Kultura

Primorski univerzitetni zbor na mednarodno tekmovanje na Poljsko

Danes se Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) odpravlja na 8. mednarodno zborovsko tekmovanje “Cracovia cantans” na Poljsko.

Pred letošnjim zaključkom 13. sezone svojega delovanja se bo APZ UP udeležil 8. mednarodnega zborovskega tekmovanja “Cracovia cantans”, ki bo potekal ta konec tedna v Krakovu na Poljskem. Zbor bo na tekmovanju nastopil v kategoriji mešanih zborov in v kategoriji sakralne glasbe. V soboto zvečer se bo predstavil na koncertu v St. Catherine church, naslednji dan pa še na gala koncertu v tamkajšnji filharmoniji.
Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, letos ponovno deluje pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija. Lani konec septembra se je zbor pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana uspešno predstavili v Grčiji (Paralia), kjer je na 5. mednarodnem zborovskem festivalu »Music&Sea« zmagal v kategoriji ljudske glasbe in v kategoriji mešanih zborov, domov pa se vrnil kot prejemnik velike nagrade Grand Prix.
Pred nocojšnjim odhodom bodo v Župnijski cerkvi Srca Jezusovega na Škofijah ob 20.30 predstavili svoj tekmovalni in koncertni program, ki vključuje tako sakralne skladbe različnih obdobij (renesansa, romantika), kot tudi sodobne in priredbe slovenskih ljudskih.
Njihova tekmovalna nastopa bosta potekala v petek popoldan (kategorija sakralne glasbe) in v soboto dopoldan (kategorija mešanih zborov). Predstavili se bodo s spodnjim tekmovalnim in koncertnim programom. V nedeljo popoldne, predvidoma ob 16. uri bo potekal zaključni gala koncert z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj najboljšim zborom tekmovanja.
Kategorija sakralna glasba:
Giovanni Gabrieli (1557–1612) – Italija
JUBILATE DEO (Psalm 100, 128, 20, 134) – 1597
Josef Gabriel Rheinberger (1839–1901) – Nemčija
VIER SECHSSTIMIGE MOTETTEN, op. 133 – 1883
II. Meditabor (Psalm 118:47, 48a)
Ambrož Čopi (1973)
TRE CANTIONES SACRE
II. Ave verum, Corpus Christi* (Hvalnica 14. st) – 2016
György Orbán (1947) – Romnija / Madžarska
DAEMON IRREPIT CALIDUS (Anonimus srednji vek) – 1990
*prva izvedba v Sloveniji, in sicer lani decembra (koncert »Prepletanja«, 12. 12. 2016, stolnica Marijinega vnebovzetja, Koper)
Aleluja. Hvalite Gospoda, vsi narodi,
slavite ga, vsa ljudstva. Aleluja.
Kategorija mešani zbori:
Josef Gabriel Rheinberger (1839–1901) – Nemčija
VIER SECHSSTIMIGE MOTETTEN, op. 133 – 1883
I. Anima nostra (Psalm 123:7,8)
Eriks Ešenvalds (1977) – Latvija
STARS (Sara Teasdale) – 2005
Andrej Makor (1987)
LUX (sv. Ambrož)
II. O lux beata Trinitas – 2013
Marijan Dović (1974), prir.
ZELENI JURIJ (belokranjska ljudska)
Koncert sobota zvečer:
Frank Ticheli (1958) – Amerika
EARTH SONG (Frank Ticheli) – 2007
Paul Maelor (1975) – Združeno kraljestvo, Wales
UBI CARITAS ET AMOR** (Antifona za veliki četrtek) – 2011
Kim Andre Arnesen (1980) – Norveška
EVEN WHEN HE IS SILENT (Anonimus 20. st.) – 2011
Ambrož Čopi (1973)
TRE CANTIONES SACRE
III. Laudate Dominum (Psalm 116:1)- 2016
Pavle Merkù (1927–2014), prir.
JNJEN ČEUA JTI GNA’ (rezijanska ljudska) – 1982
Marijan Dović (1974), prir.
ZELENI JURIJ (belokranjska ljudska)
** napisana za kraljevo poroko princa Williama in Catherine Middelton. V Sloveniji jo je prvič izvedel Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.
Kjer je resnična ljubezen, tam sam bog prebiva.
Zaključni nedeljski gala koncert:
Ambrož Čopi (1973), prir.
PLOVI MI, MOJ BRODE (istrska ljudska) – 2012
O Akademskem pevskem zboru Univerze na Primorskem (APZ UP)
Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa  mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.
Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanje novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.
APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih: državno zborovsko tekmovanje Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in zlato v ženski zasedbi (2014), v dvanajsti sezoni (2016) pa je na omenjenem tekmovanju zbor pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana prejel srebrno plaketo (2016) v mešani zasedbi. Na regijskem tekmovanju v Postojni je APZ UP prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana). Več prvih mest in zlatih plaket je dosegel tudi na mednarodnih tekmovanjih (Paralia – 2016 in Herceg Novi – 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry – 2014, Istanbul – 2014, Prijedor – 2013, Milazzo – 2013, Split – 2012, Vilna – 2012, Ohrid – 2011, Cantonigròs – 2011, Varna – 2008, Prèveza – 2006 pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija), v vseh teh letih pa je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.
V svojem več kot 10-letnem obdobju delovanja je izdal že sedem zgoščenk. V letu 2014 peta izdana zgoščenka Tebe pojem predstavlja inovativno vsebino skladb primorskih skladateljev s sakralno-pravoslavno vsebino, pri čemer je pomembno vedeti, da je edina zgoščenka s tovrstno glasbo v Sloveniji. Šesta zgoščenka Sonority je darilo pevcem APZ UP ob njihovi 10. obletnici delovanja in skupek posnetkov skladb zadnjih dveh, za zbor zelo uspešnih sezon. Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor izvedel prvič, nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih, in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Sedma zgoščenka Fantazije, izdana ob koncu leta 2014, je prva avtorska zgoščenka enega najbolj izvajanih avtorjev najmlajše skladateljske generacije v slovenskem prostoru in APZ-jevca, Andreja Makorja. Zgoščenka ni le cvetober skladb enega trenutno najbolj iskanih zborovskih skladateljev v Sloveniji, temveč je hkrati tudi celostna
predstavitev zasedb na Obali (Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, Mešani pevski zbor Gimnazije Koper, Mešani pevski zbor Obala in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem).
Foto:

ŠOUP/Kim Shine
Udeležbo na tekmovanju so finančno podprli: ŠOUP, Univerza na Primorskem, Mestna občina Koper in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.
7. 6. 2017

Avtor

Administrator