Kultura

Filmsko valovanje: kinotečni spored od 15. do 21. junija

Spoštovani,

najprej vas ponovno spomnimo na filmsko poslastico, ki se bo zgodila v sredo, 14. junija, ob 20. uri, ko bomo na kinotečnem platnu degustirali kratke mojstrovine Jamesa Herberta, enega vidnejših avtorjev ameriškega neodvisnega filma 20. stoletja. Projekcijo kratkih filmov, ki kronološko sledi razvoju Herberta kot filmarja, bo uvedel Carsten Spicher. Program smo pripravili v sodelovanju s festivalom Mednarodni dnevi kratkega filma v Oberhausnu.

četrtek, 15. junija, ob 19. uri s programom kratkih filmov zaključujemo retrospektivo filmov Puriše Đorđevića.

Festival migrantskega filma

četrtek, 15. junija, ob 21. uri v Kinoteki s filmom Jaz, črnec (Jean Rouch, 1958) odpiramo Festival migrantskega filma, ki se bo na več lokacijah odvijal med 15. in 20. junijem. Festival, s katerim slovenska filantropija od leta 2010 obeležuje svetovni dan beguncev (20. junij), v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Prinaša podobe in glasove mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. Gre za filme in zgodbe preganjanih, pozabljenih, spregledanih, utišanih in premalokrat slišanih, ki si od življenja želijo več kot le kruto brezizhodnost.

Poletna muzejska noč

soboto, 17. junija, ob 21. uri se Kinoteka kot edini filmski muzej pri nas pridružuje akciji Poletna muzejska noč. V dvorani Silvana Furlana si bo na ta dan mogoče brezplačno ogledati mojstrovin​o​ ruskega cineasta Aleksandra Sokurova, Ruski zaklad (Ruskij kovčeg, 2002), ki nas v enem samem neprekinjenem kadru popelje na filmsko in zgodovinsko potovanje po slovitem muzeju Ermitaž.​

Pariz, premični praznik – film v 18 valovih

torek, 20. junija, ob 21. uri bomo v sklopu rubrike D-day: dan za dokumentarec prikazali nov film francoskega filmskega režiserja Sylvaina GeorgeaPariz, premični praznik – film v 18 valovih (2017). Filmska pesem v 18 valovih, s prav toliko sekvencami, opisuje Pariz in njegova urbana območja, po katerih hodi “osamljeni mladoletni tujec”. Atentati, izjemno stanje, vožnje čez Atlantik, ognjeniki, beatbox, upor, jeza, državno nasilje, revolucionarni napev, tišina in radost … samo radost. Program smo pripravili v sodelovanju zDruštvom za širjenje filmske kulture KINO!

Podrobnejši spored vas čaka nawww.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka ++386 1 4342520 press@kinoteka.si www.kinoteka.si

13. 6. 2017

Avtor

Administrator