Kultura

Vabljeni: Spoznaj rezidenčnega umetnika Miloša Tomića; Fasadna poslikava Eneja Gale “Križanka”

GuestRoomMaribor / Spoznaj rezidenčnega umetnika Miloša Tomića

V sredo, 14. 6. 2017, ob 19:00 na Intimnem odru GT22.Tomić pričenja rezidenco s predstavitvijo del svoje pretekle produkcije, ki na tak ali drugačen način korespondirajo z novimi deli, ki jih bo ustvaril v prihajajočem mescu.

PORJEKT 1
V sodelovanju z GT22 in Fotografskim muzejem Modrinjak, ki predstavlja zakladnico fotografske opreme in fotografij, po katerih Tomić v svojih delih pogosto posega, bo nastala animacija, ki bo predvidoma predstavljala osnovo za animirano monografijo Dragiše Modrinjaka.

PROJEKT 2
temelji na poustvarjanju scen iz njegovih stop motion animacij v mediju filma, preko katerih na nek način obračunava s samim stop motion medijem in preko humornih scen ter karikiranja specifičnega gibanja, ki ga stop motion animacija narekuje, film pa posnema, tudi z lastno filmsko zgodovino. Obenem mu neposrednejši video medij (v primerjavi s stop motion animacijo, ki terja veliko časa in potrplenja) omogoča direktno kreativno akcijo.

PROJEKT 3
Delavnica za udeležence stare med 15 in 75, ki jih zanima razumevanje logike stop motion animacije, na kmetiji, kjer bodo udeleženci skupaj bivali, kuhali, spali in ne, ne bo reality show . Rezultat 3 dnevnega bivanja bo kratka animacija pospremljena z mokumacijo, ki izpade vedno bolje, kot se sliši.

PROJEKT 4
Ljubezensko pismo. Huh, vam bo sam povedal…

Miloš Tomić se je rodil leta 1976 v Beogradu. Diplomiral je iz filmske režije na Akademiji dramskih umetnosti leta 2001 pri profesorju Miši Radivojević, magistriral na filmski akademiji FAMU v Pragi leta 2006 na multimedijskem oddelku za animacijo pri profesorju Peteru Skali. Leta 2013 je na FAMU doktoriral z disertacijo “Vrednost zavrženih predmetov – smeti, kot material za film, animacijo, fotografijo …”. Med študijem leta 2005 je bil štipendiran gostujoči študent na Univerzi “Evropa” v Madridu, leta 2007 pa v  Berlinu na akademiji UDK. Je eden od ustanoviteljev legendarne skupine “Klipani v pudingu”, je navdušen zbiralec in potrpežljiv kolažist, bil pa je tudi sodelavec edinstvene oddaje “Ritam ljepog srca” na Radiu B92. Bil je aktiven udeleženec in promotor “LO-Fi” festivala, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja borili za svoboden, poceni in neodvisen film. Od leta 2010 je bil sodelavec manifestacije Pesničenje, več let pa je tudi profesor na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu, Oddelek za digitalne umetnosti in nove medije. Kot avtor je razstavljal na številnih razstavah po vsej Evropi. Znan je po svojih eksperimentalnih filmih in video delih, glasbenih spotih, kolažih in umetniških akcijah. Preko neposrednega dela s študenti in mladimi je gostoval po celem svetu z delavnicami stop morion animacije in ustvarjalnosti na splošno, sodeloval je na festivalih v Franciji, na Norveškem, v Italiji in Španiji, prek Makedonije, Estonije do Kitajske, Argentine in Burme.
Njegova umetniška kariera je pridobila nov zagon v letu 2013, ko je bil skupaj z Vladimirjem Perićem predstavnik Srbije na Beneškem bienalu s projektom Glasbeni Dnevniki, ki je sestavljen iz kratkih filmov, v katerih vsakodnevne, pogosto družinske, kuhanjske situacije postajajo amaterske glasbene improvizacije.

Toliko zaenkrat, sicer pa ta seznam nima konca. Vabljeni!

Fasadna poslikava Eneja Gale “Križanka”

V okviru projekta Zaprta Koroška cesta bomo v Galeriji K18 otvorili fasadno poslikavo Eneja Gale »Križanka«. Pridružite se nam v nedeljo, 25. 6. 2017, ob 19. uri.

Kot vemo vsaka križanka sledi strukturi katere kompozicijo navadno definirajo odgovori na bolj ali manj racionalna vprašanja. V tokratni strukturi pa so uvedene spremenljivke, ki preizprašujejo enostavnost pravil s katerimi je naša pozornost lahko ulovljena. Končna kompozicija je tako plod subjektove logike kjer vsako križanje lahko predstavlja iztočnico za nepričakovan spekter spremenljivk med pomenom in formo.

Enej Gala (1990) je študiral slikarstvo na beneški Akademiji lepih umetnosti, kjer je 2015 opravil tudi magistrski študij. Med samostojnimi razstavami izstopata projekt The Stable v beneški Galeriji A+A (2015) in Prefabrick v prostorih Fabbrica del Vapore v Milanu (2016). Letos pa se je z risbami predstavil tudi v Cankarjevem domu v sklopu razstave Kritiki izbirajo z Natašo Kovšca.
Med zadnjimi skupinskimi razstavami velja izpostaviti sodelovanje na 31. mednarodnem grafičnem bienalu Nad tabo/ti / Over You v Ljubljani (2015), razstavi This is Today v Obalnih galerijah v Piranu (2016), Command alternative escape, med otvoritvenimi dnevi Beneškega Bienala v zunanjih prostorih Spazio THETIS v Benetkah (2017) ter Viva Arte Viva s Treti galaxy za Futurdome v Milanu (2017). Aktivno sodeluje v internacionalnih projektih s kolektivom Fondazione Malutta.

Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Youth informative Counseling Center INFOPEKA
Ob železnici 8, 2000 MARIBOR – SLOVENIJA
tel.:     + 386 2 300 68 50
gsm:   + 386 41 481 246
e-mail: infopeka@infopeka.org
http://www.infopeka.org, www.pekarna.org

***********
Dejavnost zavoda podpirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Slovenski filmski center, Zavod RS za zaposlovanje, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo.

12. 6. 2017

Avtor

Administrator