Gospodarstvo

OZS pristala na kompromisno rešitev v zakonu o inšpekciji dela

 

Ljubljana, 8. junij 2017 – Na včerajšnjih pogajanjih socialnih partnerjev o spremembah delovno-pravne zakonodaje, je OZS pristala na novo dikcijo v zakonu o inšpekciji dela. Po novem tako inšpektor ne bo mogel prepovedati opravljanja dejavnosti, če delodajalec zaradi plačilne nediscipline ali višje sile ne bo izplačal plač pravočasno. Prepoved dela delavcev je skrajni ukrep in ga inšpektor lahko uporabi, ko so izčrpane vse možnosti.

 

Predsednik OZS Branko Meh po pogajanjih: »Zadovoljni smo, da so sporni člen v zakonu o inšpekciji dela spremenili, saj bi bili v nasprotnem primeru primorani organizirati proteste, ker so to od nas zahtevali člani. Zaradi plačilne nediscipline oziroma zamud pri plačilu obveznosti naročnikov se lahko zgodi, da delodajalec ne more izplačati plač pravočasno, vendar pa bi prepoved opravljanja dela podjetjem in delavcem povzročila še večjo škodo.«

OZS je sicer minuli torek odstopila od pogajanj prav zaradi spornega določila v zakonu o inšpekciji dela, po katerem bi lahko inšpektor prepovedal delavcem opravljanje dela, če delodajalec ne izplača plač pravočasno. Na današnji korespondenčni seji pa so člani Upravnega odbora OZS novo dikcijo v zakonu o inšpekciji dela potrdili.

»Predlog zakona, ki ga je vložila Združena levica, da bi lahko inšpektor zasegel osnovna sredstva in prepovedal opravljanje dejavnosti, če delodajalec ne izplača plač pravočasno, je za gospodarstvo škodljiv. Takšni poslanci, ki pravijo, da je malo gospodarstvo kramarsko in nerazvojno, pa škodujejo celotnemu slovenskemu gospodarstvu,« je kritičen predsednik OZS Branko Meh.

 

 

Za dodatna pojasnila ali izjave smo vam na voljo.

 

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

8. 6. 2017

Avtor

Administrator