Splošno

ADRENALINSKI DAN V LIPICI ZA ZVEZDNIKA BILLA MURRAYJA

Kobilarno Lipica je včeraj obiskal ameriški filmski igralec in zvezdnik Bill Murray, skupaj s chefom Petrom X. Kellyjem in poslovnežem Emilom Gasparijem

 

Ameriški filmski igralec in komik Bill Murray je včeraj doživel adrenalin »rallyja s konji« – vožnje s tekmovalno dvovprego. S parom belih lipicancev – in s pomočjo lipiških voznikov – je odpeljal več vratolomno hitrih krogov s tekmovalno kočijo. Povabilo na drzno vožnjo je bilo zanj prvo presenečenje, vendar ga je takoj sprejel in v »polni bojni opremi« doživel moč lipicancev. Tako je postal predhodnik ameriške nacionalne ekipe, ki prihaja septembra v Lipico na največji konjeniški dogodek vseh časov v Sloveniji – Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg.

Ameriški igralec si je ogledal tudi nastop lipicancev, ki so ga še posebej navdušili, ko so izvedli spektakularne skoke šole nad zemljo po taktih glasbe iz filma Ghostbusters, s katerim je zaslovel. Obisk je bil nadvse ploden, saj je Bill Murray ob tem postal še boter letošnje prvorojene žrebičke Slave.

Legenda med svetovnimi komiki je tako izkusila, kakšno izjemno doživetje in adrenalinsko vzdušje se v Lipici obetata od 20. do 24. septembra, ko bo na Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg tekmovalo več kot 66 voznikov iz 20 držav z več kot 200 vrhunskimi tekmovalnimi konji.

Redko in ganljivo doživetje je bilo tudi srečanje s čredo plemenskih kobil in njihovih žrebet, saj je Bill Murray postal boter letošnje prvorojene žrebičke Slave, ki je prišla na svet 10. aprila, čredi pa je za priboljšek prinesel jabolka in korenje. Vse kaže, da je bila Slavi slavna prihodnost zapisana že ob rojstvu, saj je ime podedovala od svoje matere, tako kot je v navadi za lipicanska žrebeta.

Sedaj ima Slava slavnega botra, Lipica pa je – tudi s pogostitvijo s kraško kulinariko in teranom – znova ponesla ime Slovenije v svet. Tokrat sta zgodbo o promociji Lipice in Slovenije pomagala pisati chef Peter X. Kelly in poslovnež Emil Gaspari, v povezavi s fotografskim mojstrom Jocem Žnidariščem, ki je Lipico in lipicanca ovekovečil na nepozabnih fotografijah.

 

KOLEDAR DOGODKOV V KOBILARNI LIPICA V LETU 2017:

  1. 6. 2017: Barvamo lipiške ograje
  2. 6. 2017: Poletna muzejska noč
  3. 8. 2017: Praznična predstava Lipiške šole klasičnega jahanja
  4. 9. 2017: Dan Kobilarne Lipica

20.-24. 9. 2017: Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg

  1. 9.-1. 10. 2017: Zrejni pregledi ZRLS in skupščina LIF

7.-8. 10. 2017: Mednarodni razstavi psov CACIB LIPICA 1 & 2

  1. 12. 2017: Ta veseli dan kulture
8. 6. 2017

Avtor

Administrator