 17. uro,

ob sobotah med 10. in 15. uro. Ob nedeljah in praznikih je točka zaprta,

razen ob izjemnih dogodkih.

 

 

Kontaktna oseba za KIT:

Kristina Markova,

E: kitnovagoricagorizia@gmail.com,

M: 051 251 174.

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

7. 6. 2017

Avtor

Administrator