Splošno

VSTOP NA LASTNO ODGOVORNOST

BridA/Jurij Pavlica, Sendi Mango,Tom Kerševan

Prostorska postavitev
Interspace modul, 2015

@BridA still image from computer animation

Razstavišče Monfort portorož

Odprtje: petek, 23. junij 2017, ob 20:30

Trajanje: 23. junij‒24. avgust 2017

 

Skupina BridA je bila ustanovljena leta 1996 na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah, kjer so njeni člani (Jurij Pavlica,1973, Tom Kerševan, 1970, Sendi Mango, 1973) zaključili študij umetnosti. BridA, ki ustvarja lastno produkcijo na širokem polju sodobnih likovnih praks, se  ukvarja z vsebinami, ki se dotikajo problematike avtorstva in avtonomije umetniškega dela oziroma vloge umetnika v sodobni družbi, pri čemer z lahkoto prestopa iz umetniške v sfero znanosti in tehnologije. Pogosto se projekti mrežno prepletajo med saboj. Enako pomembno je zanje samo nastajanje, delovni proces, kot končni rezultat oziroma njegova predstavitev: razstava. Skupina svojo kolektivno ustvarjalno energijo priložnostno prepleta in izmenjuje tudi z drugimi umetniki.

BridA uspešno deluje doma, kjer je razstavljala v vseh ključnih institucijah sodobne umetnosti od Maribora, Ljubljane, Kopra in Nove Gorice. Leta 2015 je za 20 letno uspešno delovanje na področju umetnosti prejela najvišje prizananje Mestne občine Nova Gorica, Nagrado Franceta Bevka. Raznolik in pester pa je tudi njen itinerarij razstavljanja v tujini: na razstavah, festivalih, predstavitvah in rezidenčnih programih po svetu (Benetke, Milano, Como, Bruselj, Berlin, Dunaj, Latvija, Linz, Atene…).

Razstava z naslovom VSTOP NA LASTNO ODGOVORNOST  v letu 2017 sovpada  z dvajsetletnico delovanja skupine, ki je leta 2003 s svojo prvo osebno razstavo v koprski Galeriji Meduza začrtala pot enemu svojih ključnih projektov DIY (Do It Yourself) / Naredi sam.

Zato portoroška razstava ponuja selektiven vpogled v dve desetletji delovanja te skupine z izpostavitvijo ključnih oziroma  mednarodno  prepoznavnih  projektov, kjer ne manjkajo ekskurzi na polje najnovejše produkcije. Vsekakor enkratna priložnost soočanja z njihovo umetnostjo ali, kot je v spremni publikaciji zapisal Vladimir Vidmar: “V Bridinih projektih smo vedno pripeljani v središče izkušnje, dela ne moremo enostavno ne videti ne prebrati, moramo nekako vanj vstopiti, postati del umetniške izkušnje, prevzeti zanjo polno odgovornost. Nimamo kaj odnesti s seboj, razen tistega, kar smo sami prispevali. Odprta so nam bila druga vrata v svet, vendar nam nihče ni napovedal poti, ki nas čaka za temi vrati. BridA nas vabi v umetnost, ki je vedno novo iskanje, ki ni onkraj nas in je ne moremo konzumirati. Lahko se na pot podamo ali ne, izbira je naša, tako kot tudi odgovornost.”

Razstavo v smo v Obalnih galerijah Piran (kustosinja Majda Božeglav Japelj)  pripravili z aktivno soudeležbo skupine in zunanjim strokovnim sodelavcem,  umetniškim vodjo galerije Škuc, Vladmirjem Vidmarjem, tudi piscem spremnega besedila v plakatu-zgibanki.

INFO: Majda Božeglav Japelj, T o51 362 948, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si

 

 

 

 

15. 6. 2017

Avtor

Administrator